شناسهٔ خبر: 71665440 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

جلوگیری از یبوست در روزه‌داری با مصرف این مواد غذایی

از غذاهایی در ماه رمضان استفاده کنید که با مزاجتان متناسب است. برای شروع نخست سراغ غذای لطیف و سبک‌تر بروید و غذایتان را خوب بجوید و پرخوری نکنید.

صاحب‌خبر -

به گزارش تابناک به نقل از مهر، روزه داری دارای فواید زیادی برای افزایش سطح سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها است. متخصصان طب ایرانی روزه داری را روشی برای پاکسازی بدن دانسته و توصیه می‌کنند برای باز کردن افطار، از یک استکان آب ولرم و خرما استفاده شود تا معده برای هضم غذایی که می‌خورید، آماده باشد.

آب گرم با رطوبتی که دارد حرارت معده را شکسته و به حد اعتدال می‌رساند، همچنین خرما نیز یکی از غذا‌هایی است که قند آن به سرعت از طریق دستگاه گوارش جذب می‌شود.

افطاری چی بخوریم؟؛ استفاده از غذا‌های سبک

بهتر است در وعده افطار غذا‌های لطیف و سبک مانند آش و سوپ‌های ساده و سهل‌الهضم بخورید و از خوردن غذا‌های غلیظ مانند آش رشته، ماکارونی، کله پاچه، پیتزا، لازانیا، قارچ که موجب تضعیف سیستم گوارش می‌شوند، خودداری کنید.

شله زرد، فرنی یا شیر برنج برای شروع افطار خوب است. اگر معده مرطوبی دارید روی آنها کمی دارچین و سیاه دانه بریزید. برای تقویت دهانه معده، همراه با فرنی، شله زرد یا شیر برنج کمی مربا بخورید. برای افرادی که گرمی و خشکی زیادی در معده دارند، سوپ جو همراه با آلو بخارا مناسب‌تر است به شرطی که در آن قارچ نریزند.

از غذا‌هایی استفاده کنید که با مزاجتان متناسب است. برای شروع نخست سراغ غذای لطیف و سبک‌تر بروید و غذایتان را خوب بجوید و پرخوری نکنید. برای گرم مزاج‌ها که دچار ریزش صفرا به معده هستند، شربت سکنجبین ولرم در شروع افطار بسیار مفید است اینگونه معده از صفرا پاکسازی می‌شود.

کمتر مصرف کردن مواد قندی

زولبیا و بامیه در ماه رمضان برای بالا بردن سریع قند خون مصرف می‌شود، اما به دلیل شیرینی و چربی زیادی که دارد، خوردن زیاد آن توصیه نمی‌شود. این شیرینی‌ها بروز تشنگی را در فرد افزایش می‌دهد.

استفاده به اندازه از مایعات

بعد از چندین ساعت روزه داری روزه خود را با آب سرد باز نکنید، زیرا باز کردن روزه با آب سرد به شدت مضر بوده و باعث تضعیف عملکرد معده و سیستم گوارش می‌شود. همچنین بلافاصله آب نخورده و سعی کنید آب را کم‌کم و جرعه جرعه و ترجیحاً با فاصله از غذا بنوشید.

برای رفع عطش و تأمین آب بدن از نوشیدنی‌های شربتی تهیه شده با تخم شربتی، خاکشیر و تخم خرفه استفاده نمائید، بهتر است دو الی سه قاشق غذاخوری خاکشیر را با یک لیتر آب، یک الی دو ساعت قبل از خواب مخلوط کرده و در وعده سحری استفاده کنید.

در خوردن وعده سحری و افطاری باید حد اعتدال رعایت شود. غذا و آب را به اندازه‌ای بخورید که بدنتان نیاز دارد. در فاصله بین افطار تا سحر زیاده روی نکنید و از درهم خوری بپرهیزید.

