شناسهٔ خبر: 71447351 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

یادداشت

دستکاری افکار عمومی

دستکاری افکار عمومی فرآیندهای گوناگونی دارد. برای مثال مسئولی در تریبون عمومی حقیقتی را ناقص بیان می‌کند و سپس دشمنان مردم همان را پر و بال می‌دهند و با انواع حیله‌های رسانه‌ای به دستاویزی برای حمله قرار می‌دهند و تشخیص جوهر حقیقی آن بیان نه تنها فراموش می‌شود؛ بلکه دهها دروغ و فریب دیگر هم از آن تولید می کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، دکتر علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داد، با اشاره به سخنان روز گذشته رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم آذربایجان شرقی نوشت: رهبر فرزانه انقلاب روز ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ در دیدار با مردم غیور و مومن آذربایجان شرقی همزمان باسالگرد واقعه ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ تبریز سخنان مهمی پیرامون جنگ نرم دشمن بیان فرمودند. یکی از نکات کلیدی فرمایشات ایشان اشاره هوشمندانه به فرایند " دستکاری افکار عمومی و ایجاد اختلاف و تردید " توسط دشمنان ملت بود. بر همین اساس ایشان با دعوت از صاحبان اندیشه و بیان و قلم و اصحاب هنر و فعالان فضای مجازی خواستند در این مورد روشنگری کرده و منفعل نباشند. به همین مناسبت سطور زیر در لبیک به فرمایش ایشان قلمی شد.

باشد تا صاحبان اندیشه و اهالی رسانه‌های دیداری و شنیداری و نفوذداران شبکه های اجتماعی نقش تاریخی خود را ایفا و دشمن را در این کارزار سهمگین علیه ملت سرافراز ایران نا امید کنند.

راقم این سطور معتقد است در تبیین بیانات رهبر انقلاب باید در دو سطح عمل کرد: یک سطح سلبی و یک سطح ایجابی.

۱ – سطح سلبی: در این سطح به نظر می رسد صاحبان تریبون های عمومی همچون ائمه محترم جمعه و مسئولان نظام اجرایی کشور و نمایندگان مجلس نباید به گونه ای سخن بگویند که دشمن با سوء استفاده از آن با ایجاد اختلاف و تردید به دستکاری افکار عمومی بپردازد. مسئولان ما نباید از طریق تریبونهای عمومی با یکدیگر به مجادله بپردازند و یا حتی به یکدیگر توهین کنند.

دستکاری افکار عمومی فرآیندهای گوناگونی دارد. برای مثال مسئولی در تریبون عمومی حقیقتی را ناقص بیان می کند و سپس دشمنان مردم همان را پر و بال می دهند و با انواع حیله‌های رسانه ای به دستاویزی برای حمله قرار می دهند و تشخیص جوهر حقیقی آن بیان نه تنها فراموش می‌شود بلکه دهها دروغ و فریب دیگر هم از آن تولید می کنند.

علاوه بر آنچه بدان اشاره شد در این سطح صدا و سیما هم مسئولیت بزرگی دارد. صدا و سیمای ما واقعا چه اصراری دارد که کوچکترین کاستی‌های موجود در غرب را به بینندگان خود القا کند در حالی که امثال این کاستی ها در هر کشوری از جمله کشور خود ما هم وجود دارد. شک ندارم که اقدام صدا و سیما با حسن نیت و خیرخواهی انجام می شود اما آیا در این کارزار تنها نیت خوب کفایت می کند یا باید دید این رویکرد چه آثاری از خود باقی می گذارد؟

مردم اینگونه تبلیغات مستقیم را به خوبی درک می کنند و لذا دشمنان هم از همین منفذ رسوخ می کنند و با نشان دادن دهها مورد راست و دروغ از موضوع مورد اشاره افکار آنها را آماده دستکاری می سازند و حتی تا جایی پیش می روند که آنها را به عنوان یک مشتری دائمی جذب کنند.

۲- سطح ایجابی: در سطح ایجابی همانگونه که رهبر انقلاب اشاره نمودند به نظر می رسد هنرمندان و جوانان باید به میدان بیایند و در مقابل تجاوز آشکار و بیشرمانه دشمن در دستکاری افکار عمومی بپا خیزند. امروز لباس رزم شهیدان انقلاب و جوانان پر شور و انقلابی دهه های گذشته بایستی با تولیدات هنرمندانه و با استفاده از فضای مجازی و یا تریبون‌های عمومی نمود پیدا کند. افشای دروغ پردازی ها و تهدیدات پی در پی دشمن محتاج یک خیزش است. نباید گذاشت گروهک هایی همچون منافقین که دست آنها به خون هفده هزار نفر از مردم ایران با ترور و شهادت صدها رزمنده ایرانی در همکاری با صدام به زمین ریخته و آلوده است با لودگی یک دلقک در فضای مجازی موجب دستکاری افکار عمومی شود. جالب اینکه گاه همین تولیدات سخیف و بی مقدار توسط هموطنان بدون آگاهی از اینکه منشاء این " پست ها " کجاست دست به دست می شود. امروز منافقین، سلطنت طلبها و ضد انقلاب نشان دار نقشه های خود را در شبکه مجازی دنبال می کنند تا ما را در پاسداری از انقلاب ملت سست و دچار تردید کنند. مقابله به مثل با این کارزار به هوشیاری همه ما نیاز دارد و صدا و سیمای ما باید طور دیگری عمل کند و اجازه دهد صدای همه شنیده شود تا نقشه ها و توطئه های دشمن بر باد رود.

برنامه های گفت و گو محور یک طرفه راه به جایی نخواهد برد. " پرو پاگاندا" جواب نمی دهد. اگر حقیقت نباشد مردم راه را از چاه تشخیص نخواهند داد. نه تنها راه را از چاه تشخیص نخواهند داد؛ بلکه وقتی موضوعات را با زندگی روزمره و واقعی خود تطبیق می دهند ما را دروغگو می پندارند.

باید راه وحدت و انسجام ملی را دنبال کنیم همچنان که در ۲۲ بهمن امسال شاهد بودیم. اتفاقاً دشمن این روزها در پی ترفندها و نقشه هایی است تا انتقام از مردم به علت حضور پر شکوه مردم در جشن پیروزی انقلاب انتقام بگیرد.

به نظر من حوادثی شبیه آنچه در لبنان برای هواپیمای ایرانی رخ داد، نوسانات ارز، حتی شاید بهربرداری از قتل دانشجوی عزیز آقای خالقی را باید در همین چارچوب تفسیر کرد. می‌خواهند انتقام بگیرند. البته در همه این قضایا خوشبختانه مسئولان کشور خوب عمل کردند والا معلوم نبود دامی که فضای مجازی چیده بود چه قبل از جشن پیروزی ۲۲ بهمن و چه پس از آن ممکن بود به چه مصائبی ختم شود.

به هر حال اکنون وقت آن است که در کارزار مجازی غیر عادلانه و غیر منصفانه ای که علیه میهن ما طراحی کرده اند با هوشیاری بایستیم و اگر چنین توانی نداریم که داریم لااقل به سربازان پیاده دشمن تبدیل نشویم.

انتهای پیام