به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، در نشست خبری هفته سلامت مردان، محسن ضیایی رئیس جامعه اورولوژی ایران در مورد پیشینه و اهمیت هفته سلامت مردان گفت: هفته اول اسفند هر سال به سلامت مردان اختصاص دارد و ابتکار این عمل هم متعلق به انجمن اورولوژی ایران بوده است. هدف اصلی از این نامگذاری این است که توجه مردم و مسئولین را به این موضوع جلب کند و موجب افزایش آگاهی هر چه بیشتر در این زمینه شود.
وی افزود: شعار امسال "مرد سالم، سرمایه جامعه" است، در توضیح این شعار میتوانیم بگوییم به دلیل این مطرح شده که مردان بیش از ۵۰ درصد هر جامعهای را در بر میگیرند و بیشتر بار اقتصاد خرد و کلان در هر جامعه بر دوش مردان است. در نتیجه هر چه مردان یک جامعه سالمتر باشند، خانواده و در نتیجه آن جامعه سالمتری خواهیم داشت، به همین دلیل هر چه قدر در زمینه سلامت مردان سرمایه گذاری شود باز هم کم است.
ضیایی درمورد هدف وجود هفته سلامت مردان گفت: بهداشت و سلامت مسئله بین بخشی است که فقط به وزرات بهداشت و درمان خلاصه نمی شود، بلکه همه نهادهای یک جامعه در آن تاثیرگذارند. به همین دلیل باید در وهله اول سطح سواد عموم مردم را در زمینه بهداشت و سلامت بالا ببریم تا آنها ابتدا روی اطرافیان خود و سپس روی نهادهای مختلف تاثیر بگذارند. جامعه اورولوژی ایران نیز برای محقق کردن هر چه بیشتر این هدف با شهرداری تهران همکاری کرده است و برنامه هایی برای حضور مردم و آگاهیبخشی به آنها در خانههای سلامت تدارک دیده است.
وی درمورد اصلیترین علل مرگ و میر در مردان گفت: بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان و بیماریهای تنفسی مهمترین علل مرگ در مردان هستند اما شایعترین بیماریها در میان مردان سنگهای ادراری، سرطانهای دستگاه ادراری، سرطان بیضه، سرطان پروستات، سرطان مثانه، بزرگی و خشکی پروستات، مسائل ناتوانی جنسی و ناباروری، عفونتها و بیماریهای مادرزادی هستند. پیشگیری و حتی درمان مناسب اکثر این بیماریها سبک زندگی سالم است.
رئیس جامعه اورولوژی ایران افزود: سالانه ۲۰ هزار نفر از مردم ایران در تصادفات جان خود را از دست میدهند که متاسفانه بیشتر آنها مردان، به خصوص مردان جوان هستند. جاده، راننده و اتومبیل سه ضلع مهم تصادفات جادهای هستند که دو ضلع آن از سوی نهادهای دولتی قابل کنترل است. تلاش وزارت بهداشت و درمان بر این است که آمار کشتهها و آسیب دیدگان تصادفات جادهای را به خصوص در ایام نوروزی به حداقل برساند.
وی در مورد برنامه انجمن اورولوژی ایران در هفته سلامت مردان افزود: انجمن با همکاری بخشهای مختلف مرکز تحقیقات سلامت و باروری دانشگاه شهید بهشتی و دیگر دانشگاهها، کنگره دو روزهای را در مورد سلامت مردان برگزار خواهد کرد. هدف این کنگره آگاهسازی است و پزشکان نیز برای پاسخ به سوالات مردم آماده هستند.
در ادامه نشست سید جلیل حسینی با اشاره به اینکه به طور کلی از ۴۰ علت اصلی مرگ در سطح جهان، شاخص ۳۳ علت در مردان بیشتر از زنان است، گفت: فعالیتهای مربوطه در هفته سلامت مردان که ابتدا به صورت روز سلامت مردان وجود داشت از سال ۱۳۸۵به صورت رسمی با همکاری وزات بهداشت و درمان شروع شد. هدف اصلی نام گذاری این هفته، تمرکز بر آگاهسازی مردم و اطلاعرسانی درمورد بیماریهای مردان به خصوص بیماریهای خطیر کم علامت و توصیههایی برای پیشگیری از آنها است.
