شناسهٔ خبر: 71666869 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

۵۶۴ بیمار مبتلا به تب مالت در کردستان شناسایی شد

سنندج- ایرنا- مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: امسال۵۶۴ مورد مبتلا به تب مالت در استان شناسایی شد که بیشترین بروز (تعداد مبتلا به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر) در دیواندره و کمترین آن به سروآباد اختصاص دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، جهانبخش یوسفی روز دوشنبه در خصوص بیماری تب مالت اظهار کرد: تب مالت از جمله شایعترین بیماری‌های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از جهان است.

وی افزود: این بیماری همه ساله علاوه بر زیان‌های ناشی از کار افتادگی مبتلایان و عوارض حاصل از آن و همچنین خسارات اقتصادی ناشی از درمان که به جمعیت انسان وارد می شود، باعث تقلیل منابع غذایی ناشی از کاهش تولید فراورده های دامی و جمعیت دامی به علت سقط جنین در دام‌ها و خسارات اقتصادی وارد می شود.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: تب مالت جزو بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان محسوب می شود که می‌تواند از طریق روش‌های مختلفی منتقل شود و آگاهی از این راه‌ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ضروری است.

وی با اشاره به اینکه عفونت در انسان به تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا فرآورده‌های آن‌ها وابسته است، بیان کرد: تماس با حیوانات دچار سقط‌ جنین و مصرف شیر آلوده یا فرآورده‌های آن مخاطرات اصلی هستند.

یوسفی به دوره نهفتگی این بیماری اشاره کرد که از زمان وارد شدن میکروب به بدن تا شروع علایم معمولا یک تا سه هفته طول می کشد و ادامه داد: نوع حاد این بیماری از زمان شروع علایم تا سه ماه بعد است که در این شکل بیمار گرفتار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن به خصوص درد پشت بوده و عرق شدید داشته و بیمار اشتهای خود را از دست داده و از ضعف و سستی شکایت دارد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان، به نوع تحت حاد که سه ماه از شروع علائم تا یکسال است اشاره کرد و افزود: بیشتر اوقات حالت تب‌دار اولیه وجود نداشته و آغاز آن بی سروصدا است ولی گاهی بدنبال مرحله تب‌دار حاد شروع می‌شود که شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است.

یوسفی با بیان اینکه نوع مزمن بیماری تب مالت یکسال بعد از شروع علائم بعد از یک دوره تب‌دار برای سال‌ها باقی می‌ماند، اضافه کرد: باکتری‌های تب مالت می‌توانند در اعضای مختلف بدن ایجاد عفونت موضعی کند که شایع‌ترین اعضای مبتلا شامل استخوان‌ها، مفاصل، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه، طحال، بیضه‌ها، کبد، کیسه‌صفرا، کلیه‌ها، پروستات و پوست بوده و ممکن است عفونت موضعی به طور همزمان در چند محل نیز ایجاد شود که این شکل بیماری در اغلب موارد در ارتباط با نوع مزمن بیماری است.

راه های انتقال تب مالت

وی افزود: تماس مستقیم با ترشحات، مواد دفعی یا بافت‌های حیوانات آلوده، به ویژه از طریق خراش‌ها و جراحات پوستی یا ملتحمه چشم، خطر ابتلا را افزایش می‌دهد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان بیان کرد: مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه( شیر خام، پنیر تازه، خامه، سرشیر، کره و بستنی)یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال است.

یوسفی گفت: استنشاق ذرات عفونی معلق در هوا، به ویژه در محیط‌هایی مانند آغل، اصطبل و آزمایشگاه‌ها هم می‌تواند سبب ابتلا شود.

پیشگیری و کنترل تب مالت

وی اظهار کرد: اساس پیشگیری از تب مالت، کنترل آن در جمعیت حیوانی است، به همین دلیل واکسیناسیون دام ها اهمیت ویژه ای دارد و سازمان دامپزشکی سالانه و بر اساس برنامه های خود نسبت به واکسن دام ها اقدام می کند. همچنین بهداشتی بودن محل نگهداری دام از اهمیت زیادی برخوردار است.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد: هنگام تماس با دام، مخصوصا هنگام سقط جنین، باید از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش، چکمه، ماسک و عینک محافظ استفاده تا از ورود ترشحات احتمالی به چشم و دهان و پوست زخمی جلوگیری شود.

یوسفی با اشاره به ضرورت مصرف فراورده های لبنی سالم و پاستوریزه، ادامه داد: در صورت استفاده از شیر محلی باید حداقل به مدت پنج دقیقه آن را جوشاند و پنیر محلی هم باید قبل از استفاده به مدت سه ماه در آب نمک ۱۷ درصد نگهداری شود. (به هر لیتر آب، ۱۲ قاشق غذاخوری سرپرنمک اضافه شود).

وی افزود: شهروندان از خرید بستنی سنتی از فروشندگان دوره‌گرد خودداری کنند و تاکید می‌شود بستنی‌های پاستویزه از اماکن بهداشتی تهیه و همچنین جگر و گوشت هم به طور کامل پخته شود.