به گزارش سایت دیدهبان ایران، سرگئی لاوروف روز چهارشنبه در سخنانی در دومای دولتی روسیه افزود: روسیه امیدوار است که شرایط گفتوگو در مورد امنیت و ثبات راهبردی با ایالات متحده ایجاد شود؛ حرکت به سمت عادیسازی این روند آغاز شده است.
وی با بیان اینکه تمایل به ایجاد شرایط برای احیا و تقویت مشارکت با ایالات متحده وجود دارد، در عین حال یادآور شد: برای تقویت شراکت با آمریکا در تجارت و سیاست، پاکسازی میراث (دولت قبلی واشنگتن به ریاست) بایدن امری ضروری است.
وزیر امور خارجه روسیه ادامه داد: مذاکرات با طرف آمریکایی در ریاض نشان داد، حرکت به سمت عادیسازی روابط در همه حوزهها آغاز شده است. حداقل، یک تمایل اعلام شده برای حل نه تنها بحران اوکراین، بلکه برای ایجاد شرایط برای بازسازی و گسترش مشارکت در حوزههای تجاری، اقتصادی و ژئوپلیتیکی بین فدراسیون روسیه و ایالات متحده وجود دارد.
براساس گزارش ریانووستی، لاوروف با بیان اینکه روسیه و ایالات متحده پس از این مذاکرات دور شدن از لبه پرتگاه در روابط دوجانبه را آغاز کردند، گفت: منافع ملی مسکو و واشنگتن هرگز به طور کامل منطبق نخواهد شد، اما اختلاف منافع نباید منجر به تقابل شود.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت: روسیه فهرستی از مسائلی را که باید برای اطمینان از عملکرد عادی سفارتخانهها در هر دو کشور حل شود، به آمریکا تحویل داده است.
وی ادامه داد: اگر اروپاییها نیز خواهان احیای روابط با روسیه باشند، بررسی خواهیم کرد که در چه شرایطی این امکان وجود خواهد داشت.
آنچه هیأت روسی درباره شرط حل بحران اوکراین به مذاکرهکنندگان آمریکایی گفت
لاوروف که به همراه یوری اوشاکوف دستیار رئیسجمهور روسیه روز سهشنبه ۳۰ بهمنماه در مذاکرات با هیأت آمریکایی حضور یافته بود، همچنین گفت: موضوع اوکراین در نشست روسیه و آمریکا در ریاض مورد توجه ویژه قرار گرفت.
وی در جمع نمایندگان دومای روسیه گفت: ما به همراه همکارانمان در پارلمان به جامعه جهانی اعلام میکنیم که هیچ جایگزینی برای ریشهکن کردن ریشههای بحران اوکراین وجود ندارد. رئیسجمهور پوتین در گفتوگوی تلفنی ۱۲ فوریه با رئیسجمهور ترامپ بر این نکته مهم تاکید کرد و در مذاکرات ریاض با هیأت آمریکایی توجه ویژهای به این موضوع داشتیم.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: مسکو در مذاکرات ریاض از واشنگتن خواست تا تهدیدات امنیت روسیه را که سال هاست به دنبال دعوت از اوکراین به ناتو ایجاد شده است، از بین ببرد.
وی با اشاره به سخنان اخیر رئیسجمهور آمریکا در این باره گفت: دونالد ترامپ این موضع را درک میکند.
لاوروف تأکید کرد: لازم است اقدامات کییف برای نابودی هر چیزی که با روسیه در اوکراین مرتبط است، از جمله فرهنگ روسی و آزار روسزبانان متوقف شود.
وی همچنین گفت: مسکو نگران افزایش نئونازیسم در اوکراین، اتحادیه اروپا و کانادا است.
گفتنی است، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در تماسی تلفنی با یکدیگر گفتوگو و برای دیدار حضوری توافق کردند.
وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا نیز شنبه ۲۷ بهمنماه ۱۴۰۳ در تماس تلفنی بر پایبندی خود را به همکاری برای حل و فصل مسائل دوجانبه، مناقشه اوکراین و همچنین فلسطین تاکید کردند.
