شناسهٔ خبر: 72131058 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

شهاب‌واره‌ها منشا حلقه‌های مشتری

تلسکوپ فضایی جیمز وب تصویری جدید از مشتری در مادون قرمز منتشر کرده که حلقه‌های این غول گازی را به وضوح نشان می‌دهد. این مشاهدات نه تنها لکه قرمز بزرگ و ماه اروپا را آشکار می‌کنند، بلکه به درک بهتر از منشأ حلقه‌های مشتری نیز کمک می‌کنند.

صاحب‌خبر -

چرا مشتری حلقه دارد؟ حلقه اصلی مشتری در سال ۱۹۷۹ توسط فضاپیمای وویجر ۱ ناسا که از کنار این سیاره عبور می‌کرد، کشف شد، اما منشا آن در آن زمان یک رمز و راز بود. با این حال، داده‌های فضاپیمای گالیله ناسا که از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۳ به دور مشتری می‌چرخید، فرضیه‌ای را تأیید کرد: این حلقه بر اثر برخورد شهاب‌واره‌ها (متروریت‌ها) با ماه‌های کوچک نزدیک به وجود آمده است. به عنوان مثال، وقتی یک شهاب‌واره کوچک به متیس، یکی از ماه‌های کوچک مشتری برخورد می‌کند، به داخل ماه نفوذ می‌کند، بخار شده و باعث انفجار خاک و گرد و غبار به مدار مشتری می‌شود.

به گزارش ناسا، تصویر ارائه شده که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب در نور مادون قرمز گرفته شده است، نه تنها مشتری و ابر‌های آن را نشان می‌دهد، بلکه این حلقه را نیز به وضوح آشکار می‌کند. لکه قرمز بزرگ مشتری (GRS) – با رنگ روشن‌تر در سمت راست، ماه بزرگ مشتری، اروپا – در مرکز پرتو‌های پراش در سمت چپ، و سایه اروپا – کنار GRS – نیز قابل مشاهده است. برخی از ویژگی‌های موجود در تصویر هنوز به خوبی درک نشده‌اند، از جمله لایه ابری که به نظر می‌رسد در لبه راست مشتری جدا شده است.

انتهای پیام/