به گزارش جماران به نقل از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شامگاه دوشنبه ۲۴ فوریه (۶ اسفند ۱۴۰۳) پیشنهاد فروش مواد معدنی کمیاب روسیه به همراه منابع موجود در مناطق اشغالی اوکراین را به شرکتهای آمریکایی مطرح کرد.
رئیسجمهوری روسیه در یک مصاحبه تلویزیونی اظهار داشت: «ما آمادهایم شرکای خارجی را به سرزمینهای تاریخی جدید خود که به روسیه بازگردانده شدهاند جذب کنیم. در آنجا ذخایری وجود دارد. ما آماده همکاری با شرکای خود، از جمله آمریکاییها، در این مناطق جدید هستیم و روسیه میتواند صادرات آلومینیوم به ایالات متحده را نیز از سر بگیرد.»
او در ادامه تاکید کرد: «ما بدون شک، منابعی از این نوع را بیشتر از اوکراین در اختیار داریم.»
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز در روز سهشنبه تایید کرد: «آمریکاییها به مواد معدنی کمیاب نیاز دارند و ما مقدار زیادی از آن را در اختیار داریم.» او در یک نشست خبری با خبرگزاری فرانسه (AFP) گفت: «در اینجا یک پتانسیل نسبتاً گسترده وجود دارد.» وی افزود: «چشماندازها و فرصتهایی وجود دارد. و زمانی که اراده سیاسی برای این کار ایجاد شود، ما برای همکاری آماده خواهیم بود.»
«برای اینکه بگوییم به آمریکاییها اعتماد داریم، راه درازی در پیش داریم. ما باید گامهای کوچکی برداریم که به بازسازی اعتماد کمک کند.»
آقای پسکوف همچنین تاکید کرد که روسیه برای بازسازی روابط خود با واشنگتن و بازیابی اعتماد به ایالات متحده به زمان نیاز دارد. او گفت: «برای اینکه بگوییم به آمریکاییها اعتماد داریم، راه درازی در پیش داریم. ما باید گامهای کوچکی برداریم که به بازسازی اعتماد کمک کند.» وی اضافه کرد: «بسیاری از چیزها آسیب دیدهاند و نمیتوان آنها را یکشبه بازسازی کرد.»
خواست ترامپ در ازای کمکهای نظامی و مالی به اوکراین
ساعاتی پیش از سخنان آقای پوتین در روز دوشنبه، دونالد ترامپ در واشنگتن به خبرنگاران گفت که «تراکنشهای بزرگ اقتصادی با روسیه» انجام خواهد شد. تنها دو ساعت پس از اظهارات ترامپ، پوتین نشستی غیرمنتظره با وزرا و مشاوران اقتصادی خود درباره فلزات کمیاب برگزار کرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که کییف و واشنگتن در حال مذاکره بر سر توافقی هستند که به شرکتهای آمریکایی دسترسی به معادن استراتژیک اوکراین را میدهد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، خواستار این توافق شده است تا به نوعی در ازای کمکهای نظامی و مالی ارائهشده به اوکراین، منافع اقتصادی برای واشنگتن تضمین شود. دولت او طی هفتههای اخیر فشارهای زیادی به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین وارد کرده تا این توافق را امضا کند.
علیرغم عدم تایید زلنسکی، رسیدن به توافق «نزدیک» است
زلنسکی در ابتدا پیشنویس اولیه این توافق را رد کرده و تأکید کرده بود که «اوکراین فروشی نیست.» اما به گفته مقامات اوکراینی و آمریکایی، نسخه جدیدی از این توافق در حال بررسی است. ترامپ روز دوشنبه اعلام کرد که توافق بر سر مواد معدنی با اوکراین «بسیار نزدیک» است.
بخشی از منابع معدنی اوکراین در حال حاضر در مناطقی قرار دارد که تحت کنترل ارتش روسیه است، و برخی دیگر از ذخایر نیز با پیشروی نیروهای روسی در جبهههای جنگ در معرض تهدید قرار دارند.
پوتین روز دوشنبه در پاسخ به پرسشی درباره توافق اوکراین با آمریکا، اظهار داشت که «این موضوع به من مربوط نیست.» اما در عین حال، او به دولت روسیه دستور داد تا پیشروی در بخش مواد معدنی استراتژیک و عناصر کمیاب را توسعه دهد تا «تولید این محصولات چندین برابر شود.»
علاوه بر این، پوتین از شرکتهای آمریکایی دعوت کرد تا در استخراج مواد معدنی استراتژیک در خاک روسیه سرمایهگذاری کنند.
از سوی دیگر، استفان سژورنه، کمیسر اروپایی مسئول استراتژی صنعتی، روز دوشنبه در دیدار با مقامات اوکراینی، از توافق احتمالی بین اتحادیه اروپا و اوکراین بر سر «مواد اولیه حیاتی» سخن گفت که به گفته وی، «مزایای متقابل» برای هر دو طرف خواهد داشت.
بر اساس دادههای سازمان زمینشناسی آمریکا (USGS)، روسیه پس از چین، برزیل، هند و استرالیا، پنجمین ذخایر بزرگ فلزات کمیاب در جهان را دارد.