به گزارش ایرنا؛ لرستان، دیار تاریخ کهن و طبیعت حیرتانگیز، گوهری درخشان در قلب زاگرس است که گویای رازهای هزاران ساله و جلوههای بینظیر طبیعی است.
این سرزمین کهن، با آغوشی باز و طبیعتی بکر، هر بینندهای را به سفری عبرتآموز و خاطرهانگیز دعوت میکند.
از قلههای سر به فلک کشیده تا درههای ژرف و رودهای خروشان، از غارهای اسرارآمیز تا آثار به جای مانده از تمدنهای باستانی، لرستان روایتی زنده از پیوند ناگسستنی انسان و طبیعت است.
لرستان سرزمینی که گنجینهای از فرهنگ، تاریخ و زیباییهای خدادادی را در خود جای داده است. جایی که هر سنگش قصهای دارد و هر چشمهاش نوایی!
لرستان؛ نگین زاگرس، سرزمین افسانهها و طبیعت بکر
در دل رشتهکوههای سر به فلک کشیده زاگرس، استانی چشم انتظار مسافران است که گویی زمان در آن به احترام تاریخ و طبیعت، آرامتر میگذرد.
لرستان، این نامِ آشنا و پرآوازه، نهتنها یادآور دلاوری مردمانش در طول تاریخ است، بلکه نماد زیباییهای خیرهکنندهای است که کمتر کسی از رازهای نهفته در آن باخبر است.
این دیار کهن، گهواره تمدنهای باستانی و میراثدار فرهنگهایی است که ردپایشان را میتوان در غارهای پیش از تاریخ، پلهای تاریخی، قلعههای مستحکم و سنگنوشتههای رمزآلود یافت. از شرق به غرب، از شمال به جنوب هر گوشهاش روایتگر داستانی از همزیستی انسان با طبیعت است.
اما لرستان تنها موزهی تاریخ نیست؛ بهشتی برای طبیعتگردان نیز است، آبشارهای خروشان مانند آبشار بیشه و نوژیان، جنگلهای بلوط گسترده، دریاچههای زلال مانند گهر، و رودهای پرآبی همچون سزار و کشکان، تنها بخشی از جذابیتهای بینظیر این استان هستند.
لرستان، سرزمینی که باید دید، شنید و حس کرد از صنایع دستی منحصر به فرد مانند ورشوسازی و گلیمبافی تا آوازهای محلی که روح زاگرس در آنها جاری است.
لرستان؛ سرزمین تضادهای باشکوه، از دشتهای آرام تا قلههای خروشان
در میانهی سلسله جبال پرعظمت زاگرس، لرستان همچون نگینی درخشان میدرخشد؛ استانی که در هر فصل، رنگی تازه به خود میگیرد و در هر ناحیه، جهانی متفاوت را به نمایش میگذارد. اینجا، جایی است که طبیعت در خالصترین شکل خود تجلی یافته و تاریخ با تمام شکوهش بر سنگها حک شده است.
طبیعتی که نفس را در سینه حبس میکند
•دریاچه گهر: این نگین فیروزهای زاگرس با آبهای زلالش، آینهای است که آسمان آبی و قلههای برفگیر را در خود جای داده است. آبشار بیشه: خروشی که از دل کوههای سرسبز برمیخیزد و موسیقی طبیعت را مینوازد. اشترانکوه: دیوارههای عظیم و یخچالهای طبیعی که بهشت کوهنوردان حرفهای محسوب میشود. دشتهای الیگودرز: فرشی از گلهای وحشی در بهار و دریایی از طلایی در پاییز میباشد.
تاریخ زنده، از عصر سنگ تا امروز
•غارهای پیش از تاریخ: کلیدهای رمزگشایی تمدنهای نخستین بشری. پلهای صفوی: شاهکارهای مهندسی که قرنهاست استوار ماندهاند. سنگنوشتههای آشوری: روایات حکومتهای باستانی بر دیوارههای کوه. قلعه فلکالافلاک: نماد مقاومت و فرهنگ لرستان که بر بلندای شهر خرمآباد ایستاده است.
مردمانی با فرهنگ غنی و دیرینه
موسیقی لری: از سرناهای شاد عروسی تا نواهای حماسی. صنایع دستی: ورشوی ظریف، گلیمهای رنگین و نمدهای گرم. آیینهای باستانی: مراسمی که ریشه در هزارهها پیش دارند. مهماننوازی: سنتی مقدس که در خون لرها جاریست.
در حالی که لرستان گنجینهای از جاذبهها را در خود جای داده، نیازمند توجه ویژهای در زمینههای توسعه زیرساختهای گردشگری با حفظ اصالت طبیعی، معرفی جامع جاذبهها در سطح ملی و بینالمللی، حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی در برابر تهدیدات محیطی، ایجاد امکانات برای گردشگران در تمام فصول سال میباشد.
لرستان نه فقط یک مقصد گردشگری، که تجربهای فراموش نشدنی است. این سرزمین با تمام تنوع و زیباییهایش، دعوتی است برای کشف ناشناختهها، آشنایی با فرهنگ اصیل و تجربهی زندگی در هماهنگی کامل با طبیعت. هر مسافری که پا به این دیار میگذارد، بخشی از قلب خود را در دامنههای سرسبز و در کنار رودهای خروشان آن به امانت میگذارد.
