شناسهٔ خبر: 71481416 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

جشنواره بین‌المللی شعر فجر در شیراز برگزیدگانش را شناخت؛

وزیر ارشاد: زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف است

جشنواره بین‌المللی شعر فجر در شیراز برگزیدگانش را شناخت؛ اختتامیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مسئولان کشوری و استانی و شاعران چند کشور امروز دوم اسفندماه در تالار حافظ برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این مراسم با بیان اینکه زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف در افق جغرافیایی است، گفت: اینکه چگونه در حدود نزدیک به ١٠ قرن زبان فارسی در یک اقلیم جغرافیایی به یک زبان ارتباطی وسیع تبدیل می‌شود؛ سوال و مسئله مهم زبانی سیاسی تمدنی است که قابل پژوهش و مطالعه است.

سیدعباس صالحی افزود: از اینکه اختتامیه جشنواره شعر فجر در شیراز شهر شعر برگزار می شود شادمان هستم؛ دو سرزمین خراسان و فارس شیراز دو پایگاه‌های اصلی شعر بوده و هستند.

 وی ادامه داد: به نظر می‌رسد که در یک نگاه به آینده این اختتامیه را پایگاهی قرار دهیم برای اینکه فضای سرزمین فردوسی، سرزمین خیام با سرزمین حافظ و سعدی در پیوندی بتواند پایگاه جدی‌تری برای شعر در گستره گسترش بخشی این امپراتوری معنایی ایجاد بکند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشبختانه استانداران هر دو استان  هم اکنون هم در استان خراسان و هم در استان فارس فرهنگ دوستانانی هستند که می‌توانند این افق را امیدوار کننده تر ایجاد کنند.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود با تصریح بر این نکته که زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف در افق جغرافیایی است، گفت: به نظر می‌رسد بخش مهمی از این نفوذ و گسترش مدیون شعر بوده است.

صالحی با بیان اینکه سپاسگزار مهمانان عزیزی هستیم که از سرزمین زبان فارسی در خدمتشان هستیم، افزود: با هر نام جغرافیایی که باشد ایران عزیز تاریخ تاریخ مختلفی داشته است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: پس از اسلام به ویژه از قرن سوم به بعد ما شاهد یک امپراتوری زبان فارسی هستیم.همچنین تا زمان‌های طولانی بخش وسیعی از جهان در فضای زبان فارسی و با طعم زبان فارسی زیست کرده و می‌کرده است.

وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد بخش مهمی از این نفوذ و گسترش مدیون شعر بوده است.شعر سهم قابل توجهی در گسترش زبان فارسی در قرن‌های متوالی داشته و از این جهت بایستی شعر را در نسبت سنجی این گستره درک کرد و اگر می‌خواهیم بازخوانی این گذشته را داشته باشیم از زاویه شعر بهتر می‌توان آن را درک کرد و فهمید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: نقشی که شاهنامه و شاعران داشتند در اینکه بتوانند زبان فارسی را به عنوان یک زبان اجتماعی و مدنی حفظ کنند و گسترش بدهند، قابل توجه است.

صالحی اضافه کرد: نقش دیگر شعر در اقلیم زبان فارسی این بوده و هست که توانسته یک ارتباط تاریخی تمدنی ایجاد کند و این در حالی است که کمتر زبانی را می شناسیم که پس از هزار سال آن زبان برای جامعه جدید هم مفهوم داشته باشد.

وی عنوان کرد: اگر امروز ما می‌توانیم سعدی و حافظ را بفهمیم و ذوق کنیم به برکت و سهمی بوده که شاعران در این روزگار طولانی هزار ساله و بیشتر زبان فارسی داشتند.همچنین نقشی که شاعران در این هزار ساله زبان فارسی در غنی سازی واژگانی زبان فارسی داشتند و در واقع شعر قدرت بخش زبان در این هزار ساله بوده است.

صالحی ادامه داد:در افق آینده ارتباطی، شعر می‌تواند همچنان به بقا، تکامل، تداوم و حیات زبان فارسی کمک و در اقلیم‌های مختلف یاری کند.

وزیر ارشاد: زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف است

شیراز شهر رونق ادب و شعر است

استاندار فارس نیز در این مراسم با اشاره به اینکه هر استانی را با یک نام و برند می‌شناسند و در این میان فارس برند فرهنگی دارد، گفت: در منطقه هم شیراز را به عنوان شهر رونق ادب و شعر می‌شناسند.

حسینعلی امیری با اشاره به اینکه فارس سابقه فرهنگی دارد، گفت: زمانی که به مناسبت کنگره ۱۵ هزار شهید استان فارس به خدمت مقام معظم رهبری رفتیم، عمده صحبت‌های ایشان معطوف به دین، هنر و حماسه بود.

