همشهری آنلاین: فیلم سینمایی «کاناپه» کیانوش عیاری ۸ سال مجوز اکران نگرفت و حالا بعد از ۸ سال این فیلم به شکل قاچاق دیده میشود؛ فیلمی که دلیل مجوز نگرفتنش کلاهگیس بازیگران بود؛ کلاهگیسی که در این ۸ سال بسیاری از کارگردانان برای سریالها و فیلمهایشان از آن استفاده کردند. در این سالها نسخه قاچاق فیلم برای فیلمهای توقیفی یک موضوع تکراری است.
• «کاناپه» دومین فیلم کیانوش عیاری بعد از «خانه پدری» است که قاچاق شد با این تفاوت که «کاناپه» هیچوقت مجوز اکران نگرفت و «خانه پدری» بعد از کشوقوسهای زیاد اکران و در نهایت یک روز به پایان اکران این فیلم، به شکل قاچاق توزیع شد.
• قاچاق نسخه اکرانشده یا توقیفی فیلمها به دهه ۸۰ برمیگردد، آن زمان معروفترینش «سنتوری» داریوش مهرجویی بود. در این سالها فیلمهایی بودند که از روی پرده قاچاق شدند از فیلمهای «سرخپوست»، «دینامیت» گرفته تا «شبی که ماه کامل شد» و «علفزار» بیش از ۱۰فیلم سینمایی در طول این سالها از روی پرده به شکل قاچاق به خانهها رسیدند. بعضی فیلمهای سینمایی هم بعد از اکران آنلاین قاچاق شدند که میتوان به فیلمهای «زیرنظر»، «طلا» و «حکایت دریا» و... اشاره کرد.
• «دیدن این فیلم جرم است» به کارگردانی رضا زهتابچیان در سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. قرار بود این فیلم پس از ۲سال بلاتکلیفی، زمانی که هنوز کرونا وجود داشت اکران شود، اما ۳ روز بعد از اکران عمومی فیلم قاچاق شد. «متری شیشونیم» از دیگر فیلمهایی بود که هنوز اکرانش به پایان نرسیده بود، نسخه قاچاقش منتشر شد. «زندگی خصوصی»، «گشت ۲»، «ابد و یک روز» هم در امان نماندند و نسخه قاچاق آنها نیز منتشر شد.
• اکثر فیلمهایی که به شکل قاچاق منتشر شدند فیلمهای سینمایی بودند که بعد از تولید نتوانستند مجوز نمایش بگیرند. در سالهای ۱۴۰۲- ۱۴۰۱بیشترین نسخه قاچاق فیلم سینمایی منتشر شد. ابتدا نسخه قاچاق فیلمهای «برادران لیلا» به کارگردانی سعید روستایی و «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی منتشر شد، که آن زمان با توجه کیفیت فیلمها و درج نشدن لوگو روی این آثار پیشبینی شد که منشأ انتشار این فیلمها در حوزه بینالملل بود. درست بعد از ۲ هفته فیلمهای دیگر نیز قاچاق شد.
• در آن سالها قاچاق ۳ فیلم در ۵ روز یک رکورد در تاریخ سینمای ایران محسوب شد. «تفریق» مانی حقیقی بعد از اکران جهانی به شکل قاچاق در ایران منتشر شد و در فاصله کمتر از یک هفته از قاچاق و انتشار «تفریق»، فیلم سینمایی «بیرویا» به کارگردانی آرین وزیر دفتری و تهیهکنندگی هومن سیدی و سعید سعدی قاچاق شد. پس از این اتفاق، فیلم «ارادتمند؛ نازنین بهاره تینا» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی نیز قاچاق و در تلگرام منتشر شد.
• بعد از قاچاق ۵ فیلم در یک سال، فیلم سینمایی «اورکا» سحر مصیبی قاچاق شد، اما تنها این فیلمها نبودند که نسخه قاچاق آنها منتشر شد. از جمله می توان به «خرس» خسرو معصومی بعد از ۹سال انتظار برای اکران اشاره کرد. سال ۹۸فیلم «رستاخیز» احمدرضا درویش به شکل اینترنتی پخش شد. سال ۹۶هم نسخه قاچاق «عصبانی نیستم» رضا درمیشیان واکنش سازندگان فیلم را بهدنبال داشت.
• ۵ سالی است که از ساخته شدن «قاتل و وحشی» نعمتالله میگذرد؛ فیلمی که قرار بود جشنواره امسال به نمایش درآید، اما این امر ممکن نشد و حالا خیلیها پیشبینی میکنند که با توجه به اکران خارج از کشور این فیلم نسخه قاچاق آن به ایران برسد؛ تجربهای که در طول این سالها نشان داده هر فیلمی که مجوز نمایش نگیرد بالاخره روزی به شکل قاچاق به نمایش درآید. چه بسا این موضوع برای فیلم «پیر پسر» هم اتفاق بیفتد.