لرستان با ترکیبی از طبیعت خیرهکننده و تاریخ کهن، مقصدی ایدهآل برای گردشگران داخلی و خارجی است. اگر به دنبال ماجراجویی، آرامش یا کشف فرهنگ اصیل ایرانی هستید، این استان انتخاب بینظیری است!
فلکالافلاک خرم آباد پنجمین مجموعه پربازدید نوروزی در کشور
قلعه فلکالافلاک (قلعه دوازده برجی) یکی از باشکوهترین و مرموزترین دژهای تاریخی ایران است که در قلب خرمآباد، بر فراز تپهای سنگی، همچون نگینی میدرخشد. این قلعه با بیش از ۱۸۰۰ سال قدمت ترکیبی از معماری نظامی و هنری را نمایش میدهد.
برخی معتقدند این قلعه محل نگهداری گنجهای ساسانی بوده است! نام "فلکالافلاک" (به معنای سپهر سپهران) در دوره قاجار به آن داده شد و برخی آن را با نجوم مرتبط میدانند.
اما کاربرد آن در دوره ساسانی، دژ نظامی، در صفویه، خزانه سلطنتی، در قاجار، زندان سیاسی بوده و امروز، موزه و نماد فرهنگی میباشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: بر اساس آمار ثبت شده توسط وزارت میراث فرهنگی، مجموعه تاریخی فلکالافلاک خرم آباد با ۱۳ هزار و ۹۶۳ بازدیدکننده و یک پله صعود در رتبه پنجم مجموعههای پربازدید گردشگری نوروزی کشور قرار گرفته است.
عطا حسنپور اظهار داشت: با ثبت این تعداد بازدیدکننده، استان لرستان از نظر مجموعهای، پس از استان فارس در رتبه دوم قرار گرفته است.
وی ادامه داد: تا پایان روز شنبه نهم فروردین ماه جاری بیش از ۱۰۷ هزار گردشگر و مسافر نوروزی از این مجموعه بازدید کردهاند که با این بازدیدها در روزهای هشتم و نهم فروردین در رتبه پنجم پربازدیدترین جاذبههای گردشگری کشور قرار گرفت.
حسنپور خاطر نشان کرد: مجموعههای تاریخی فرهنگی حافظ، تختجمشید، سعدی و پاسارگاد در رتبههای اول تا چهارم این لیست و بالاتر از مجموعه فلکالافلاک قرار دارند و مجموعههای ارگ کریمخان در شیراز و سعدآباد در تهران پس از لرستان در رتبههای ششم و هفتم قرار گرفتهاند.
مجموعه تاریخی فرهنگی فلکالافلاک خرمآباد در سال های اخیر به عنوان مقصد گردشگری تعیین شده و موضوع ثبت جهانی دره خرمآباد و راهاندازی موزه جدید باستانشناسی از عوامل افزایش بازدیدکنندگان می باشد.
لرستان، دومین استان پربازدید از مجموعههای تاریخی کشور است
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی و دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر کشور گفت: مجموعه تاریخی و گردشگری فلکالافلاک خرمآباد در روز نهم فروردین پنجمین مجموعه پربازدید کشور بود و لرستان دومین استان پربازدید از مجموعههای تاریخی کشور است.
سید مصطفی فاطمی در گفتگوی تلفنی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: جمع آوری اطلاعات و آمار گردشگران از چندین منابع به دست میآید که شامل تردد خودروها، میزان مصرف سوخت، میزان پسماند، ورودیهای رسمی، غیر رسمی و اضطراری میباشد.
وی با اشاره به آمار گردشگران و بازدید از مجموعه های تاریخی کشور در نهم فروردین امسال گفت: حافظیه با ۳۲ هزار و ۳۰۷ نفر، تخت جمشید با ۲۸ هزار و ۹۷۷ نفر، سعدیه با ۲۱ هزار ۹۲۱ نفر، پاسارگاد با ۱۴ هزار و ۲۴۲ نفر در استان فارس رتبههای نخست تا چهارم بودند و مجموعه فلک الافلاک لرستان با ۱۳ هزار و ۹۶۳ نفر در رتبه پنجم پر بازدید کشور قرار دارد.
وی افزود: بنابراین به دلیل اینکه چهار مجموعه نخست پر بازدید از استان فارس هستند و فلک الافلاک در رتبه پنجم قرار دارد، لرستان از لحاظ بازدید از مجموعه تاریخی دومین استان پر بازدید میباشد.
فاطمی به تردد خودروها در محورهای ارتباطی اشاره کرد و افزود: تردد جادهای در روزهای مختلف نوروز متفاوت است که بر این اساس لرستان با ۱۵ درصد رشد نسبت به سال گذشته در رتبه پنجم کشور قرار دارد و در حوزه ماندگاری مسافران و تردد خودروها نسبت به میانگین سال گذشته رشد داشته است.
دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر گفت: هموطنان و گردشگران نوروزی در هر مرحله از سفر خود که نیازمند کسب اطلاعات لازم، راهنمایی، ارائه شکایات و حتی پیشنهادات لازم بودند، میتوانند با سامانه ملی سفر به شماره ۰۹۶۲۹ تماس بگیرند.