به گزارش جماران به نقل از مجله پزشکی این مطالعه نشان داد که این علائم، که بسیاری آن را صرفاً یک ناراحتی جزئی میدانند، ممکن است در واقع یک علامت هشدار اولیه از اختلال سیستم وریدی باشد.
وریدهای واریسی یک وضعیت پزشکی است که زمانی اتفاق میافتد که سیاهرگهای سطحی پاها به دلیل نقص در دریچههای وریدی متسع، پیچخورده و متورم میشوند که از برگشت خون به سمت پایین جلوگیری میکند و منجر به تجمع خون و افزایش فشار در داخل سیاهرگها میشود.
علائم واریس
علائم رایج وریدهای واریسی شامل درد، سنگینی، تورم، خارش و تغییر رنگ پوست است که در موارد پیشرفته ممکن است عوارضی مانند زخم وریدی یا لخته شدن داشته باشد. آنها در میان زنان، افراد مسن و کسانی که برای مدت طولانی می ایستند یا می نشینند شایع تر است.
این مطالعه بر تجزیه و تحلیل دادههای 8782 شرکتکننده از Biobank تایوان در دوره ژانویه 2008 تا دسامبر 2020 متکی بود.
محققان چندین عامل کلیدی، از جمله شدت حساسیت به سرما در اندام تحتانی و میزان احساس سنگینی در پاها را ارزیابی کردند، علاوه بر آن عوامل بالقوه تاثیرگذار مانند سن، جنسیت، رژیم غذایی، سیگار کشیدن، مصرف الکل، ورزش منظم، شاخص توده بدنی، سطح تحصیلات، نوع شغلی که مستلزم ایستادن طولانیمدت و فشار خون و بیماریهایی مانند ایستادن یا نشستن طولانیمدت است و فشار خون بالا را مورد بررسی قرار دادند.
فشار خون بالا
فشار خون بالا یک بیماری شایع است که بر عروق بدن تأثیر می گذارد. هنگامی که فشار خون بالا دارید، نیروی فشار خون به دیواره سرخرگ ها دائماً بسیار زیاد است.
نتایج نشان داد که 14 درصد از شرکتکنندگانی که حساسیت شدید به سرما را گزارش کردند دارای رگهای واریسی بودند، در حالی که این درصد در بین شرکتکنندگانی که حساسیت به سرما نداشتند به 9 درصد کاهش یافت، در حالی که این درصد در میان شرکتکنندگانی که از حساسیت به سرما رنج نمیبرند از 6 درصد تجاوز نکرد که نشاندهنده رابطه قوی بین حساسیت شدید به سرما و افزایش خطر ابتلا به رگهای واریسی است.
آلرژی سرماخوردگی و واریس
محققان ارتباط بین حساسیت به سرما و واریس را به چندین عامل مرتبط نسبت می دهند. گردش خون ضعیف ناشی از عملکرد نادرست دریچه های سیاهرگی منجر به تجمع خون در اندام تحتانی می شود و باعث احساس مزمن سنگینی و خستگی می شود. جریان ناکافی خون نیز باعث کاهش قابل توجه دمای اندام ها می شود. عوامل خطر اضافی عبارتند از: جنسیت زن، سن بالا، ایستادن یا نشستن طولانی مدت و عدم فعالیت بدنی که با هم به تشدید مشکل و افزایش شدت علائم کمک می کنند.
بسیاری از افراد علائم واریس مانند سردی پا و سنگینی پاها را به چند دلیل اصلی نادیده می گیرند. مطالعات نشان داده است که 70 درصد موارد زود تشخیص داده نمی شوند زیرا اکثر مردم این علائم را "فقط یک خستگی گذرا" می دانند. علائم ذهنی مانند احساس سرما نیز به اندازه کافی مورد توجه قرار نمی گیرند زیرا به اندازه سیاهرگ های برآمده آشکار قابل مشاهده نیستند.
محققان گفتند که عدم آگاهی از خطرات جدی سلامتی که ممکن است در نتیجه این بیماری ایجاد شود، مانند زخم های وریدی یا لخته شدن خون، ممکن است دریافت درمان مناسب را به تاخیر بیندازد.
بنابراین، متخصصان بر اهمیت افزایش آگاهی نسبت به این علائم و نیاز به مراجعه فوری به پزشک پس از ظهور آنها، به ویژه برای افرادی که عوامل خطرزا مانند سابقه خانوادگی یا عدم فعالیت بدنی دارند، تاکید میکنند.
اقدامات پیشگیرانه
محققان چندین اقدام پیشگیرانه و درمانی را برای مقابله با واریس و علائم مرتبط با آن مانند حساسیت به سرما و سنگینی در پاها توصیه کردند.
آنها بر اهمیت غربالگری زودهنگام در هنگام مشاهده علائم تاکید کردند، زیرا تشخیص زودهنگام به جلوگیری از پیشرفت بیماری و جلوگیری از عوارض جدی مانند زخم وریدی یا لخته شدن خون کمک می کند.
محققان همچنین تغییر سبک زندگی را با اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت توصیه کردند. از آنجایی که این کار باعث افزایش فشار خون در رگها میشود، علاوه بر انجام منظم ورزشهای پا، مانند پیادهروی، ورزشهای بلند کردن پا برای بهبود گردش خون، بالا بردن پا در حالت نشسته یا خواب برای تسهیل بازگشت خون به قلب، با استفاده از جورابهای فشاری که به بهبود جریان خون کمک میکند و توسل به درمانهای پیشرفته در مواردی مانند لیزر .
آنها دلیل این امر را این واقعیت دانستند که بی توجهی به این علائم ممکن است منجر به بدتر شدن مشکل شود، زیرا 70 درصد موارد به موقع تشخیص داده نمی شوند. زیرا علائمی مانند سرماخوردگی بدون اینکه متوجه جدی بودن بالقوه آنها باشیم، صرفاً یک ناراحتی محسوب می شوند.