پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم در افتتاحیه همایش ملی «علم و فناوری در برنامه هفتم پیشرفت» که در مرکز همایشهای کتابخانه ملی ایران برگزارشد،اظهار کرد: با تحلیل برنامه ششم توسعه، در وزارت علوم به این نتیجه رسیدیم که باید برون دادهها و نتایج را به اثربخشی تبدیل کنیم.
براساس گزارش وزارت علوم، وی افزود: بروندادها، پیامدها و اثربخشی باهم و به شکل بهم پیوسته نظام نوآوری را شکل میدهند و ما در برنامه هفتم توسعه روی اثربخشی متمرکز شدیم یعنی اینکه مقالات و تولیدات علمی ما به فناوری و نوآوری و محصول فناورانه تبدیل شوند و در اقتصاد دانش بنیان نقش پر رنگ ایفا کنند.
معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به انتشار ۷۸ هزار مقاله علمی در سال گذشته میلادی توسط ایران گفت: همین مقالات پایه و بنیان خوبی برای نظام فناوری و نوآوری و اقتصاد توسعه یافته هستند چرا که تجربیات دنیا نشان میدهد تا سطوح یک تا سه آمادگی فناوری یک محصول در دانشگاهها و مراکز پژوهشی تولید نشود، امکان رسیدن به فناوری بومی در آن حوزه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه دانشمندان ایرانی علیرغم همه محدودیتهای مالی و تحریم توانستند رتبه ۱۶ و ۱۷ نمایههای معتبر جهانی را کسب کنند آن را در حد یک معجزه دانست و گفت: باید تمام دستگاههای علم و فناوری مانند وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه ازاد اسلامی و معاونت علمی همکاری کنند تا به اهداف برنامه هفتم که رسیدن به رتبه ۱۴ جهان است دست پیدا کنیم.
صالحی گفت: وزارت علوم حدود سه سال برای نگارش موضوعات مرتبط با علم و فناوری در برنامه هفتم وقت گذاشت و اهداف خوبی در این برنامه تصویب شد و هم اکنون نیز برنامه عملیاتی وزارت علوم ذیل برنامه هفتم توسعه، تدوین نهایی شده است و آماده ابلاغ وزیر علوم است.
وی با بیان اینکه وظایف هر معاونت و حوزه از وزارت علوم در اجرای برنامه هفتم توسعه مشخص شده است، افزود: برای مثال معاونت آموزشی ۱۳ وظیفه مرتبط با برنامه هفتم توسعه دارد و ۱۲ وظیفه معطوف به معاونت پژوهشی است و تقسیم کار انجام شده، همچنین برای تک تک معاونتها تکنگاشتهایی نیز تعیین شده است.
صالحی با تاکید بر اهمیت تقویت همکاری صنعت و دانشگاه، به ماده ۱۳ قانون جهش دانش بنیان اشاره کرد و گفت: از زمان تصویب این قانون ما به دنبال این موضوع بودیم و ترویج و تشویق دانشگاهها به استفاده از این ظرفیت را در دستور کار قرار دادیم. بر همین اساس در برخی استانها قراردادهای ارتباط با صنعت ۲۰ درصد افزایش یافته است و سال آینده جهش قابل توجهی در مبلغ و تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت خواهیم داشت.
معاون پژوهشی وزیر علوم افزایش تعداد مجلات علمی پژوهشی ایران در نمایههای معتبر را از مهمترین اقدامات وزارت علوم در سال گذشته دانست و گفت: با نمایه سازی ۱۰۳ نشریه جدید در نمایههای بین المللی توانستیم به جایگاه خود در نظام بین الملل کمک کنیم و حدود ده هزار مقاله علمی توسط همین مجلات جدید به نام ایران در دنیا ثیت شد.
وی برنامههایی مانند افزایش قراردادهای ارتباط دانشگاه و صنعت به ۷۰۰۰ میلیارد تومان، حمایت از پایان نامهها و رسالههای تحصیلات تکمیلی، حمایت از مراکز مشاوره شغلی و کاریابی در دانشگاهها را از برنامههای وزارت علوم برای نزدیک کردن حوزه برون داد علمی به اثربخشی نام برد.
صالحی ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان را ظرفیت مهمی برای دانشگاهیان و محققان اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۰۰ نشست با حضور استانداران و صاحبان صنایع برای تبیین این قانون توسط معاونت پژوهشی وزارت علوم برگزار شده و اتقاقات خوبی در این حوزه رخ داد.
دبیرکل شورای عالی عتف با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ کل سهم نظام علم و فناوری کشور از تولید ناخالص داخلی ۲/۵ میلیارد دلار بوده است؛ گفت: اگر این سهم به ۸ میلیارد دلار تا پایان برنامه هفتم برسد بسیاری نیازهای کشور در حوزه علوم و فناوری برطرف میشود که تحقق این هدف نیازمند سرمایه گذاری ویژه است.
انتهای پیام/