وی افزود: پرداختن به سلامت مردان به عنوان مولد وتکیهگاه خانواده و جامعه بسیار حائز اهمیت است. کنگره سلامت مردان در روزهای پنجشنبه دوم اسفند و جمعه سوم اسفند با حضور وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، معاونت بهداشت وزارت، اعضای شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، سازمانهای مرتبط و جامعه اورولوژی نیز به منظور اطلاع رسانی هر چه وسیعتر و تحقق اهداف مربوط به حوزه سلامت مردان برگزار خواهد شد.
در ادامه محمد علی زرگر، خزانهدار جامعه اورولوژی ایران درمورد ناتوانی جنسی به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای میان مردان گفت: شیوع این ناتوانی در آمار جهانی بین مردان ۴۰ تا ۷۰ سال در نوع متوسط ۱۷ درصد و در نوع شدید ۲۵ درصد است اما آمار دقیقی از این ناتوانی در ایران وجود ندارد. علل بروز این ناتوانی به طور کلی دو دسته روحی-روانی و علل زمینهای است.
وی درمورد علل زمینهای توضیح داد: بیماریهایی مثل کم خونی، نارسانی شریانی، دیابت، چربی خون واعمالی مثل ورزش نکردن و سیگار کشیدن می توانند موجب ناتوانی جنسی شوند. در زمینه بیماریها قلبی معمولا ناتوانی جنسی سه سال بعد از بروز نارسایی قلبی ظاهر میشود. بیماری دیابت هم چون در دراز مدت موجب بی حسی عصبهای بدن میشود بر قوای جنسی تاثیر گذاشته و موجب ناتوانی جنسی خواهد شد.
زرگز افزود: بیماریهای عصبی، مصرف بیرویه داروهایی مثل داروهای افسردگی و داروی سرطان پروستات و کم یا زیاد شدن هورمون هایی مثل هورمونها غده تیروئید و پرولاکتین در خون هم از دیگر دلایل ابتلا به ناتوانی جنسی هستند.
وی درمورد واکنش پزشک به مراجعان ناتوانی جنسی گفت: ابتدا پزشک از بیمار شرح حال میگیرد، سپس بعد از معاینه بیمار، هم به صورت عمومی و هم به صورت تخصصی و بررسیهای آزمایشگاهی مثل تست قند خون و چربی و هورمون، از بیمار تستهای تخصصی گرفته میشود.
وی ضمن بیان اینکه ناتوانی میتواند به دلایل ژنتیکی اختلال در کروموزومها یا حتی اختلال در کروموزوم اسپرم مردان صورت بگیرد، در مورد مراحل درمان گفت: درمان ناتوانی جنسی به طور کلی سه خط اصلی دارد، در خط اول از مهار کنندهها استفاده میشود که مهمترین آنها سیلدنافیل، واردنافیل و تادافیل هستند. مراجع میتواند این داروها را بدون نسخه هم از داروخانهها تهیه کند.
خط دوم درمان شامل داروهایی است که مستقیما در آلت تناسلی تزریق م شوند همانند آلپروستادیل. این داروها عوارض دارند و حتما برای استفاده از آنها باید به پزشک مراجعه شود. خط سوم و نهایی هم پروتز است.
وی در ادامه گفت: تقریبا همه ی ناتواناییهای جنسی قابل درمانند البته به شرطی که به افراد متخصص مراجعه شود. بهترین راه پیشگیری از ناتوانی جنسی هم، توجه به بیماریهای نهفته است.
