به گزارش خبرگزاری برنا از گیلان ؛ در حال حاضر دیابت بیش از ۴۶۳ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده است.
دو نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع ۱ و نوع ۲. در دیابت نوع یک، بدن اصلا توانایی تولید انسولین را ندارد. در دیابت نوع دوم داستان کمی متفاوت است. انسولین تولید شده یا نمیتواند به طور موثر کار کند یا به اندازه کافی از آن تولید نمیشود.
انواع دیگر دیابت شامل دیابت بارداری است که برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری به آن مبتلا شوند. بسیاری دیگر از انواع نادر دیابت مانند نوع ۳ و دیابت خودایمنی پنهان در بزرگسالان (LADA) نیز وجود دارد.
تغییر سبک زندگی و استفاده از داروها معمولاً برای درمان دیابتها تجویز میشوند و اخیراً جراحی چاقی نیز بخشی از یک برنامه درمانی احتمالی شده است. در مطالعهای تأثیر حالتهای مختلف ورزش را بر کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت ارزیابی کردند.
ورزش منظم میتواند در پیشگیری از بروز پیشدیابت و دیابت نوع ۲، کنترل قند خون، کاهش نیاز به داروها در افراد دیابتی (البته با نظر پزشک) و کاهش ریسک عوارض دیابت موثر باشد.
در طول هر نوع فعالیت بدنی (PA)، جذب گلوکز به ماهیچههای اسکلتی فعال از طریق مسیرهای مستقل از انسولین افزایش مییابد. سطح گلوکز خون با افزایش تولید گلوکز کبدی ناشی از تنظیم کننده گلوکز و بسیج اسیدهای چرب آزاد حفظ میشود، در نتیجه یکی از اثرات مهم ورزش بهبود عملکرد انسولین میباشد.
از اثرات دیگر ورزش میتوان به تنظیم فشار خون، کنترل وزن و پیشگیری از چاقی یا درمان چاقی، بهبود کلسترول و چربی خون و کاهش استرس و بهبود وضعیت ذهنی و سلامت روان اشاره کرد که همگی آنها به گونهای جهت مقابله با دیابت موثراند (در آینده راجع به نحوهی عملکرد آنها توضیح خواهیم داد)
ورزش و دیابت نوع یک
با توجه به یافتههای از مطالعات انجمن دیابت آمریکا (ADA)، بیشتر بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک، باید حداقل ۱۵۰ دقیقه (روزی ۳۰دقیقه و پنج روز در هفته) ورزش هوازی با شدت متوسط تا شدید در هفته داشته باشند. میتوانید با مقدار شدت کم شروع کنید و بتدریج، دفعات، مدت و شدت ورزش را افزایش دهید.
ورزش و دیابت نوع دو
اگر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستید و یا اگر هم به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید، ورزش برای شما مهم و مفید است. به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲؛ زیرا به ثبات سطح گلوکز خون (سطح قند خون) در محدوده سالم کمک میکند و مانع از عوارض طولانیمدتی مانند مشکلات قلبی میشود.
در ادامه به چند مورد از ورزشهایی که برای افراد دچار دیابت مناسب است اشاره میکنیم:
تمرینات ایروبیک
تمرینات ورزشی مقاومتی
تمرینات ورزشی ترکیبی
ورزش تناوبی با شدت با بالا (HIIE)
تمرین انعطاف پذیری
تمرینات تقویت تعادل و استقامتی
تمرینات هوازی
یوگا
در حین ورزش موارد زیر را رعایت کنید:
نوشیدن آب فراوان
چک کردن قند خون قبل از ورزش
و جدی گرفتن جراحتهایی که بعد از ۴۸ ساعت بهبود نیافته
*حتما قند خون را قبل و بعد ورزش کنترل کنید.
*سطح بالای ویتامین D با افزایش توان ورزشی در ارتباط است.
*در صورتی که فرد زندگی بی تحرکی داشته باشد قبل از شروع هر ورزش نیاز به بررسی قبلی قند خون دارد.
*قبل از ورزش مناسبترین وعده برای فرد مبتلا؛ کربوهیدرات پیچیده با نمایه گلایسمی پایین میباشد.
*ورزشکاران دیابتی معمولا سطوح پایینتر از B۱۲ نسبت به مابقی افراد دارند.
*درمحدودهی (۱۵۰-۲۰ میلی چرمدر دسی لیتر) از قند خون انجام ورزش بلا مانع است.
*حداکثر پروتئین مجاز دریافتی در ورزشکاران دیابتی ۲g/kg body weight میباشد.
یادداشت به قلم : مربی رسمی هیات همگانی
هیات بدنسازی و آکادمی ملی المپیک
سارا جعفری