شناسهٔ خبر: 71557705 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

انتقال آب دریا به فارس؛ مطالبه جدی مردم و مسئولان

شیراز- ایرنا- انتقال آب دریا به فارس یکی از مطالبه های جدی مردمی، دانشجویان و حتی مسئولان ارشد استانی است زیرا سالهاست که مردم بیشتر مناطق این دیار از تنش کم آبی رنج می‌برند و لذا امید به اجرای این طرح راهبردی را در دولت چهاردهم دارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، استان پهناور فارس به دلیل قرارگیری در منطقه خشک و نیمه خشک و عدم توازن بارش‌ها به جهت مکانی و زمانی با کمبود آب و تنش آبی مواجه است و همین مساله اندیشیدن تمهیدات خاص برای مدیریت منابع موجود را ضروری می‌سازد.

استان فارس چهار سال متوالی شاهد خشکسالی پی در پی بوده است، با اینکه امسال در اواخر بهمن ماه و اوایل اسفندماه هم شاهد بارش های نسبتا خوبی بودیم اما امسال هم نسبت به سال گذشته در استان فارس ۱۶ درصد کاهش بارندگی وجود داشته و نسبت به میانگین سال بارندگی هم بالای ۵۰ درصد کاهش بارندگی وجود داشته است.

کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس روزانه ۲۵ میلیون متر مکعب و سالیانه حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب یعنی یک سوم آب مصرفی ما از دریا آب برداشت می‌کنند و استان فارس به دنبال جلب همکاری استان‌های همجوار برای انجام اقدامات مشترک جهت انتقال آب دریا به استان فارس است.

پنج خط شیرین سازی آب دریا در کشور در حال احداث است که سهم استان فارس از شیرین‌سازی آب دریا ۴۰۰میلیون مترمکعب است.

با اجرای طرح انتقال آب دریا به فارس، طرح از شهرستان‌های پارسیان، لامرد، جویم و شهرستان‌های جنوب فارس و سروستان می‌گذرد و نهایتا به آباده می‌رسد.

طبق اعلام شرکت آب منطقه ای استان فارس، طول این طرح حدود یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر است و در سه فاز اجرا می‌شود، سرمایه گذار هم اکنون در جنوب استان فارس در قالب این طرح در حال فعالیت است.

شواهد گویای آن است که این طرح مهم و راهبردی متناسب با اهمیت احداث آن پیشرفت فیزیکی مناسبی ندارد.

انتقال آب دریا به فارس؛ مطالبه جدی مردم و مسئولان فارس

کمبود اعتبار پاشنبه آشیل طرح انتقال آب دریا به فارس

نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در رابطه با انتقال آب دریا به فارس، گفت: این خط پنجم است که در دولت مصوب شده و اکنون از نوع حمایت از این خط گلایه مند هستیم.

ابراهیم عزیزی بیان کرد: تنها خطی که توسط سرمایه‌گذار و بخش خصوصی و بدون حمایت دولت در حال انجام است، خط انتقال از خلیج فارس به فارس است.

نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: انتظار داریم حتما گشایشی صورت بگیرد زیرا اگر اتفاقی نیفتد بدون تردید دچار مشکلات جدی در زمینه آب شرب، صنعت و کشاورزی خواهیم شد.

وی افزود: استفاده از چاه و سد درودزن معضل آب شیراز را رفع نمی کند و باید به جد خط انتقال آب از خلیج فارس به شیراز مورد توجه قرار بگیرد.

انتقال آب دریا به فارس؛ مطالبه جدی مردم و مسئولان فارس

تنش آبی در فارس موضوعی که باید جدی گرفته شود

سال‌هاست مشکل کمبود تأمین آب شُرب در شهر شیراز و بسیاری از روستاهای پیرامونی این کلانشهر به یک دغدغه جدی تبدیل شده است.

در برخی مناطق استان فارس به ویژه در فصل تابستان مشکل افت فشار آب وجود دارد و مردم با قطعی‌های چندین ساعته مواجه می‌شوند.

از سوی دیگر، بر اساس آخرین آمار شرکت آب و فاضلاب استان فارس وضعیت منابع آب زیرزمینی در این استان به شدت بحرانی است و سالانه حجم زیادی از آب‌های تجدیدناپذیر کاهش می‌یابد و این روند نگران‌کننده نشان‌دهنده استفاده بی‌رویه از این منابع و ناتوانی در بازسازی و احیای آنهاست که به بروز پدیده‌هایی مانند فرونشست زمین، تغییر اقلیم و شوری آب در مناطق مختلف منجر شده است.

استاندار فارس با اشاره به اینکه بیش از ۷۰۰ روستای این استان در تابستان پیش رو با تنش آبی مواجهند، اظهار کرد: با توجه با میزان بارش هایی که امسال در جنوب و شرق داشته ایم وضعیت مطلوب نیست و پیش بینی می کنیم به جد با تنش آبی مواجه بشویم.

حسینعلی امیری ابراز کرد: در موضوع آب چندین سد در استان فارس در دست احداث است که شامل نرگسی کازرون، هایقر و سد کوار که پیشرفت مناسبی دارند اما نیاز به سرعت در تکمیل دارند.

وی ادامه داد: در موضوع انتقال آب، خط دوم انتقال آب از سد سلمان فارسی به جنوب استان، آب از سد تنگ سرخ بشار به شیراز و انتقال ان به خرامه و کمک به پروژه آبرسانی از خلیج فارس به استان بسیار مهم هستند.

امیری تاکید کرد: بیش از ۷۰ درصد آب شرب شهرها وروستاهای استان آب چاه است و در سال های خشکسالی این موضوع یک تهدید است و امسال چند چاه هم حفر شد.

