شناسهٔ خبر: 73443233 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاد حقوق‌ بین‌الملل: ادعای حمله پیش‌دستانه رژیم صهیونیستی قابل‌توجیه نیست

شیراز - ایرنا - استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه شیراز با بیان اینکه ادعای حمله پیش‌دستانه رژیم صهیونیستی قابل توجیه نیست، گفت: نمی‌توان با هدف حفظ منافع امنیتی و دفاعی و با ادعای حمله پیش‌دستانه، پیشگیرانه یا بازدارنده، آسیب‌هایی را به ملت‌ها و کشورهای دیگر وارد کرد؛ این ادعا هنوز نتوانسته جایگاه محکمی در حقوق بین‌الملل پیدا کند.

صاحب‌خبر -

دکتر فرهاد طلایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نقض تمامیت ارضی و حمله به خاک یک سرزمین با ادعای حمله پیش‌دستانه در چند دهه اخیر توسط برخی مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی مطرح می‌شود اما این ادعا هنوز نتوانسته جایگاه محکمی در حقوق بین‌الملل پیدا کند.

این استاد حقوق بین‌الملل ادامه داد: نمی‌توان با هدف حفظ منافع امنیتی و دفاعی و با استناد به حمله پیش‌دستانه، پیشگیرانه یا بازدارنده، آسیب‌هایی را به ملت‌ها و کشورهای دیگر وارد کرد.

طلایی اضافه کرد: هرچند سران برخی کشورها و حقوق‌دانان در بعضی جوامع در تلاشند که رویکردهایی مانند حمله پیش‌دستانه را جا بیاندازند اما تاکنون موفق به انجام این کار نشده‌اند؛ ما هنوز هم یک مرجع صلاحیت‌دار حقوق بین‌الملل نداریم که درباره این نظریه بی‌طرفانه نظر داده باشد و یا آن را به رسمیت شناخته باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز یادآور شد: این نظریه در حد ادعاهای یک جانبه رژیم صهیونیستی و آمریکا باقی مانده و هنوز جایگاهی را در قوانین بین‌الملل پیدا نکرده است؛ لذا توجیهی که رژیم صهیونیستی برای حمله خود به ایران داشته به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.

او افزود: تا وقتی حمله‌ای از سوی ایران صورت نگرفته، رژیم صهیونیستی نمی‌تواند با ادعای حمله پیش‌دستانه به این کشور آسیب وارد کند و جان انسان‌های بی‌گناه را به خطر بیندازد.

طلایی درباره پیامدهای حمله به تاسیسات هسته‌ای و خطرات انسانی و محیط زیستی ناشی از این حملات هم گفت: در بند چهار ماده ۲ منشور ملل متحد آمده که اعضای سازمان ملل متحد باید در روابط بین‌المللی خود از هرگونه تهدید یا توسل به زور علیه تمامیت ارضی، استقلال سیاسی هر کشور یا هرگونه رفتاری که با اهداف ملل متحد مطابقت ندارد خودداری کنند.

طبق گفته این استاد دانشگاه، منشور ملل متحد توسط ۱۹۳ دولت عضو این سازمان به امضا رسیده و همه کشورها باید مفاد این منشور را به عنوان یک سند حقوقی بین‌المللی رعایت کنند اما رژیم صهیونیستی با حمله اخیر خود نشان داد که این موارد را رعایت نکرده است.

او به کنوانسیون‌های ژنو در خصوص حملات به تاسیسات هسته‌ای اشاره کرد و افزود: بر اساس پروتکل الحاقی کنوانسیون‌های ژنو حملات هدفمند به تاسیسات هسته‌ای ممنوع است؛ در حقیقت ماده ۵۶ پروتکل الحاقی به کنوانسیون‌های ژنو حمله به تاسیسات هسته‌ای را در صورتی که حاوی نیروهای خطرناک مانند نیروگاه‌های هسته‌ای باشند، ممنوع می‌کند؛ با توجه به آثار مخرب ناشی از حمله به تاسیسات هسته‌ای این پروتکل باید مورد توجه دولت‌های مختلف قرار بگیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز درباره مبنای حقوقی دفاع مشروع و پاسخ ایران به حمله رژیم صهیونیستی گفت: طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد در صورتی که یک عضو ملل متحد مورد تجاوز مسلحانه واقع شود حق دفاع مشروعی و قانونی برای پاسخ خواهد داشت.