وی با شکایت از بیعلاقگی نسل امروز به بچهدار شدن و مشکلاتی که این مسئله در آینده به وجود میآورد، در مورد معاینه کودکان گفت: نوزادان در بدو تولد باید توسط پزشک اطفال معاینه شوند و در صورت مشاهده هر گونه ناهنجاری در دستگاه تناسلی سریعا به متخصص ارجاع داده شوند. اگر اینگونه ناهنجاریها قبل ازیک سالگی به طور طبیعی یا با استفاده از عمل جراحی از بین نروند، احتمال اینکه نوزاد توانایی تولید مثل خود را از دست بدهد یا در بزرگسالی دچار سرطان شود، به شدت بالا میرود.
در ادامه محمد هادی رادفر، دبیر جامعه اورولوژی ایران بعد از تاکید بر سبک زندگی سالم درمورد HPV گفت: در ایران آمار دقیقی از مبتلایان نداریم ولی شیوع آن بیشتر شدهاست. مهم ترین مسئله در موردHPV پیشگیری از آن است و برای تحقق این امر باید واکسیناسیون آن به صورت رسمی وارد نظام بهداشت و سلامت کشور شود.
در میان زنان غربالگری این ویروس با استفاده از تست پاپاسمیر انجام میشود اما متاسفانه هنوز غربالگری مناسبی برای مردان به صورت آزمایشگاهی وجود ندارد و مردان فقط میتوانند با دیدن ضایعه به پزشک متخصص مراجعه کنند.
علی زرگر در مورد واکسیناسیونHPV ادامه داد: واکسنهای این بیماری گارداسیل نام دارند و شامل دو نوع دو ظرفیتی و چهار ظرفیتی میشوند. نسخه ایرانی این واکسن هم وجود دارد و قیمت آن بسیار به صرفه تر از نسخه وارداتی آن است. بهترین زمان برای تزریق واکسن ۹ تا۱۴ سالگی است. اگر واکسن در سنین بالاتر تزریق شود، حتما برای تاثیرگذاری باید سه دوز از آن مصرف بشود.
رادفر در ادامه درمورد ۴ سرطان شایع در میان مردان که سرطانهای پروستات، کلیه، مثانه و بیضه هستند، گفت: از واضحترین نشانههای سرطان پروستات و مثانه خون در ادرار و تغییر عادتهای ادراری و در تومور کلیه درد در ناحیه قرارگیری کلیه است. به طور کلی خون در ادرار مهم است و می تواند حاکی گستره ای از بیماریها از یک عفونت ساده تا یک تومور پیشرفته باشد.
اما خوشبختانه همه این سرطانها اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند کاملا قابل درمان هستند و حتی ممکن است که نیازی هم به جراحی باز نداشته باشند.
زرگر در نهایت درمورد مشکلات فعلی جامعه پزشکی و اورولوژی: به لطف سالها تلاش، ما در رشته پزشکی و اورولوژی پیشتاز هستیم و رتبه نخست را در منطقه داریم اما اگر برای نوسازی و واردات تجهیزات به موقع اقدام نکنیم، در آیندهای نزدیک دچار مشکل میشویم و از سایر کشورهای منطقه عقب میافتیم. فعلا در کشور ما تجهیزات به صورت استاندارد و حداقلی وجود دارنداما ما به تجهیزات بهروز احتیاج داریم. مهمترین مسئله در این زمینه حمایت بیمهها است.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که در اقتصاد سلامت وجود دارد و باید حل شود، تعرفههای پایین خدمات درمانی است. متاسفانه این تفکر غلط در جامعه جا افتاده که در صورت بالا رفتن تعرفههای درمان سود آن به پزشکان میرسد و ضرر آن به مردم. در صورتی که کم بودن تعرفهها موجب عقب ماندگی سیستم بهداشت و درمان میشود و این سیستم دیگر قادر به نوسازی و بهروز شدن نخواهد بود، متعاقبا تجهیزاتی هم وارد نخواهد شد. در نتیجه اولین قربانیان تعرفههای پایین خدمات درمانی خود مردم هستند.
خبرنگار: زینب خوانساری
انتهای پیام /