به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، شبکه تلویزیونی فاکس نیوز فاش کرد که روسیه و ایالات متحده آمریکا یک برنامه سه مرحلهای صلح برای اوکراین مطرح کردهاند که شامل آتشبس، برگزاری انتخابات در اوکراین و امضای توافق نهایی است.
ژاکی هاینریچ خبرنگار این شبکه تلویزیونی این مساله را از منابع خاصی در صفحه خود در پلتفرم X نقل کرده است.
بر اساس اطلاعاتی که این خبرنگار منتشر کرد طرفین روسی و آمریکایی بر این باورند که برگزاری انتخابات در اوکراین یکی از شرایط اصلی موفقیت در مذاکرات حل بحران اوکراین است.
امروز هیئتهای روسی و آمریکایی مذاکرات برای پایان دادن به جنگ اوکراین را در ریاض آغاز کردند.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا بر سر تشکیل کارگروههای مذاکره برای حل و فصل مناقشه در اوکراین توافق کردند.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که وزرای خارجه روسیه و آمریکا در جریان مذاکره در ریاض بر سر تشکیل تیمهای مذاکره برای کار بر روی حل مناقشه در اوکراین توافق کردند.
رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسی، کی رل دمیتری اف، که در هیئت مذاکرات روسیه و آمریکا در ریاض شرکت دارد، اعلام کرد که گفتوگوها مثبت، سازنده و امیدوارکننده بوده و با احترام به منافع طرفین انجام شده است.
وی این موضوع را در گفت و گو با روسیا الیوم گفت. وی در این گفت وگو به این نکته اشاره کرد که طرف آمریکایی مذاکرات را «با جدیت بسیار و احترام» انجام میدهد و این گفتوگو را شروع خوبی برای گفتوگوی برابر و متقابلاً بر مبنای درک میداند که به منافع تمامی طرفها توجه دارد.
با وجود این دمیتری اف همچنین به اختلافات اساسی بین مواضع دو طرف اشاره کرد و به «موانعی که دولت بایدن در مسیر روابط بین روسیه و ایالات متحده ایجاد کرده است، از جمله اطلاعات نادرست»، اشاره کرد که باید بر همه آنها غلبه کرد و آنها را از طریق تماس ها و یافتن زمینه مشترک برای گفتوگو، بهویژه در دامنهای وسیع از مسائل که برای هر دو طرف منفعت دارد، از جمله، به عنوان مثال نه محدود به پروژهها در قطب شمال، از میان برداشت.
دمیتری اف سخنان خود را با این نکته به پایان رساند که گفتوگو متعادل و واقعگرایانه بوده و با توجه به تمامی اختلافات در مواضع، تصریح کرد که باوجود اینکه راه در پیش طولانی است، او امیدوار است که دو طرف این مسیر را برای اصلاح آنچه که دولت بایدن خراب کرده است، طی کنند.
یورونیوز نیز گزارش داد که دور نخست مذاکرات حساس میان مقامات ارشد ایالات متحده و روسیه روز سهشنبه ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) در ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار شد. این اولین دیدار حضوری در این سطح از زمان آغاز تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در سه سال پیش محسوب میشود.
در این جلسه سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به همراه یوری اوشاکوف مشاور امور خارجی ولادیمیر پوتین با مارکو روبیو وزیر امور خارجه ایالات متحده، مایک والتز مشاور امنیت ملی و استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا دیدار کردند.
این مذاکرات در پی تماس تلفنی هفته گذشته میان دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده و ولادیمیر پوتین صورت میگیرد که در آن دو طرف توافق کردند مذاکرات برای پایان دادن به جنگ در اوکراین را آغاز کنند.
این در حالی است که اوکراین در این نشست شرکت ندارد و مقامات اروپایی از نبود نمایندگان خود در این مذاکرات ابراز نارضایتی کردهاند.
زلنسکی سفرش به عربستان سعودی را به تعویق انداخت
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، سفر برنامهریزیشده خود به عربستان سعودی را به تعویق انداخت و به طور ضمنی اعلام کرد که نمیخواهد این سفر با مذاکرات میان آمریکا و روسیه در ریاض ارتباط پیدا کند.
رئیسجمهور اوکراین قرار بود روز چهارشنبه پس از دیدار مقامات آمریکا و روسیه به عربستان سعودی سفر کند. اکنون اما وی اعلام کرده که این سفر را تا ۱۰ مارس، حدود سه هفته دیگر، به عقب انداخته است.