در پی این تماسها، هیاتهای روسیه و آمریکا به ریاست وزیران امور خارجه دو کشور، ساعت ۱۰:۳۰ صبح سه شنبه ۳۰ بهمن (۱۱ صبح به وقت تهران) گفتوگوهای خود را در عربستان آغاز کردند. هیاتهای روسیه و آمریکا به مدت حدود چهار ساعت و نیم در شهر ریاض با یکدیگر گفتوگو کردند.
از طرف روسیه، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه و یوری اوشاکوف دستیار رئیس جمهور این کشور و از طرف آمریکا، مارکو روبیو وزیر امور خارجه، مایک والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید، و استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه در مذاکرات به میزبانی ریاض پایتخت عربستان شرکت کردند.
در آینده نزدیک با ایران تماس خواهم گرفت
همچنین به گزارش خبرگزاری تاس، وزیر امور خارجه روسیه در ادامه در پاسخ به سوال یک نماینده پارلمان روسیه درباره چشمانداز تصویب کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر از سوی ایران گفت: طرف ایرانی، تصویب این کنوانسیون را با راه حلی درباره چگونگی تعیین روش ترسیم خطوط مبدأ مستقیم که شاخصهای منطقه ملی هر کشور را تعیین میکند، مرتبط میکند.
لاوروف اظهار داشت: ما مجموعه کاملی از راهحلها را در سطح کارشناسی پیشنهاد کردهایم و همکاران ایرانی ما در حال بررسی آنها هستند و در آینده نزدیک با نمایندگان ایران تماس خواهم داشت و هر بار در چنین جلساتی، این مسائل را مطرح میکنیم.
وی یادآور شد که در سال ۲۰۲۳ میلادی به ریاست وی، یک کمیسیون بین سازمانی همکاریهای خزر در روسیه (نهادی برای هماهنگی مواضع سازمانها و ارگانهای روسیه در مورد خزر) ایجاد شد.
لاوروف گفت: ما همچنین در حال توسعه ابتکاراتی در آنجا هستیم که میتواند به دوستان ایرانی ما کمک کند تا روند تصویب را تکمیل کنند.
انتظار امضای کنوانسیون مقابله با جرایم سایبری در تابستان ۱۴۰۴
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گزارش خود به نمایندگان مجلس این کشور گفت: انتظار میرود که کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرایم سایبری برای امضا در جولای ۲۰۲۵ (برابر با تیر – مرداد ۱۴۰۳) در ویتنام گشوده شود.
به نوشته ریانووستی، وی ادامه داد: موفقیت مهم توافق در سازمان ملل متحد به ابتکار روسیه در مورد نخستین معاهده بین المللی علیه جرایم سایبری بود. کنوانسیون مربوطه مورد توافق قرار گرفت و در ویتنام امضا خواهد شد.
پیش از این، آرتور لوکمانوف، مدیر بخش امنیت اطلاعات بینالمللی وزارت خارجه روسیه در مصاحبهای گفته بود که ایالات متحده و متحدانش پس از آغاز مذاکرات در فوریه ۲۰۲۲، تلاش کردهاند روند توسعه این کنوانسیون برای مقابله با استفاده مجرمانه از فناوری اطلاعات را مختل کنند. وی ادامه داد: آیین امضای این کنوانسیون در پایتخت ویتنام برنامه ریزی شده است.
هدایت فعالیت دستگاه دیپلماسی روسیه به اکثریت جهانی
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مأموریتهایی که رئیسجمهور به وزارت امور خارجه محول میکند گسترده است. ما به انجام هر کاری که برای اجرای موفقیتآمیز این وظایف لازم است ادامه خواهیم داد تا ساختار سازمانی سرویس سیاست خارجی ما فعالتر و سریعتر با الزامات مدرن سازگار شود.
وی افزود: ما در حال انتقال منابع انسانی به پرتقاضاترین و داغترین حوزههای سیاست خارجی، به ویژه در آفریقا و سایر کشورهای اکثریت جهان هستیم.
ایجاد واحد جدید در وزارت خارجه روسیه
وزیر امور خارجه روسیه گفت: یک واحد جدید در چارچوب این وزارتخانه با نام اداره دوم آفریقا ایجاد شده است؛ علاوه بر این، طرف روسی در حال گسترش حضور دیپلماتیک خود در کشورهای مشترکالمنافع، آسیا و آمریکای لاتین است.
منبع: ایرنا