وی اظهار کرد: علم شکوه و عظمت دارد؛ ادبیات بزرگ است و شکوه ادبیات در شعر نمایان می‌شود. گاهی برای دریافت و فهم یک موضوع، نیمی از یک کتاب را می‌خوانیم اما گاهی یک شاعر در ۲ بیت شعر همان مفهوم را با رسا، بلیغ و ظریف به خواننده منتقل می‌کند و این موضوع نشان از شکوه شعر است.

امیری شعر را شکوه ادبیات دانست و افزود: باید شعر و ادبیات را در ایران بزرگ و اسلامی که آمیخته به هویت ملی و تاریخی است، پاس داشت.

شعر در رگ‌های سرزمین فارس جاری است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در این مراسم بیان کرد: سومین شهر حرم اهل بیت(ع)، سرزمین سخن‌هایی است که در دل خویش حافظ و سعدی را پرورانده و با آوای شعر، جهانی را مسحور کرده است. 

مهدی رنجبر ادامه داد: اینجا شیراز است؛ قبله‌گاه عاشقان سخن و معرفت؛ دیاری که واژه‌ها در آن به موسیقی بدل می‌شوند و شعر جاری‌تر از هر رودخانه‌ای در دل و جان مردمانش روان است. 

وی شعر را ازلی‌ترین زبان دیار شیراز دانست و افزود: در کوچه پس‌کوچه‌های این شهر هنوز صدای «زبان غیبت» در نغمه‌های حافظ به گوش می‌رسد و عطر کلام سعدی هر برگ دیوانی را معطر می‌کند.

رنجبر ادامه داد: شعر در فارس نه فقط یک هنر، بلکه چون هویت قرن‌ها در رگ‌های این سرزمین جاری است. از سعدی که «گلستان» ادب را آراست تا حافظ که «دیوان» عشق را سرود؛ از وصال و شوریده تا سیمین و اهلی؛ این خاک همیشه مأمن شاعران و مهد طنین کلمات بوده است. 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: امروز در این روزگار که شعر همچنان تسلای روح انسان معاصر است، فارس با تمامی ظرفیت‌های ادبی و فرهنگی خود همچنان پرچم‌دار این میراث کهن است. جای‌جای این استان از شیراز تا داراب، از لارستان تا آباده، برای شاعران و ادیبان آغوش گشوده است و جشنواره شعر فجر گواهی دیگر بر این حقیقت است. 

رنجبر با بیان این‌که شیراز با غزل‌هایش زنده است، گفت: این خاک کلام را در آغوش می‌کشد و شعر نفس مردم این دیار است. باشد که همواره مشغل ادب و اندیشه در این سرزمین فروزان بماند و شعر همچنان بلندترین و ماناترین صدای فارس باشد و این‌گونه است که شیراز همیشه پایتخت شعر خواهد ماند.

اسامی برگزیدگان در بخش‌های مختلف به این شرح است:

برگزیدگان بخش شعر نو

«آن‌قدر تلخ که فراموش می‌کنی شکلات است»، سروده فاطمه گیلانی از انتشارات سوره مهر.

«زن آتش» سروده حسنا محمدزاده از نشر ایهام.

شایسته تقدیر بخش شعر نو

«تو رفته‌ای یا من؟» سروده محمدرضا روزبه از انتشارات فصل پنجم.

شایسته تقدیر بخش شعر محاوره

«چهیل» سروده سامی تحصیلداری از انتشارات دالاهو.

«نَه نِه» سروده الهه رشیدی از انتشارات ریما.

برگزیدگان بخش شعر کلاسیک

 «شبانماه» سروده فاطمه عارف نژاد از انتشارات شهرستان ادب

«کوه‌زاد» سروده قادر طراوت‌پور از انتشارات شهرستان ادب

شایسته تقدیر بخش شعر کلاسیک

«خون‌برگ» سروده عباس کیقبادی از انتشارات گفتمان اندیشه معاصر.

برگزیده بخش درباره شعر

« شاعران در جست‌وجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحول شعر فارسی» به قلم مسعود جعفری جزی از انتشارات نیلوفر.

همچنین در اختتامیه این دوره از «مرگ‌سالی» امیر نجفی از انتشارات سوره مهر به عنوان منتخب بخش جنبی کتاب آرایی تجلیل شد.

 تجلیل از دو پیشکسوت حوزه شعر و نقد ادبی دیگر بخش این مراسم بود. در این بخش از عبدالعلی دستغیب، منتقد ایرانی و صفر عبدالله، ادیب قزاقستانی تجلیل به عمل آمد.

انتهای پیام/