شناسهٔ خبر: 71836060 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

متخصص تغذیه:

ورود افراد غیر متخصص به حیطه علم تغذیه، سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد

۱۲ مارس ۲۰۲۵ مصادف با ۲۲ اسفند به عنوان روز جهانی متخصصین تغذیه و رژیم درمانگر نامگذاری شده است. این روز به منظور تاکید بر نقش ضروری رژیم درمانگران و کارشناسان تغذیه در راستای رسیدن جامعه به زندگی سالم تعریف شده است.

صاحب‌خبر -

رژیم درمانگران از تخصص خود در جهت یاری رساندن به افراد جامعه، برای ایجاد تغییرات مثبت و قابل توجه در سبک زندگی استفاده می کنند و حامی و اصلاح کننده وضعیت تغذیه مردم هستند. هر فرد برای داشتن زندگی سالم، نیازمند مشاوره و استفاده از راهنمایی‌های یک متخصص تغذیه و رژیم درمانگر می‌باشد که یک زنجیره کلیدی در بخش پیشگیری و درمان بیماری ها است.

فاطمه پورتیمور، دکترای تغذیه در گفت‌وگو با ایسنا، هدف از نامگذاری این روز را تاکید بر نقش بسیار مهم کارشناسان تغذیه به عنوان رژیم درمانگر در جهت کمک به مردم برای دستیابی به سلامتی و زندگی بهتر عنوان کرد و گفت: برخی از افراد تصور می‌کنند که صرفا برای کاهش وزن یا افزایش وزن باید به کارشناس تغذیه یا متخصص تغذیه مراجعه کنند؛ در صورتی که حیطه فعالیت مشاوران تغذیه بسیار گسترده تر است و مراجعه به موقع به مشاور تغذیه می‌تواند از مشکلات بسیار زیادی در زمینه سلامت پیشگیری کند.

وی با بیان اینکه واژه رژیم درمانگر، واژه‌ای در برگیرنده همه اهداف متخصصین تغذیه است، افزود: کارشناسان تغذیه با استفاده از دانش و سواد آکادمیک، مهارت و تخصص خود، راهکارهای علمی برای سبک زندگی سالم را استخراج کرده و دانش تغذیه را به صورت عملی به عموم مردم ارائه می‌دهند. تحقیقات انجام‌شده، نشان می‌دهد که رژیم‌درمانی حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد بار بیماردهی را کم می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: در راستای بهبود و افزایش کیفیت زندگی، کارشناسان تغذیه در سه حوزه فردی، خانواده و جامعه فعالیت دارند. در حوزه فردی، مشاوره‌های تغذیه‌ای مناسب با شرایط سنی، جنسی، فیزیولوژیکی و بیماری‌های زمینه‌ای افراد به آن‌ها ارائه می‌شود. در حوزه خانواده، مشاوره‌های تغذیه بیشتر با محوریت اصلاح الگوی غذایی خانواده صورت می‌گیرد و در ارتباط با جامعه نیز با استفاده از برگزاری جلسات و برنامه‌های جمعی در مراکز مختلف، مطالبی در خصوص اصول تغذیه صحیح در اختیار افراد جامعه قرار داده می‌شود.

پورتیمور، گرایش گسترده در جامعه به کاهش وزن و از سویی نبود قوانین کافی و عدم اجرای صحیح قوانین موجود را دلیل ورود افراد غیر متخصص به حیطه علم تغذیه دانست و تصریح کرد: این اتفاق سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد. افرادی که با استفاده از رژیم‌های مختلف موفق به کاهش وزن خود شده اند و تصور می‌کنند، چون وزن کم کرده اند به کل حیطه علم تغذیه تسلط دارند اغلب از طریق شبکه‌های مجازی اقدام به تبلیغات و فریب مردم می‌کنند که باید با آگاه سازی جامعه جلوی این فریبکاری‌ها را گرفت. همچنین همانند مربیان ورزشی ناآگاه، آرایشگران، پزشکان عمومی بدون دانش تخصصی، عطاری‌ها و متخصصین طب سنتی بدون مجوز و... نیز در امر تغذیه مداخله می‌کنند.

وی تاکید کرد: طبق قوانین تصویب شده وزارت بهداشت، دخالت در امر رژیم درمانی به عنوان یکی از شاخه‌های درمان، تخلف و جرم محسوب می‌شود. با این حال مشکل از جای دیگری است، بسیاری از تخلفات شکل گرفته شده در این حوزه، زیرمجموعه وزارت بهداشت نیستند که در این میان می‌توان به تخلفات باشگاه‌های ورزشی در زمینه تجویز و فروش مکمل‌های غیرمجاز، نسخه‌پیچی برخی سلامت سراها در پوشش فروشگاه‌های عرضه و فروش محصولات ارگانیک و... اشاره کرد.

وی آسیب رژیم‌های غیر اصولی را در بلند مدت، به صورت جسمی، مالی و مشکلات سلامتی تشریح کرد و ادامه داد: برای دانستن اینکه چه افرادی صلاحیت تجویز رژیم غذایی دارند، به راحتی می‌توان در سایت سازمان نظام پزشکی اسم فرد را جستجو کرده و مشخصات او را ملاحظه کرد. شماره نظام پزشکی فارغ التحصیلان رشته تغذیه با حرف «ت» مشخص شده است. حتی افرادی که شماره نظام پزشکی دارند اما رشته تحصیلی آنها تغذیه نیست صلاحیت تجویز رژیم غذای را ندارند.

این متخصص تغذیه افزود: لازم به ذکر است کارشناس تغذیه فردی است که به صورت اختصاصی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور یا دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت در خارج از کشور درس‌های مرتبط با این رشته را مطالعه و دوره تحصیل حداقل ۴ ساله آن را با موفقیت گذرانده است. دکتر متخصص تغذیه و رژیم درمانی هم فردی است که تمام مقاطع تحصیلی دانشگاهی و آکادمیک رشته تغذیه را تا بالاترین مقطع تحصیلی گذرانده و در رشته تغذیه علاوه بر طبابت، در پژوهش و تحقیقات تغذیه‌ای و ارائه راه حل‌های کلان کشوری در حل این مشکلات، خبره می‌باشد.

گفتنی است؛ اصلی‌ترین مراکز فعالیت متخصصین یا کارشناسان تغذیه در کلینیک‌های خصوصی، بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی، درمانی و بهداشتی است. با این حال برخی از فارغ التحصیلان این رشته در شرکت‌های مواد غذایی جهت نظارت بر بهداشت و کیفیت غذاها مشغول به فعالیت هستند.

انتهای پیام