طلایی عنوان کرد: ایران مورد حمله نظامی قرار گرفته و این حق را به رسمیت شناخته که رفتار متقابل انجام دهد؛ حمله رژیم صهیونیستی در صحنه‌ای خارج از نبرد اتفاق افتاد و افزون بر نظامیان، افراد غیرنظامی هم از این حمله آسیب دیدند؛ این اقدام رژیم صهیونیستی و آسیب زدن به غیرنظامیان در حجم قابل توجه به هیچ‌وجه قابل پذیرش نیست.

وی در خصوص اهداف و اصول حقوق بین‌الملل بشردوستانه گفت: اصل تفکیک یا تمایز در کنوانسیون‌های بشردوستانه، یکی از مهم‌ترین اصول حقوق بشردوستانه است که بر اساس آن، طرف‌های درگیری موظفند همواره میان رزمندگان و اهداف نظامی از یک سو و غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی از سوی دیگر تمایز قائل شوند و حملات خود را فقط متوجه اهداف نظامی کنند؛ هرچند ایده‌آل این است که حتی نظامیان هم آسیب نبینند و این آسیب‌ها به حداقل برسد.

این استاد دانشگاه بیان کرد: رژیم صهیونیستی در حال حاضر منافع امنیتی‌اش را در خطر می‌بیند و هدف او از حمله پیش‌دستانه این است که از دست‌یافتن ایران به سلاح هسته‌ای و به خطر افتادن موجودیت خود هراس دارد؛ این در حالیست که فرضیات صهیونیستی‌ها مبنی بر تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای با واقعیت انطباق ندارد.

طلایی که معتقد است به نتیجه نرسیدن مذاکرات دیپلماتیک توجیهی برای حملات نظامی به ایران نیست، گفت: در شرایط کنونی نهادهایی مانند سازمان ملل، شورای امنیت و حتی آژانس بین‌الملل مسئولیت مهمی بر عهده دارند و باید بی‌طرفانه و بدون در نظر گرفتن اهداف مغرضانه سیاسی، این اقدامات و حملات ناجوانمردانه را محکوم کنند.

او اضافه کرد: مشاهده ساختمان‌های آسیب دیده ناشی از حمله رژیم صهیونیستی به ایران مرا به یاد اتفاقات ناخوشایند غزه انداخت؛ اگر در همان زمان جلوی این اقدامات گرفته می‌شد رژیم صهیونیستی دیگر به خود اجازه ادامه دادن این نوع حملات را نمی‌داد.

طلایی ابراز امیدواری کرد که هر چه سریعتر این وضعیت خاتمه پیدا کند و اقدامات و رفتارهای خلاف حقوق بشردوستانه متوقف شود.

این استاد حقوق بین‌الملل پیشنهاد داد: مسئولان کشور باید در چنین شرایطی تصمیمات را کارشناسی شده و با تدبیر بگیرند و در اتخاذ هر تصمیم جوانب گوناگون را مورد توجه قرار دهند تا شاهد کاهش آثار مخرب این حملات در کشور باشیم.

به گزارش ایرنا، بامداد روز جمعه ۲۳ خردادماه، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.

به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب (جمعه شب) در یک پیام تلویزیونی تاکید کردند: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به صدای واحد همه‌ی مسئولان، جناح‌های گوناگون سیاسی و آحاد گوناگون کشور مبنی بر لزوم اقدام قدرتمندانه در مقابل هویت خبیث و رذل و تروریست رژیم صهیونیستی گفتند: ان‌شاءالله با قدرت عمل و زندگی برای آنها تلخ خواهد شد و با آنها مماشات نخواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران در عملیات وعده صادق ۳ با شلیک دهها فروند موشک‌ و گسیل انواع پهپاد به سمت سرزمین‎‌های اشغالی، به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی پاسخ داد.

پس از اجرای این عملیات‌ها، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: گزارش‌های میدانی، تصاویرماهواره‌ای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت موثر دهها موشک بالستیک به اهداف راهبردی است. دشمن با وجود ادعای رهگیری، موفق به مقابله با امواج حملات موشکی جمهوری اسلامی ایران نشد.