شناسهٔ خبر: 71663657 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شهدای ایران | لینک خبر

تغذیه روزه اولی‌ها چگونه باشد

مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، با تاکید بر توجه به نیاز‌های تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان به بیان توصیه‌ها و نکات کلیدی تغذیه‌ای برای روزه اولی‌ها پرداخت.

صاحب‌خبر -
تغذیه روزه اولی‌ها چگونه باشد
به گزارش شهدای ایران به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مینا کاویانی ش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: بر اساس تعالیم دین اسلام، افرادی که به سن تکلیف رسیده‌اند و توان جسمی کافی دارند یعنی دارای وزن و قد متناسب با سن خود هستند باید روزه کامل بگیرند، اما این دختران و پسران با توجه به اینکه در سنین رشد و نمو هستند، نیاز‌های تغذیه‌ای خاصی دارند بنابراین توجه به تأمین نیاز‌های تغذیه‌ای و حفظ سلامت آنها در طول روزه داری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی افزود: در هنگام روزه‌داری، تعداد وعده‌ها و میان وعده‌های غذایی کاهش می‌یابد، بنابراین برنامه غذایی کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولی‌ها، باید به گونه‌ای باشد که تمام نیاز‌های تغذیه‌ای آنها در وعده‌های سحر، افطار و در صورت لزوم شام برآورده شود.


مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه با اشاره به لزوم توجه به وضعیت رشد جسمانی روزه‌داران (جثه، وزن و قد) متناسب با سن آنها، گفت: افرادی که به سن تکلیف رسیده‌اند و توان جسمی کافی دارند، به عبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید روزه کامل بگیرند.

وی، مشورت با پزشک مربوطه و متخصص تغذیه را برای تعیین وضعیت رشد و تغذیه روزه اولی‌ها و نوجوانان کمک کننده برشمرد و یادآور شد: با توجه به اینکه نوجوانان وظیفه مهم درس خواندن را برعهده دارند، نوع و مقدار تغذیه آنان در طول روزه داری می‌تواند تأثیرگذار باشد.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نکاتی مهم برای روزه داری نوجوانان پرداخت.

وی برای تأمین انرژی کافی به نوجوانان توصیه کرد: علاوه بر استفاده از منابع تأمین کننده انرژی شامل انواع نان و غلات، تا حد امکان مواد غذایی مانند خرما، انواع مغز‌ها (گردو، بادام و…) را نیز به طور متعادل در وعده‌های سحر و افطار خود مصرف کنند.

کاویانی با اشاره به لزوم تأمین پروتئین کافی به منظور رشد کودکان و نوجوانان در طول روزه داری توصیه کرد که منابع پروتئینی با کیفیت بالا مانند انواع گوشت قرمز و سفید و تخم مرغ و نیز غذا‌های گیاهی ترکیبی غلات و حبوبات (مانند عدس پلو و لوبیا پلو) در برنامه غذایی آنان گنجانده شود.


وی افزود: به منظور تأمین مواد غذایی مورد نیاز سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها حتماً از گروه شیر و جانشین‌های کم چرب آن در وعده‌های سحر و افطار مصرف شود.

این کارشناس تغذیه با تاکید بر لزوم تأمین نیاز‌های تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان گفت: با توجه به حجم کوچک معده نوجوانان نسبت به بزرگسالان باید تا حد امکان تعداد وعده‌های غذایی آنان را افزایش دهید.

به گفته وی، برای مثال می‌توان برای نوجوان یک وعده افطار سبک، سپس یک وعده شام کامل در نظر گرفت همچنین توصیه کرد که با نوشیدن آب کافی و تأمین ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز، مواد مغذی و فیبر غذایی کافی (با مصرف سبزی‌ها و میوه‌های تازه)، نیاز‌های تغذیه‌ای نوجوانان برآورده شود.

کاویانی برای پیشگیری از افت قند خون و افزایش یادگیری در نوجوانان روزه دار به آنان توصیه کرد: از مصرف مواد حاوی قند‌های ساده مثل انواع شیرینی‌ها، زولبیا و بامیه به ویژه در وعده سحر خودداری کنید و تا حد امکان درس خواندن و یادگیری را در ساعات ابتدایی روز انجام دهید.

وی در خاتمه با تاکید بر رعایت اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی این گروه سنی در ماه رمضان خاطرنشان کرد: با گنجاندن مواد غذایی تمام گروه‌های مغذی (شامل نان و غلات، سبزی‌ها و میوه‌ها، گوشت و چاشنی‌های آن، حبوبات و شیر و فرآورده‌های کم چرب) و رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی می‌توان نیاز‌های تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولی‌ها را تأمین کرد.