برای تشنگی در ماه رمضان چی بخوریم؟

برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان ماءالشعیر طبیعی بنوشید. برای تهیه این ماءالشعیر یک لیوان جوی پوست کنده شده و پرک نشده را با ۱۴ لیوان آب مخلوط کرده حدود ۵۰ الی ۶۰ دقیقه بر روی گاز گذاشته و تا جایی که جو‌ها تا حدودی شکافته شوند، بجوشانید و آب غلیظ آن را با صافی صاف کرده و با عسل مخلوط کرده و بنوشید.

برای برطرف شدن تشنگی در فاصله افطار تا سحر، خوردن عرق کاسنی و عرق شاه تره توصیه می‌شود.

در ماه رمضان از مصرف تنقلاتی مانند چیپس، کیک، تنقلات آماده و بیسکوئیت خودداری کنید و به عنوان میان وعده مخلوط کاهو و شیره‌ی انگور، سکنجبین و کاهو یا فالوده سیب بخورید. این میان وعده‌ها رطوبت بدن را تأمین کرده تشنگی را کاهش می‌دهد.

جلوگیری از یبوست به کمک میوه و سبزیجات

برای جلوگیری از یبوست در وعده افطار از میوه‌ها، غذا‌های فیبردار و سبزیجات خام و در وعده سحر از سبزیجات پخته استفاده نمائید.

مصرف کدو، هویج پخته و زیتون همراه با تحرک و ورزش مناسب و خواب منظم در پیشگیری از یبوست بسیار مفید می‌باشد.

خواب کافی

خوابیدن در این زمان، هر چند به مدت کوتاه، در هضم بهتر معده و ایجاد اشتها در وعده سحری مؤثر است و با توجه به روزه‌داری، یک تا دو ساعت خواب در طول روز نیز برای تجدید قوای سیستم‌های بدن، به‌شرطی‌که پیش از غروب آفتاب نباشد، توصیه می‌شود.

مواد غذایی ممنوع از دیدگاه طب ایرانی

عدم مصرف غذا‌های غلیظ و سنگین، مصرف غذا‌های غلیظ و لزج، مانند حلیم، شله‌زرد، حلوا و زولبیا و بامیه و مواد غذایی مختلف که ظرفیت هضم متفاوت دارند، در وعده افطار و فاصله بین افطار تا سحر، موجب سنگینی معده و خواب ناآرام شده و از تمایل به خوردن سحری می‌کاهد.

همچنین مصرف یک وعده غذای کامل در سحر و بیداری تا حدود یک‌ساعت و نیم پس از آن، برای جلوگیری از سو هاضمه و بروز علائمی مانند رفلاکس و نفخ، استفاده می‌شود.

مصرف غذا‌های خشک، شیرین، سرخ‌شده و پرچرب، نشاسته‌دار، پر ادویه و تند و مصرف بیش از حد گوشت و همچنین، نوشیدن قهوه، کاکائو و چای پررنگ، از مواردی هستند که سبب بروز تشنگی می‌شوند و بهتر است از وعده سحری کنار گذاشته شوند.

آنچه به روزه دار کمک می‌کند، روز‌ها را با کمترین میزان ضعف و تشنگی طی کند، تغذیه مناسب در زمان سحری و افطار است. تغذیه‌ای سرشار از فیبر، آب و مواد مغذی ضروری که کمتر موجب تشنگی شوند.

برای سحری این مواد غذایی توصیه می‌شود

هنگام سحر مصرف غذا‌های پروتئین دار مانند لبنیات کم چرب، حبوبات و انواع گوشت توصیه شده و تأکید می‌شود که افراد از مصرف غذا‌های شور و چرب بپرهیزند.

غذا‌های ماه رمضان برای سحری را می‌توان در پنج دسته زیر بررسی کرد.

میوه‌ها و سبزیجات جزو غذا‌های مناسب سحری ماه مبارک رمضان هستند که علاوه بر ویتامین‌ها و مواد معدنی بالا، در طول روز به حفظ انرژی بدن کمک می‌کنند. برای تأمین بیشتر آب بدن می‌توان از آب یا میوه‌هایی مانند هندوانه، خیار یا پرتقال استفاده کرد. به عقیده کارشناسان و افراد صاحب نظر در حوزه تغذیه «کاهو» بهترین سبزی در وعده سحر است که به دلیل فیبر و آب بالای خود از یبوست و تشنگی جلوگیری می‌کند.