آقای زلنسکی پیشتر از این مذاکرات، که بدون مشارکت اوکراین برگزار شده، انتقاد کرده و به صراحت اعلام کرده بود که کییف هیچ توافقی را که بدون حضور اوکراین انجام شود، به رسمیت نخواهد شناخت.
وی که در ترکیه به سر میبرد، در یک کنفرانس خبری مشترک با رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه گفت: «مذاکراتی میان نمایندگان روسیه و نمایندگان ایالات متحده آمریکا در حال انجام است. درباره اوکراین، تاکید میکنم درباره اوکراین، اما بدون حضور اوکراین.»
رئیسجمهور اوکراین اضافه کرد: «اوکراین و اروپا در معنای گسترده آن، که شامل اتحادیه اروپا، ترکیه و بریتانیا نیز میشود، باید در این گفتوگوها و روند توسعه تضمینهای امنیتی لازم با آمریکا درباره سرنوشت این بخش از جهان حضور داشته باشند.»
وزیر خارجه آمریکا: پایان دادن به جنگ در اوکراین نیازمند مصالحه از سوی همه طرفها است
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سهشنبه مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده در ریاض را «صرفاً نقطه آغاز یک گفتوگو» خواند که نیاز به تلاشهای بیشتری در آینده دارد.
وی درباره نتایج مذاکرات امروز گفت دو طرف بهطور کلی بر سه هدف اصلی شامل بازگرداندن کارکنان سفارتهای خود در واشنگتن و مسکو، ایجاد یک تیم عالیرتبه برای حمایت از مذاکرات صلح اوکراین و بررسی امکان گسترش همکاریهای اقتصادی و روابط دیپلماتیک نزدیکتر توافق کردهاند.
آقای روبیو اضافه کرد: «اگر درگیری در اوکراین به یک پایان قابلقبول برسد، فرصتهای فوقالعادهای برای همکاری ژئوپلیتیکی با روسیه در مسائل دارای منافع مشترک و همچنین همکاری اقتصادی به وجود خواهد آمد که نهتنها برای جهان مفید خواهد بود، بلکه در بلندمدت به بهبود روابط ما نیز کمک خواهد کرد.»
وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که پایان دادن به جنگ نیازمند «مصالحه از سوی همه طرفها» خواهد بود و اروپا نیز در این گفتوگوها نقش خواهد داشت.
وی در این رابطه گفت: «اتحادیه اروپا هم در مقطعی از مذاکرات حضور خواهد داشت، زیرا آنها نیز تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کردهاند».
لاوروف: عضویت اوکراین در ناتو تهدیدی مستقیم برای روسیه است
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، پس از مذاکره با طرف آمریکایی در ریاض اعلام کرد پیوستن احتمالی اوکراین به ناتو یک «تهدید مستقیم» برای روسیه محسوب میشود.
وی این موضوع را یکی از «دلایل اصلی» تهاجم مسکو به اوکراین توصیف کرد.
آقای لاوروف گفت: «ما امروز بهطور شفاف این موضوع را برای دوستان خود توضیح دادهایم و آقای پوتین بارها روشن کرده است که تلاشهای ناتو برای قرار دادن اوکراین تحت پوشش این ائتلاف، یک تهدید مستقیم برای حاکمیت و منافع روسیه محسوب میشود.»
وی اضافه کرد استقرار هرگونه نیروی نظامی در اوکراین تحت پرچم ناتو یا اتحادیه اروپا برای روسیه «غیرقابلقبول» است و «اجازه چنین اقدامی داده نخواهد شد».
کرملین: مذاکرات ریاض میتواند وضعیت دیدار احتمالی پوتین و ترامپ را مشخص کند
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، صبح سهشنبه اعلام کرد که مذاکرات در حال انجام در ریاض ممکن است وضعیت را برای یک دیدار احتمالی بین ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ شفاف کند. هرچند هنوز در این مورد توافق مشخصی وجود ندارد.
آقای پسکوف بار دیگر تأکید کرد که پوتین آماده است درباره صلح گفتگو کند، با این حال افزود که در مورد مسائل مربوط به امنیت و ائتلافهای نظامی مرتبط با اوکراین موضع مسکو متفاوت است.