الهام قاسمی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به برگزاری کارگاه اصول پیادهراههای شهری با رویکرد گردشگری کمشتاب اظهار کرد: مباحث مرتبط با اصول مسیرهای پیادهمدار و رویکرد گردشگری کم شتاب در این کارگاه مورد بررسی قرار گرفت.
این کارگاه به همت اندیشکده گردشگری و صنایع خلاق جهاد دانشگاهی اصفهان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد.
وی افزود: از زمان ورود مدرنیته به شهرها، بهویژه پس از انقلاب صنعتی، شهرها به دلیل افزایش خودروها و صنایع آلاینده دچار مشکلات زیستمحیطی و تهدید سلامت شهروندان شدند که برای حل این چالش، رویکردهای خودرو محور و صنایع آلاینده به تدریج جای خود را به رویکردهای انسان محور و صنایع پاک دادند که یکی از مهمترین آنها پیادهمداری است.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی واحد اصفهان تاکید کرد: از دهه ۱۹۷۰، شهرهای اروپایی بهویژه کشورهای صنعتی همچون آلمان، هلند، دانمارک و فرانسه به دلیل آلودگیهای زیستمحیطی و برخورداری از بافتهای تاریخی، سیاستهای پیادهمداری را بهطور جدی دنبال کردند.
قاسمی گفت: این تغییر رویکرد موجب شد که صنعت گردشگری بهعنوان یک صنعت پاک و درآمدزای پایدار، جایگزین صنایع آلاینده شود که ایجاد پیادهراهها نهتنها سلامت شهروندان را تضمین کرد، بلکه موجب جذب گردشگران به بافتهای تاریخی شد.
وی با بیان اینکه در این کارگاه به اهمیت پیادهمداری در شهرهای تاریخی ایران بهویژه اصفهان پرداخته شد، ادامه داد: اصفهان که یکی از غنیترین شهرهای تاریخی ایران از نظر فرهنگی و معماری است، نمونههای موفقی از پیادهراهها را ارائه کرده است.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی واحد اصفهان خاطرنشان کرد: محورهای پیادهروی همچون چهارباغ، سپاه و میدان نقش جهان، نمونههای بارزی از این سیاست است که ایجاد مسیرهای پیادهمدار در اصفهان و سایر شهرهای تاریخی ایران میتواند به توسعه پایدار گردشگری و افزایش جذابیتهای شهری کمک کند.
قاسمی با بیان اینکه در بخش دیگر این کارگاه، استانداردهای طراحی پیادهروها معرفی شد، گفت: این استانداردها شامل ایجاد مسیرهای مناسب برای عابران پیاده، افراد دارای معلولیت، سالمندان و خانوادهها با کالسکه است.
وی افزود: کیفیتهایی که یک پیادهراه باید داشته باشد از جمله ایمنی، امنیت، آسایش اقلیمی، عملکرد مناسب و ترکیب کاربریهای مختلط همچون تجاری، فرهنگی و گردشگری مورد بحث قرار گرفت و اتصال مسیرهای پیادهمدار به شبکه حملونقل عمومی، دوچرخهسواری و مسیرهای تاریخی، عاملی کلیدی در بهبود کیفیت شهری است.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی واحد اصفهان تاکید کرد: در این کارگاه، نمونههای موفق پیادهراهها نیز در سطح جهان بررسی شد و شهر آمستردام به عنوان نمونهای موفق معرفی شد که در منطقه تاریخی خود شبکهای از مسیرهای پیاده، دوچرخه و مسیرهای آبی را با یکدیگر تلفیق کرده است و این ترکیب موجب افزایش دسترسی و کاهش استفاده از خودرو در محدودههای تاریخی شده است.
قاسمی گفت: بخش دیگر کارگاه به گردشگری کم شتاب (اسلوتوریسم) اختصاص یافت؛ گردشگری کم شتاب شامل چهار بعد پایداری، بومیگرایی، تجربهمحوری و رفاه اجتماعی است و این نوع گردشگری بر ارائه تجربههای بومی، مشارکت گردشگران در فعالیتهای فرهنگی و تاریخی و افزایش ماندگاری آنها در مقصد تأکید دارد.
وی ادامه داد: تجربهمحوری از طریق فعالیتهایی همچون مشارکت در تولید صنایعدستی، شرکت در کارگاههای هنری و آشنایی با آداب و رسوم محلی میتواند به افزایش جذابیت گردشگری کمک کند، همچنین، تمرکز بر پایداری زیستمحیطی و کاهش اثرات منفی گردشگری و نیز افزایش پایداری اجتماعی از اهداف اصلی این رویکرد است.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی واحد اصفهان خاطرنشان کرد: در این کارگاه، پروژههای انجامشده در اصفهان برای توسعه گردشگری معرفی شد و گروه مطالعات گردشگری جهاد دانشگاهی اصفهان، در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷، پروژههایی را برای توسعه محلات هدف گردشگری انجام داد.
قاسمی گفت: هدف این مطالعات باز تعریف شش محله تاریخی اصفهان با رویکرد توسعه گردشگری بوده است و ذیل آن به تعریف محدودهها و مسیرهای پیادهمدار و اتصال آنها به عناصر تاریخی و زیرساختهای گردشگری پرداخته است.
وی افزود: سال ۱۴٠۲ نیز بهطور خاص، در محله شهشهان و پهنه بابا قاسم، پروژهای به کارفرمایی سازمان نوسازی بهسازی شهرداری اصفهان تعریف شد و طبق رویکرد بازآفرینی فرهنگمبنا چهار مسیر پیادهمدار همپیوند بهصورت شبکه در کل بافت طراحی شد که از بین عناصر تاریخی و قطبهای فرهنگی عبور کرده و مسیر و مناظر فرهنگی مطلوبی برای گردشگران فراهم کند.
وی اضافه کرد: طبق پروژههای پیشنهادی که در چهار بخش مرمتی، فضای شهری، زیباسازی و عملکردی (تغییر کاربری بناهای تاریخی به اقامتی و گردشگری) ارائه شده است، این مسیرها علاوه بر تقویت گردشگری، موجب احیای بناهای تاریخی همچون کاروانسراها، سراها و خانههای قدیمی جهت سرمایهگذاری به عنوان اقامتگاههای بومگردی، هتل بوتیک و مراکز پذیرایی گردشگری خواهد شد.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی واحد اصفهان تصریح کرد: در پایان این کارگاه تأکید شد که محلههای تاریخی اصفهان بهویژه مناطقی که صنایعدستی در آنها رونق دارد، میتواند بهعنوان محلههای خلاق گردشگری برای شهر اصفهان به عنوان شهر خلاق صنایع دستی معرفی شود.
قاسمی اظهار داشت: توجه به پیادهمداری و توسعه زیرساختهای مناسب گردشگری، علاوه بر افزایش جذب گردشگر، به ارتقای کیفیت زندگی ساکنان محلی و پایداری اقتصادی شهر کمک خواهد کرد.