شناسهٔ خبر: 71528501 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تحلیل روزنامه هم‌مهین درباره استیضاح همتی / رأی نمایندگان برای استیضاح وزیر اقتصاد، ریشه اقتصادی دارد؟

روزنامه هم‌میهن نوشت: به نظر می‌رسد علاوه بر متن استیضاح همتی، انگیزه‌های دیگری نیز در پشت پرده آن وجود داشته باشد.

صاحب‌خبر -

روزنامه هم‌میهن با اشاره به استیضاح همتی و اهداف پشت پرده آن نوشت: پیش از ظهر چهارشنبه اول اسفند ۱۴۰۳، ساعتی پس از اعلام وصول طرح استیضاح عبدالناصر همتی، مسعود پزشکیان بدون اعلام قبلی به محل کار وزیر خود رفت و گفت: «تمام تصمیمات اقتصادی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه اتخاذ شده و مقصر جلوه دادن یک نفر بی‌انصافی است.»

طرح استیضاح همتی تقریباً مشابه استیضاح وزیر اقتصاد دولت رئیسی در اسفند ۱۴۰۱ است. مواردی مانند عدم ثبات در مدیریت، عدم رفع وابستگی قیمت کالاهای اساسی به نرخ ارز، عدم مدیریت نقدینگی، عدم اصلاح نظام گمرکی و بانک‌داری و سوءمدیریت در هر ۲ استیضاح تکرار شده است. اما نباید تنها به متن استیضاح اکتفا کرد، بلکه باید انگیزه‌های نمایندگان را بررسی کرد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.

مجلس متهم است که به‌جای مسائل اصلی، بر موضوعاتی مانند حجاب و فرزندآوری تمرکز کرده است. حالا با استیضاح همتی می‌خواهد نشان دهد که به اقتصاد توجه دارد، در حالی که مسئولیت تأمین کالاهای اساسی بر عهده وزارت صنعت و جهاد کشاورزی است و وزارت اقتصاد بیشتر به امور کلان می‌پردازد.

همتی مانند ظریف، از معدود وزیرانی است که صرفاً به اداره وزارتخانه نمی‌پردازد، بلکه بر موضوعاتی مانند FATF، تک‌نرخی کردن ارز و رفع تحریم‌ها تمرکز دارد.

همتی در انتخابات ۱۴۰۰ مقابل رئیسی قرار گرفت و پس از آن نیز سیاست‌های دولت را نقد می‌کرد. استیضاح فرصتی برای پاسخ به اوست.

اگر استیضاح همتی رأی بیاورد، ممکن است سراغ دیگر وزرا مانند وزیر کار، بهداشت، راه و علوم نیز بروند.

برخی نمایندگان به‌دنبال امتیازگیری برای حوزه انتخابیه یا اهداف شخصی هستند. همچنین برخی به همتی خرده می‌گیرند که چرا در مولدسازی املاک دولتی قیمت روز را اعمال می‌کند.

دولت پزشکیان اقداماتی مانند جلوگیری از درگیری نظامی با اسرائیل، عدم ابلاغ قانون حجاب و تسهیل استخدام در آموزش‌وپرورش داشته است، اما مخالفان با تمرکز بر قیمت دلار، این اقدامات را نادیده می‌گیرند.

مجلس نمی‌تواند رئیس‌کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه را استیضاح کند، بنابراین تنها گزینه در دسترس، وزیر اقتصاد است.

تغییرات مدیریتی اخیر در ایران‌خودرو به مذاق برخی خوش نیامده است.

برخی مخالفان سیاست‌های همتی به دنبال بازگشت به روش‌های سال ۷۴ هستند، اما شرایط کنونی کشور متفاوت است.

برخی مخالفان دولت، استیضاح را با هدف ایجاد خلأ مدیریتی در پایان سال و دشوار کردن شرایط برای دولت انجام می‌دهند.

با این تحلیل، مشخص نیست که استیضاح همتی واقعاً برای حل مشکلات اقتصادی است یا بیشتر اهداف سیاسی و جناحی دارد.