شناسهٔ خبر: 71515756 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

زیورآلات سنتی یزد در آستانه جهانی شدن/

شگفت زدگی ارزیابان جهانی از جذابیت صنایع دستی یزد

یزد - ایرنا - ارزیابان جهانی صنایع دستی که برای بررسی میزان آمادگی یزد برای کسب عنوان شهر جهانی زیورآلات به این استان سفر کرده اند، از جذابیت صنایع دستی یزد و تلفیق آن با هنر و همچنبن حضور و فعالیت همه نسل ها در این حوزه ابراز شگفتی کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، داور و ارزیاب بین المللی شورای جهانی صنایع دستی از هند، شنبه شب در نشستی که به همین منظور با حضور مسوولان این استان برگزار شد، گفت: کسب عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی، یک جایزه تلقی نمی‌شود، بلکه به منزله مسئولیت جدید و داشتن یک عنوان تازه است که مسئولیت و کارایی مسوولان این شهر را افزایش می دهد.

"ساندیپ کومار" افزود: مدت کوتاهی است که در یزد حضور داریم ولی آن چیزی که ما را خوشحال می کند این است که صنعت طلا در فرهنگ و هنر مردم یزد نهادینه شده است.

وی با بیان اینکه حضور نسل جوان در عرصه صنعت زیورآلات یزد، با اشتیاق و پر انگیزه است و این حضور برای ما جذاب بود تصریح کرد: آن چیزی که برای ما خیلی جالب بود، انتقال نسل‌ها است که در یزد اتفاق افتاده و نسل جوانی که به خاطر مباحث خانوادگی از پدر به پسر رسیده است و فرزندانشان به صورت حرفه ای کار اجداد خود را ادامه می دهند.

اشتیاق بانوان یزدی در یادگیری هنر زیورآلات

کومار خاطرنشان کرد: نکته بعدی که برای ما بسیار جذاب بود، حضور موثر بانوان در این هنر بود و در هر جایی که رفتیم اشتیاق بانوان به یادگیری را مشاهده کردیم.

وی گفت: در بحث زیورآلات، مسئولیت خیلی مهمی داریم و شورای جهانی زیورآلات و صنایع دستی که در این زمینه کار می‌کند، ۶۵ شهر مهم دنیا را ثبت کرده و این فرصت برای یزد هم است که عنوان شصت و ششمین شهر را به خود اختصاص دهد.

کومار ادامه داد: سوال من از دوستان و بزرگان این صنعت این است که اگر فردا یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات انتخاب شد، چه اتفاق خاصی قرار است در یزد رخ دهد و چه کاری را می‌خواهید انجام دهید؟

وی تاکید کرد: یک نکته خیلی خوب و جذاب برای ما این است که بخش دولتی از این برنامه حمایت بسیار خوبی داشت و این موضوع اهمیت بسیار بالایی دارد.

ثبت یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی، اتفاقی مثبت برای ایران

ارزیاب شورای جهانی صنایع دستی از اندونزی هم گفت: هرچند که امروز زمان بازدید ما خیلی کوتاه بود، ولی هنری که در یزد دیدیم و تلفیق هنر و صنایع دستی که در کنار هم قرار گرفته بود، برای ما که وارد یک شهر کویری شدیم بسیار جذاب بود.

"بابی جورماواتی" تصریح کرد: تاریخ بزرگ ایران و شهر یزد خود شاهد و گواه این است که اتفاقات خوبی می‌تواند در این شهر رخ دهد و این یک موضوعی است که باید به آن افتخار کنیم که در کشور ایران دارای یک فرهنگ غنی و بزرگ هستیم که خودش باعث افتخار است.

وی اضافه کرد: اگر یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات انتخاب شود، این اتفاق نکته مثبت و مهم برای یزد و ایران است و در دو بخش اقتصاد و گردشگری بسیار تاثیرگذار است.

این ارزیاب ادامه داد: امروز در بازار یزد، خوشحال هستیم که شاهد این اتفاق بودم که نسل‌های مختلف از پدربزرگ، پدر، فرزند و حتی فرزندان دیگر در کنار پدرانشان به یادگیری می‌پردازند و حتی کرونا هم باعث نشده که آنها دست از فعالیت بکشند و این یک افتخار بزرگ است و این موضوع باعث می‌شود نگران آینده یزد در صنعت زیورآلات نباشیم.

