دکتر حسین حقایی روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا به اهمیت روزه داری از نظر علمی اشاره کرد و افزود: بر اساس شواهد علمی، تاثیر روزه داری یا فستینگ از نظر جسمی و کنترل بیماری ها به خصوص بیماری های مزمن ثابت شده است.
وی اظهار کرد: بدن انسان بسیار هوشمند است و به سه وعده صبحانه، ناهار و شام عادت دارد، از این رو در ماه مبارک رمضان و ایام روزه داری باید ترکیب و فاصله بین هر سه وعده به خصوص افطاری و شام رعایت شود تا گلوکز خون دچار افت و خیز نشود.
حقایی تاکید کرد: برخی از روزه داران به خصوص افراد چاق، وعده سحری را حذف می کنند که این موضوع موجب می شود بدن احساس کند در دریافت انرژی برای ادامه بقا دچار مشکل شده است البته هیچ فایده ای هم برای لاغری ندارد.
وی افزود: بدن انسان به خاطر هوشمندی، وقتی وعده سحری را دریافت نمی کند، به کل سلول های بدن دستور می دهد تا فعالیت خود را به دلیل عدم تامین انرژی متوقف کنند از این رو افراد چاق هیچگونه کاهش وزنی پیدا نمی کنند و افراد لاغر نیز در این حالت تشدید می شود.
وی ادامه داد: افطاری به معنای وعده صبحانه است و با توجه به اینکه بدن برای مدتی، هیچ انرژی دریافت نکرده است، بهتر است با یک شیرینی مثل خرما و آب ولرم آغاز شود که باعث می شود جذب بهتر انجام بگیرد و باید سبک باشد طوری که غذاهای بسیار چرب و شور مصرف نشود.
این متخصص تغذیه گفت: بهتر است روزه دارای در فاصله افطاری تا سحر هشت تا ۱۲ لیوان آب و سایر مایعات مثل چایی و آبمیوه و به خصوص میان وعده میوه و سبزی مصرف کنند که این موارد به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه، تامین سوخت و ساز بدن و دفع سموم بدن کمک می کند.
وی با بیان اینکه روزه داران بهتر است در وعده های ایام روزه داری، تنوع و تعادل در دریافت پنج گروه مواد غذایی را رعایت کنند، اظهار کرد: مصرف کافئین به خصوص چایی و قهوه در وعده سحری به خاطر ادرار آور بودن توصیه نمی شود.
وی ادامه داد: محدوده سنی برای روزه داری مهم نیست بلکه موضوع مهم توان فرد و استطاعت جسمی او برای روزه داری است و اگر کودک سن پایین که در مرحله رشد است، بنا به تشخیص پزشک و شرایط جسمی امکان روزه داری ندارد می تواند برای تمرین روزه کله گنجشکی تا وعده ظهر بگیرد.
حقایی گفت: گروه های سنی پایین که روزه می گیرند با توجه به اینکه حجم معده کوچک تری دارند، بهتر است فاصله ۲ تا سه ساعت بین افطار و شام را رعایت کنند و حتما تنوع غذایی و مصرف میوه و سبزی به همراه یک لیوان شیر در افطار و سحری و یک پیمانه ماست در شام فراموش نشود.
وی با تاکید بر اینکه بیماران حتما باید زیر نظر پزشک روزه بگیرند، افزود: زنان باردار به خصوص در سه ماهه اول اگر فاصله روزه داری بیشتر از ۱۲ ساعت باشد، نباید روزه بگیرند زیرا بر رشد جنین در مراحل اولیه تاثیر می گذارد و در سه ماهه دوم بارداری بنا به تاثیر پزشک امکان روزه داری وجود دارد.
وی ادامه داد: مادران باردار تا وزن ۵۰ کیلوگرم و کمتر، مادرانی که رشد جنین آنها پایین تر از استاندارد است، مادران دارای کیسه آب با حجم پایین مایعات، فشار خون بارداری و مسمومیت حاملگی باید از روزه داری اجتناب کنند.
این متخصص تغذیه گفت: مادران بارداری که روزه می گیرند حتما فعالیت بدنی داشته باشند، آزمایشات خون و ادرار آنها طبیعی و میزان دریافت انرژی آنان زیر نظر پزشک متخصص حساب شده باشد.