یکی از غذا‌های مناسب برای سحری تخم مرغ است که به دلیل پروتئین بالای خود منجر به سیری بیشتر در طول روز می‌شود. شما می‌توانید به روش‌های مختلفی از این ماده غذایی در برنامه سحری خود استفاده کنید.

برنج‌ها غذای مناسب سحری ماه رمضان هستند که اغلب افراد به‌ویژه ایرانیان از آن استفاده می‌کنند. ترجیحاً غذا‌های برنجی را با گروه کربوهیدرات میل نکنید. توصیه می‌شود برنج را به‌صورت کته یا دمی بپزید تا خواص آن بیشتر حفظ شود. برای افزایش ویتامین غذای خود می‌توانید از مقداری سبوس در برنج در حال پخت استفاده کنید.

اگر شما هم جز افرادی هستید که به خوردن ته‌دیگ علاقه زیادی دارند بهتر است در ماه رمضان آن را ترک کنید تا مانع ورود چربی زیاد به بدن خود شوید.

شما می‌توانید برنج را در کنار خورشت‌های زیر یا به‌صورت ترکیبی میل کنید و دیگر دغدغه درست کردن غذای سحری در رمضان را نداشته باشید.

غذا‌هایی که برای سحری توصیه نمی‌شوند

توصیه می‌شود از غذا‌هایی که در صورت مصرف منجر به سوزش سر معده، ناراحتی‌های گوارشی، ترش کردن یا عطش زیاد می‌شود اشاره کنیم.

کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی، کتلت، جوجه کباب، کباب، سوسیس و کالباس، غذا‌های سرشار از چربی و قند، غذا‌های همراه با سس مایونز، خامه یا چای زیاد منجر به عوارض گفته شده در روزه داران می‌شود که از مصرف آنها باید خودداری کرد.

آمادگی بدن برای ماه رمضان، کمک می‌کند بدن عملکرد بهتری داشته باشد، همچنین هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد، نوشابه و ... جدا خودداری کنید. به جای آب سرد کمی آب گرم یا چای میل کرده و افطار را با خوردن خرما، کشمش، عسل و به‌طور کلی با یک قند طبیعی آغاز شود؛ به این ترتیب اشتها کنترل شده می‌شود.

مهر نوشت: روزه داری دارای فواید زیادی برای افزایش سطح سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها است. متخصصان طب ایرانی روزه داری را روشی برای پاکسازی بدن دانسته و توصیه می‌کنند برای باز کردن افطار، از یک استکان آب ولرم و خرما استفاده شود تا معده برای هضم غذایی که می‌خورید، آماده باشد.

آب گرم با رطوبتی که دارد حرارت معده را شکسته و به حد اعتدال می‌رساند، همچنین خرما نیز یکی از غذا‌هایی است که قند آن به سرعت از طریق دستگاه گوارش جذب می‌شود.

بهتر است در وعده افطار غذا‌های لطیف و سبک مانند آش و سوپ‌های ساده و سهل‌الهضم بخورید و از خوردن غذا‌های غلیظ مانند آش رشته، ماکارونی، کله پاچه، پیتزا، لازانیا، قارچ که موجب تضعیف سیستم گوارش می‌شوند، خودداری کنید.

شله زرد، فرنی یا شیر برنج برای شروع افطار خوب است. اگر معده مرطوبی دارید روی آنها کمی دارچین و سیاه دانه بریزید. برای تقویت دهانه معده، همراه با فرنی، شله زرد یا شیر برنج کمی مربا بخورید. برای افرادی که گرمی و خشکی زیادی در معده دارند، سوپ جو همراه با آلو بخارا مناسب‌تر است به شرطی که در آن قارچ نریزند.

از غذا‌هایی استفاده کنید که با مزاجتان متناسب است. برای شروع نخست سراغ غذای لطیف و سبک‌تر بروید و غذایتان را خوب بجوید و پرخوری نکنید. برای گرم مزاج‌ها که دچار ریزش صفرا به معده هستند، شربت سکنجبین ولرم در شروع افطار بسیار مفید است اینگونه معده از صفرا پاکسازی می‌شود.