وی گفت: یزد زمانی که به عنوان یکی از ۶۶ شهر جهانی زیورآلات انتخاب می‌شود، این شبکه سازی و اتفاقاتی که بوده باید حفظ شود و ادامه داشته باشد.

حضور ایران در نمایشگاه طلا و جواهرات در تایلند

دیگر ارزیاب شورای جهانی صنایع دستی از تایلند گفت: نکته ای که امروز دیدیم و خیلی به چشم می‌آمد بحث آموزش بود و ما اشتراکات فرهنگی زیادی با ایران داریم و چیزی که در ایران دیدم برای من خیلی جالب بود.

"سیتی چای اسمانچات" افزود: در بحث آموزش طبق بازدید که امروز داشتیم، دیدیم که دولت حمایت خوبی را از بحث زیورآلات داشته و این حمایت به صورت رسمی و غیررسمی و در آموزش بوده که به عنوان یک فاکتور خوب در ارزیابی ما لحاظ می‌شود.

چای اسمانچات ادامه داد: نکته بسیار مهمی که برای ما وجود دارد این است که این کار باید یک امنیت خاص خودش را داشته باشد و در بازدیدهایی که از ورکشاب‌ها داشتیم، ملاحظه کردیم که استانداردهای مد نظر به صورت کامل نبود ولی چون کار با مواد شیمیایی است، نیازمند رعایت بیشتر استانداردها هست.

ارزیاب شورای جهانی صنایع دستی خاطرنشان کرد: موضوع بعدی مربوط به ارتباطات فرهنگی است که ایران با سایر کشورها وجود دارد، در ارتباطات فرهنگی ایران و تایلند اتفاقات خوبی رخ می‌دهد که از جمله آن نمایشگاهی است که در صنعت زیورآلات بین ایران و تایلند برگزار شد و این ارتباط می‌تواند رابطه با سایر کشورهای آسیایی را هم تقویت کند.

وی اضافه کرد: خوشحال می‌شویم تا از دوستان دخیل در طلا و جواهر ایران دعوت کنیم تا در نمایشگاه‌هایی که در کشورهای ما برگزار می‌شود حضور پیدا کنند.

وی گفت: نکته مهم در بحث تحقیق و توسعه است، ما در این بخش و ارتباطات کاری می‌توانیم کار زیادی بکنیم و درست است که در طراحی اتفاقات بسیار خوبی رخ می‌دهد و طراحی‌های متنوعی است اما هنوز جای کار دارد و باید ورکشاپ‌هایی برگزار شود.

ارزیاب شورای جهانی صنایع دستی تصریح کرد: در بحث طلا و جواهر برای رسیدن به بالاترین درجات و افق‌هایی که مدنظر است باید تلاش بسیار زیادی کنیم و در کشور ما تایلند هم همین شرایط است اما باید تلاش کنیم که به یک سطح بالاتری دست پیدا کنیم.

ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی به همراه معاون صنایع‌دستی کشور روز شنبه وارد یزد شدند و مورد استقبال نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان استان قرار گرفتند.

این ارزیابان از کشورهای آرژانتین، هند، تایلند و اندونزی با هدف بررسی وضعیت زیورآلات سنتی شهر یزد با هدف ثبت جهانی آن به استان سفر کرده‌اند.

ارزیابان پس از ورود به یزد از بازار زرگرها و کارگاه‌های سنتی تولید زیورآلات برای آشنایی با روند ساخت زیورآلات سنتی بازدید و سوالاتی را از هنرمندان و صنعتگران فعال در این حوزه مطرح کردند.

این ارزیابی گامی مهم در مسیر ثبت جهانی یزد به عنوان یکی از قطب‌های زیورآلات سنتی جهان است.

زیورآلات سنتی یزد شامل طلا و نقره و دیگر انواع آن، به دلیل اصالت و دیرینگی این هنر صنعت، تنوع در ساخت، نوآوری و خلاقیت سازندگان و عیار بالای طلا، همواره مورد توجه بوده است و همه این‌ها باعث شد تا بعد از ثبت ملی زیورآلات سنتی یزد در فاصله‌ای اندکی، پرونده‌ای برای ثبت جهانی زیورآلات آن آماده شود .

یزدی ها از قدیم در حرفه زرگری و شیوه استخراج طلا تبحر خاصی داشتند تا جایی که استان‌های دیگر برای قالب‌گیری، طلای خود را به یزد می آوردند و از گذشته زرگری یک فعالیت‌های شاخص اقتصادی در یزد بوده است.