به گزارش ایرنا، چهارشنبه آخر هر سال با حوادثی همراه است که با وجود تذکرها، هشدارها و تدابیری که از سوی خانوادهها و مسوولان داده و اندیشیده میشود باز هم برای بسیاری از مردم با اذیت و آزار و برای برخی با حوادثی توام است.
بر اساس اشارههای شاهنامه فردوسی چهارشنبه سوری به معنی چهارشنبه سرخ است که این جشن یکی از سنت های کهن مردم ایران باستان محسوب می شود و از زمان های قدیم توسط مردم زنده نگه داشته شده است. این سنت وابسته به افراد خاصی نیست و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد. در قدیم مرسوم بود که آتشی بزرگ توسط بزرگ ترها روشن میشد و همه با گفتن جمله «زردی من از تو و سرخی تو از من» از روی آن میپریدند اما این رسم ها رنگی دیگر گرفته و آتش بازی چهارشنبه سوری به آن ختم نمی شود.
بسیاری از نوجوان ها و جوان ها با ساخت نارنجک های دست ساز و پرتاب ترقه می خواهند آخر سالی هیجان انگیزی داشته باشند، صداهای انفجار این بمب های دستی و مواد محترقه که اتفاقا غیراستاندارد و بسیار خطرناک است از ساعات اولیه شب چهارشنبه به گوش می رسد و تا پاسی از شب ادامه دارد؛ صحنه هایی از آتش بازی و مواد محترقه با صداهای ناهنجار، امنیت و آسایش را از شهروندان و رهگذران میگیرد و چه بسا آنان را دچار سوانحی می کند که ناخواسته گرفتار آن می شوند.
در سال ۱۴۰۲بر اساس اعلام اورژانس تعداد جانباختگان حوادث مربوط به شب چهارشنبه آخر سال (۲۲ اسفند ۱۴۰۲) به ۱۴ نفر رسید
چهارشنبه سوری رسمی که با برپایی آتش همراه بود در دههها و به ویژه سالهای اخیر از برپایی آتش فراتر رفته و گاه به میدانی از شعله و آتش و پرتاب بمب های دستی تبدیل می شود و از رسوم گذشته آن بسیار فاصله گرفته است! چه بسیار سالمندان، کودکان و حتی زنان بارداری که در جریان آتش بازی های خطرناک شب چهارشنبه پایان سال گرفتار می شوند که بی شک باعث و بانی آن افرادی هستند که در پی ایجاد نشاطی کاذب برای خود، دیگران را درگیر می کنند.
چهارشنبه سوری معمولا در زاهدان چهره ای غضبناک ندارد و از جمله شهرهایی است که هر سال با درصد پایینی از حوادث و خسارات چهارشنبه آخر سال را پشت سر می گذارد طبق اعلام دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در چهارشنبه سوری سال گذشته تعداد مصدومان این حادثه ۱۸ نفر گزارش شد که میطلبد امسال با رعایت نکات ایمنی چهارشنبه سوری شاد و بیخطری را در آستانه نوروز ۱۴۰۴ تجربه کنیم.
آمار پایین آسیب دیدگان حوادث چهارشنبه سوری سیستان و بلوچستان نشان میدهد این آئین همچنان در این استان به صورت سنتی برگزار میشود و از فضای خشونتآمیز و تنشزایی که دیگر استانها در این شب رقم میزنند بسیار فاصله دارد.
در چند سال گذشته، این شب همواره با آسیبدیدگی و گاهی خسارت و حتی قربانی همراه بوده، به عنوان مثال در سال ۱۴۰۲بر اساس اعلام اورژانس تعداد جانباختگان حوادث مربوط به شب چهارشنبه آخر سال (۲۲ اسفند ۱۴۰۲) به ۱۴ نفر رسید.
آماده باش نیروهای اورژانس برای چهارشنبه آخر سال
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: سال گذشته بر اثر انفجار ترقه و نارنجک دستی در شب چهارشنبه سوری در این شهرستان ۱۸ نفر مصدوم شدند.
علی عبدالرزاق نژاد ادامه داد: این ۱۸ نفر بر اثر انفجار ترقه و نارنجک دستی از ناحیه دست، پا، چشم و صورت دچار سوختگی سطحی شدند؛ آسیب دیدگان در رنج سنی ۱۱ تا ۱۸ سال بودند که ۱۳ دستگاه آمبولانس، یک دستگاه اتوبوس آمبولانس، ۲ دستگاه موتورلانس و ۳۲ نفر از نیروهای اورژانس ۱۱۵ در روز سه شنبه آخر سال در آماده باش کامل برای کمک رسانی به آسیب دیدگان بودند.
وی ادامه داد: برای چهارشنبه آخر سال همکاران ما در تمامی شهرستانهای سیستان و بلوچستان، در محلهای برگزاری جشن چهارشنبه سوری مستقر میشوند تا در سریعترین زمان ممکن به بالین آسیب دیدگان برسند.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه برای پیشگیری از حوادث احتمالی چهارشنبه سوری باید نکات ایمنی را رعایت کرد تا این مراسم سنتی با ایمنی و شادی و بدون رخدادی ناگوار برگزار شود افزود: هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی دارد.
به گفته وی آسیب به چشمها و دستها نیز جزو بیشترین آسیبهایی است که در ایام چهارشنبهسوری به افراد وارد میشود، خواسته ما از خانوادهها این است که بیشتر مراقب فرزندانشان باشند چرا که مواد محترقه، اسپریهای اشتعالزا، چسب و نارنجک دستی اثرات بسیار خطرناکی بر روی شنوایی و بینایی افراد میگذارد.
عبدالرزاق نژاد از خانواده ها خواست چهارشنبه آخر سال خود را با حفظ سنتها و آیینهایی که از گذشته وجود داشته برگزار کنند چون خانواده ها میتوانند با آگاه سازی فرزندان در خصوص خطرهای چهارشنبه سوری از حوادث پیشگیری کنند.
وی بیان کرد: در صورت مواجهه با فردی که دچار سوختگی شده، ضمن حفظ خونسردی از مالیدن مواد غیر بهداشتی مثل خمیر دندان، سیب زمینی، روغن و گذاشتن یخ بر روی محل سوختگی خودداری شود فردی که دچار سوختگی شده را هرچه سریعتر به مرکز درمانی منتقل و در صورت شدت مصدومیت با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید و در صورت بروز هرگونه حریق یا حادثه ای با سازمان آتش نشانی (۱۲۵) تماس و نوع حادثه و نشانی دقیق محل حادثه را اطلاع دهید.