کمتر مصرف کردن مواد قندی

زولبیا و بامیه در ماه رمضان برای بالا بردن سریع قند خون مصرف می‌شود، اما به دلیل شیرینی و چربی زیادی که دارد، خوردن زیاد آن توصیه نمی‌شود. این شیرینی‌ها بروز تشنگی را در فرد افزایش می‌دهد.

استفاده به اندازه از مایعات

بعد از چندین ساعت روزه داری روزه خود را با آب سرد باز نکنید، زیرا باز کردن روزه با آب سرد به شدت مضر بوده و باعث تضعیف عملکرد معده و سیستم گوارش می‌شود. همچنین بلافاصله آب نخورده و سعی کنید آب را کم‌کم و جرعه جرعه و ترجیحاً با فاصله از غذا بنوشید.

برای رفع عطش و تأمین آب بدن از نوشیدنی‌های شربتی تهیه شده با تخم شربتی، خاکشیر و تخم خرفه استفاده نمائید، بهتر است دو الی سه قاشق غذاخوری خاکشیر را با یک لیتر آب، یک الی دو ساعت قبل از خواب مخلوط کرده و در وعده سحری استفاده کنید.

در خوردن وعده سحری و افطاری باید حد اعتدال رعایت شود. غذا و آب را به اندازه‌ای بخورید که بدنتان نیاز دارد. در فاصله بین افطار تا سحر زیاده روی نکنید و از درهم خوری بپرهیزید.

برای تشنگی در ماه رمضان چی بخوریم؟

برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان ماءالشعیر طبیعی بنوشید. برای تهیه این ماءالشعیر یک لیوان جوی پوست کنده شده و پرک نشده را با ۱۴ لیوان آب مخلوط کرده حدود ۵۰ الی ۶۰ دقیقه بر روی گاز گذاشته و تا جایی که جو‌ها تا حدودی شکافته شوند، بجوشانید و آب غلیظ آن را با صافی صاف کرده و با عسل مخلوط کرده و بنوشید.

برای برطرف شدن تشنگی در فاصله افطار تا سحر، خوردن عرق کاسنی و عرق شاه تره توصیه می‌شود.

در ماه رمضان از مصرف تنقلاتی مانند چیپس، کیک، تنقلات آماده و بیسکوئیت خودداری کنید و به عنوان میان وعده مخلوط کاهو و شیره‌ی انگور، سکنجبین و کاهو یا فالوده سیب بخورید. این میان وعده‌ها رطوبت بدن را تأمین کرده تشنگی را کاهش می‌دهد.

جلوگیری از یبوست به کمک میوه و سبزیجات

برای جلوگیری از یبوست در وعده افطار از میوه‌ها، غذا‌های فیبردار و سبزیجات خام و در وعده سحر از سبزیجات پخته استفاده نمائید.

مصرف کدو، هویج پخته و زیتون همراه با تحرک و ورزش مناسب و خواب منظم در پیشگیری از یبوست بسیار مفید می‌باشد.

خواب کافی

خوابیدن در این زمان، هر چند به مدت کوتاه، در هضم بهتر معده و ایجاد اشتها در وعده سحری مؤثر است و با توجه به روزه‌داری، یک تا دو ساعت خواب در طول روز نیز برای تجدید قوای سیستم‌های بدن، به‌شرطی‌که پیش از غروب آفتاب نباشد، توصیه می‌شود.

مواد غذایی ممنوع از دیدگاه طب ایرانی

عدم مصرف غذا‌های غلیظ و سنگین، مصرف غذا‌های غلیظ و لزج، مانند حلیم، شله‌زرد، حلوا و زولبیا و بامیه و مواد غذایی مختلف که ظرفیت هضم متفاوت دارند، در وعده افطار و فاصله بین افطار تا سحر، موجب سنگینی معده و خواب ناآرام شده و از تمایل به خوردن سحری می‌کاهد.

همچنین مصرف یک وعده غذای کامل در سحر و بیداری تا حدود یک‌ساعت و نیم پس از آن، برای جلوگیری از سو هاضمه و بروز علائمی مانند رفلاکس و نفخ، استفاده می‌شود.

