همشهری انلاین - محمد سرابی: ایستگاههای اتوبوس یک شهر همه شبیه هم هستند در حالی که در محلههای متفاوت قرار دارند. با نقاشی کشیدن میتوان به این سازههای کوچک هویت بخشید.
امارات - ابوظبی
رنگآمیزی با اسپری
شهرداری ابوظبی از هنرمندان محلی دعوت کرد که طرحهای رنگارنگی را روی ایستگاههای اتوبوس این شهر نقاشی کنند. این کار با استقبال نقاشان روبهرو شد و ۱۳ هنرمند کار را بر روی ۴۰ ایستگاه شروع کردند. ایستگاههای این شهر به شکلی ساخته شدهاند که صفحههای مستطیل شکل فلزی بزرگ دارند و همین صفحهها هم به صورت بوم نقاشی درآمد. تکنیک اجرای نقاشیها استفاده از اسپریهای رنگی بود اما ظرافت مورد نیاز نقاشیها در آن حفظ شده است. نقاشی های دیواری در پناهگاه های اتوبوس در مناطق مختلف از جمله آل نهیان، البطین، المنهل، المشرف، الدانا و المنتزه اجرا شده است.
شهرداری اعلام کره بود که میخواهد با این فراخوان به همه نشان دهد که محیط شهری خالی از خلاقیت نیست و زیبایی و هنر را میتوان در آن نشان داد.
چهره شاهین
نقاشی از پرندگان شکاری و حیوانات دریایی بیشتر از همه روی ایستگاهها کشیده شد و هنرمندان اماراتی به تصویر شاهین را به عنوان پرنده بومی توجه زیادی نشان دادند. همزمان با نقاشی روی ایستگاههای اتوبوس، ساختمان بزرگ پایانه اتوبوسرانی ابوظبی هم رنگآمیزی شد تا مبدا حرکت مسافران به رنگ سبز در بیاید. یک طبقه بیاستفاده آن نیز تبدیل به سالن پخش فیلم، کافه و گالری شد.
نقاشی دیواری از مدتی قبل در شهرهای امارات رایج شد و موضوع بیشتر نقاشیها، زندگی روزانه و سنتهای مردم محلی مانند بازیهای کودکان است. هنرمندان اغلب اهل امارات یا دیگر کشورهای عربی منطقه هستند. رنگآمیزی اتوبوسها هم از سالهای اخیر بیشتر شده است و بر اساس قانونی که در سال گذشته تصویب شد، میتوان تا یک سوم پنجرههای اتوبوس به جز شیشه جلو و عقب را با رنگ پوشاند. سرویس اتوبوسرانی ابوظبی در سال ۲۰۰۸ ایجاد شد و در برخی ایستگاههای آن، اتاقهای شیشههای با تهویه مطبوع در نظر گرفته شده است.
انگلیس - استافوردشایر
حیوانات در خطر انقراض
شهرداریهای برخی شهرهای انگلیس درخواست هنرمندان نقاش برای رنگآمیزی ایستگاههای اتوبوس را میپذیرند. این کار به صورت یک پروژه بزرگ شهری تعریف نشده است و تک تک ایستگاهها بنا به سلیقه و سبک هر هنرمند تصویر سازی میشود.
در منطقه استافورد شایر در مرکز انگلیس، نقاشها تصاویر حیوانات در خطر انقراض را در روی ایستگاههای اتوبوس نقاشی کردند. این کار با طراحی نیمرخ یک ببر شروع شد و در ادامه شهرداری اعلام کرد که قصد دارد نقاشی کشیدن روی بدنه ایستگاههای اتوبوس را با دعوت از عموم مردم مخصوصا دانشآموزان پیش ببرد.
یک هنرمند شهری هدایت دانشآموزان کلاسهای دوم تا پنجم را برعهده گرفت و به آنها کمک کرد تا بتوانند ایدههای خود را روی ۶ ایستگاه پیاده کنند. در فاز بعدی ۱۵ ایستگاه انتخاب شدند و تصاویر گلها و چهرههای انسانی هم به نقاشیها اضافه شد.
نقاشی خانوادگی
در شهر یورکشایر شهرداری دلیل دیگری داشت که از مردم محلی برای رنگآمیزی ایستگاههای اتوبوس دعوت کند. در برخی ایستگاهها که اغلب در حاشیه شهر قرار میگرفتند، گرافیتیها و شعارهایی نوشته میشد که مضمون نژاد پرستانه یا علیه مهاجران داشت و ماموران شهرداری باید دائما این نوشتهها را پاک میکردند. پس از مدتی شهرداری از مردم خواست که این ایستگاهها را با هر تصویری که میپسندند، نقاشی کنند. برخی که هیچ تجربهای از نقاشی نداشتند هم شروع به کار کردند.
نقاشیها بسیار ساده بود و گاهی اعضای یک خانواده شامل والدین و فرزندان با هم شروع به کشیدن تصاویر میکردند اما نتیجه کار جالب به نظر آمد و ایستگاهها از شکل یکنواخت قبلی خارج شدند. شهرداری یورکشایر امیدوار است که ساکنان هر محله با این کار به نگهداشت ایستگاههای اتوبوس علاقهمند شوند و تخریب و شعار نویسی در ایستگاههای حاشیه شهر کاهش پیدا کند.
بیشتر بخوانید: وسایل حملونقل عمومی ازجمله اتوبوس در کدام کشورهای جهان دیر میرسند؟| در انتظار اتوبوس