شفقنا آینده– نشریه فارنپالیسی در مطلبی به قلم مشترک لیلی پایک و کریستینا لو- خبرنگار و گزارشگر حوزه انرژی و محیط زیست در فارنپالیسی این پرسش را مطرح کرده که آیا واشنگتن و پکن خواهند توانست از جنگ تجاری خود عقبنشینی کنند؟ به عقیده نویسندگان این مطلب؛ با این که هر دو کشور آمریکا و چین به مذاکره رودررو ابراز علاقه کردهاند، ولی با این حال رسیدن به نقطه آغاز مذاکره ممکن است مستلزم سفری دشوار و دردناک باشد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از نشریه فارنپالیسی؛ هفته گذاشته دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده در یکی از پستهایش در شبکه اجتماعی «تروث» یا همان «حقیقت» جنگ تجاری جهانی را که هفته گذشته دولت آمریکا به راه انداخته بود، متوقف کرد و به کشورهای مختلف برای کسب آمادگی در برابر تعرفههای جدید اعلامی ایالات متحده آمریکا 90 روز مهلت داد. یک کشور اما در این میان از این فهرست کنار گذاشته شد.
به گفته ترامپ، چین به دلیل «بیاحترامی به بازارهای جهان» شاهد افزایش نرخ تعرفههای خود به ۱۲۵ درصد خواهد بود- و این در حالی است که کشورهای دیگر همه نرخ تعرفه اصلاحشده ۱۰ درصدی دریافت خواهند کرد. کاخ سفید بعدتر اعلام کرد که نرخ تعرفههای آن بر اکثر کالاهای وارداتی چینی در واقع به این دلیل است که در حال حاضر مالیات 20 درصدی وجود دارد.
جدیدترین مورد افزایش تعرفههای ایالات متحده جدید بر اکثر کالاهای وارداتی چینی که در کمتر از یک هفته اخیر برای سومین بار است که روی میدهد، تشدیدی آشکار بر تنشهای فیمابین است که به باور کارشناسان ممکن است تغییر دادن آن مدت زمان زیادی نیاز داشته باشد.
با این که سیاستها و سیستم تصمیمسازی ترامپ تاکنون متغیر و متلون بوده، ولی با این حال این که واشتگتن دامنه تجاری اقداماتش را کاهش داده و حداقل به طور موقت به جنگ تجاری آمریکا و چین محدود کرده؛ اتفاق تعجبآور و شگفتانگیزی نیست. ترامپ و مشاورانش مدتهاست که چین را متهم و شاید هم مجرم اصلی سیستم ناعادلانه تجارت جهانی میدانند که کالاهای یارانهای خود را به ایالات متحده سرازیر میکند. [عامل دیگر خشم آمریکا از چین هم این واقعیت است که] شی جینپینگ رئیسجمهور چین نیز بهعنوان تنها رهبری که جرأت کرده در واکنش به تعرفههای ترامپ دست به اعلام تعرفههای تلافیجویانه بزند، خشم ترامپ را به نوعی دیگر برانگیخته است.
چند روز پیش وزارت دارایی چین اعلام کرد که چین با افزایش تلافیجویانه تعرفههای کالاهای آمریکایی از 84 درصد به 125 درصد، در مقابل تعرفههای ترامپ واکنش نشان میدهد.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «ادامه اعلام تعرفههای بالاتر از سوی آمریکا دیگر معنای اقتصادی نخواهد داشت و به یک شوخی در تاریخ اقتصاد جهان تبدیل خواهد شد». بر اساس این بیانیه؛ «با توجه به نرخهای حال حاضر تعرفه عملا دیگر بازاری برای کالاهای آمریکایی در چین وجود ندارد و بنابراین حتی اگر دولت آمریکا باز هم به افزایش تعرفههای کالاهای چینی ادامه دهد، پکن این اقدامات را نادیده خواهد گرفت و دست به اقدام متقابل نخواهد زد».
عقبنشینی از جنگ تجاری برای هر دو کشور چین و آمریکا- که رهبران هر دو غرور و منیت قابل توجه و قدرت مطلقی دارند- تا حد زیادی چالشبرانگیز خواهد بود. در یکی دو هفته گذشته، نبرد تجاری دو کشور روز به روز شدت یافته و پکن و واشنگتن هر دو سعی کردهاند دست بالا را در این منازعه داشته باشند.
وزارت بازرگانی چین در بیانیههای متعددی اعلام کرده که در برابر «قلدری آمریکا» تسلیم نخواهد شد. رسانههای دولتی و بیانیههای رسمی چین نیز نشان از این دارند که پکن برای مقابله با طوفان آماده است، حتی اگر این امر باعث کاهش رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال جاری شود.
ملانی هارت مدیر ارشد مرکز جهانی چین در شورای آتلانتیک نیز در یک نشست مطبوعاتی قبل از اعلام توقف موقت تعرفهها از سوی آمریکا، با اشاره به تلاشهای پکن در سالهای اخیر برای کاهش وابستگی خود به بازارهای خارجی در سالهای اخیر گفت: «آنها پناهگاهی دارند که برای چنین لحظهای ساختهاند. حالا هم در پناهگاه هستند. بنابراین اگر من شی جینپینگ بودم، امروز آرامش و راحتی خیلی بیشتری در قیاس با دونالد ترامپ احساس میکردم».
و با وجود تمام قدرتی که ترامپ به دست آورده، او همچنان در برابر فشار بازارها و رایدهندگان ایالات متحده آسیبپذیرتر از شی جینگپین است که از زمان مائوتسه تونگ به این سو هیچکدام از رهبران چین نتوانستهاند به جایگاهی حتی نزدیک به جایگاه او دست یابند.
ادامه این مطلب و متن کامل آن را میتوانید در نشریه فارنپالیسی بخوانید