مصرف غذا‌های خشک، شیرین، سرخ‌شده و پرچرب، نشاسته‌دار، پر ادویه و تند و مصرف بیش از حد گوشت و همچنین، نوشیدن قهوه، کاکائو و چای پررنگ، از مواردی هستند که سبب بروز تشنگی می‌شوند و بهتر است از وعده سحری کنار گذاشته شوند.

آنچه به روزه دار کمک می‌کند، روز‌ها را با کمترین میزان ضعف و تشنگی طی کند، تغذیه مناسب در زمان سحری و افطار است. تغذیه‌ای سرشار از فیبر، آب و مواد مغذی ضروری که کمتر موجب تشنگی شوند.

برای سحری این مواد غذایی توصیه می‌شود

هنگام سحر مصرف غذا‌های پروتئین دار مانند لبنیات کم چرب، حبوبات و انواع گوشت توصیه شده و تأکید می‌شود که افراد از مصرف غذا‌های شور و چرب بپرهیزند.

غذا‌های ماه رمضان برای سحری را می‌توان در پنج دسته زیر بررسی کرد.

میوه‌ها و سبزیجات جزو غذا‌های مناسب سحری ماه مبارک رمضان هستند که علاوه بر ویتامین‌ها و مواد معدنی بالا، در طول روز به حفظ انرژی بدن کمک می‌کنند. برای تأمین بیشتر آب بدن می‌توان از آب یا میوه‌هایی مانند هندوانه، خیار یا پرتقال استفاده کرد. به عقیده کارشناسان و افراد صاحب نظر در حوزه تغذیه «کاهو» بهترین سبزی در وعده سحر است که به دلیل فیبر و آب بالای خود از یبوست و تشنگی جلوگیری می‌کند.

یکی از غذا‌های مناسب برای سحری تخم مرغ است که به دلیل پروتئین بالای خود منجر به سیری بیشتر در طول روز می‌شود. شما می‌توانید به روش‌های مختلفی از این ماده غذایی در برنامه سحری خود استفاده کنید.

برنج‌ها غذای مناسب سحری ماه رمضان هستند که اغلب افراد به‌ویژه ایرانیان از آن استفاده می‌کنند. ترجیحاً غذا‌های برنجی را با گروه کربوهیدرات میل نکنید. توصیه می‌شود برنج را به‌صورت کته یا دمی بپزید تا خواص آن بیشتر حفظ شود. برای افزایش ویتامین غذای خود می‌توانید از مقداری سبوس در برنج در حال پخت استفاده کنید.

اگر شما هم جز افرادی هستید که به خوردن ته‌دیگ علاقه زیادی دارند بهتر است در ماه رمضان آن را ترک کنید تا مانع ورود چربی زیاد به بدن خود شوید.

شما می‌توانید برنج را در کنار خورشت‌های زیر یا به‌صورت ترکیبی میل کنید و دیگر دغدغه درست کردن غذای سحری در رمضان را نداشته باشید.

غذا‌هایی که برای سحری توصیه نمی‌شوند

توصیه می‌شود از غذا‌هایی که در صورت مصرف منجر به سوزش سر معده، ناراحتی‌های گوارشی، ترش کردن یا عطش زیاد می‌شود اشاره کنیم.

کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی، کتلت، جوجه کباب، کباب، سوسیس و کالباس، غذا‌های سرشار از چربی و قند، غذا‌های همراه با سس مایونز، خامه یا چای زیاد منجر به عوارض گفته شده در روزه داران می‌شود که از مصرف آنها باید خودداری کرد.

آمادگی بدن برای ماه رمضان، کمک می‌کند بدن عملکرد بهتری داشته باشد، همچنین هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد، نوشابه و ... جدا خودداری کنید. به جای آب سرد کمی آب گرم یا چای میل کرده و افطار را با خوردن خرما، کشمش، عسل و به‌طور کلی با یک قند طبیعی آغاز شود؛ به این ترتیب اشتها کنترل شده می‌شود.