انتقال آب دریا به فارس؛ مطالبه جدی مردم و مسئولان فارس

انتقال آب دریا به فارس در دستور کار دولت است

وزیر نیرو گفت: انتقال و استفاده از شیرین سازی آب دریا برای فارس در دستور کار بوده و مطالعات آن در دست اجراست.

عباس علی‌آبادی که اخیرا به فارس سفر کرده بود اظهار کرد: طرح های بزرگی در موضوع آب در دست اجراست و اولویت اول وزارت نیرو در موضوع آب، مصرف است چون در همین امسال میزان بارندگی نسبت به سال گذشته ۱۶ درصد با کاهش مواجه است و نسبت به میانگین کسری بارش ها به بیش از ۵۰ درصد می رسد.

وی تاکید کرد: بهره وری و مصرف بهینه آب ضرورت دارد البته پس از آن اقداماتی دیگر از جمله بازچرخش آب در دستور کار است که صنایع به سمت استفاده از آب های غیرمتعارف هدایت شوند.

علی‌آبادی عنوان کرد: استفاده از شیرین سازی آب دریا از جمله اقدامات دیگری که در دستور کار است و اکنون پروژه بسیار بزرگی در دست اجراست.

وی تاکید کرد:این پروژه دو بخش است که یک بخش آن مربوط به تامین آب شرب برای ساکنان سواحل دریاست و به نظر بنده اولویت اول است.

وزیر نیرو ابراز کرد: سپس انتقال آن به بخش هایی از سرزمین که در مجاورت دریاست و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.

علی‌آبادی ادامه داد: شیراز از جمله آن هاست و دولت برنامه خوبی در این رابطه دارد و بخش خصوصی هم اقدام مطلوبی انجام داده و خود دولت هم سه پروژه بزرگ در دست اجرا دارد و این پروژه ها را توسعه و شتاب خواهیم داد.

وی افزود: استفاده از شیرین سازی آب دریا برای شیراز در دستور کار است و مطالعات آن در دست اجراست.

به گزارش ایرنا،نخستین پروژه انتقال آب خلیج فارس به عنوان طولانی‌ترین خط انتقال آب در کشور در سال ۱۳۹۹ به طول حدود ۸۰۰کیلومتر از غرب بندرعباس افتتاح شد که از سه استان هرمزگان، کرمان و یزد می‌گذرد.

عملیات لوله‌گذاری طرح انتقال آب خلیج فارس به شهرستان لامرد در جنوب استان فارس ۲۶ تیرماه ۱۴۰۰ در آیینی با حضور مسئولان کشوری و استانی آغاز شد.

پیش از آن، عملیات اجرایی این طرح در افق بلند مدت با هدف تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت استان فارس در اول اسفند ۹۷ با حضور وزیران صمت، نیرو و اطلاعات آغاز شده بود که تا تیرماه ۱۴۰۰، حدود ۲.۲ میلیون مترمکعب خاکبرداری از ۷.۵ میلیون مترمکعب خاکبرداری پروژه انجام شده بود.

در فاز نخست بهره‌برداری، آب خلیج فارس پس از شیرین‌سازی به روش اسمز معکوس (RO) از آبگیر ساحل بندر پارسیان واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) توسط خط لوله (به طول ۶۷ کیلومتر) به منطقه ویژه اقتصادی لامرد منتقل می‌‏شود و با طراحی این خط نیز انتقال آب به دیگر مناطق استان فارس امکان‌پذیر است.

بر اساس جزییات فنی و طراحی پروژه، قطر خط لوله هزار میلی متر و ظرفیت خط ۶۰ میلیون مترمکعب در سال است و حجم کل سرمایه‌گذاری پروژه از سوی سرمایه‌گذار، ۱۷هزار میلیارد ریال (۷ هزار میلیارد ریال خط انتقال آب و ۱۰ هزار میلیارد ریال آب شیرین کن) اعلام شد.

بنا بر اعلام شرکت پیمانکار اجرایی، مدت زمان اجرای پروژه ۲ سال است که ۳۰۰ نفر در دوران ساخت و ۶۰ نفر در دوران بهره‌برداری مشغول به کار می‌شوند.

تاسیسات آب شیرین کن در مساحت تقریبی ۶.۳ هکتار در سایت منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) واقع است که ظرفیت شیرین‌سازی سالیانه ۱۵ میلیون مترمکعب در فاز نخست را دارد.

استان فارس از ۹سد در دست بهره‌برداری برخوردار است که این سدها امکان ذخیره‌سازی ۲میلیارد و ۹۳۶ میلیون مترمکعب آب را دارند.

بر اساس آخرین آماربرداری در سال ۹۸ از کل آبی که استفاده می‌شود بیش از ۱۰۰ هزار منبع آبی شامل چشمه، قنات، چاه و ایستگاه‌های پمپاژ می‌شود که در طول سال حدود هفت میلیارد مترمکعب از این منابع برداشت می‌شود؛ از این میزان آب حدود ۹۰ درصد در بخش کشاورزی، هشت درصد در بخش شرب و ۲درصد در بخش صنعت صرف می‌شود، این مصارف بیانگر این موضوع است که استان فارس استانی صنعتی نیست اما از آنجا که صنعت مصرف آب کمتر و درآمدزایی و اشتغالزایی بیشتری دارد باید به سمت صنعتی شدن حرکت کند.

برای صنعتی شدن استان فارس چاره ای جز تامین آب وجود ندارد لذا پروژه خط انتقال هر چه زودتر باید به نتیجه برسد.

استان فارس یکی از استان های پهناور کشور است که ۳۷ شهرستان، ۹۶ بخش، ۱۲۶ شهر و ۲ هزار و ۵۰۰ روستا دارد.