وزیر خارجه آمریکا میگوید پایان دادن به جنگ میان روسیه و اوکراین نیازمند آن است که همه طرفها مصالحه کنند و از برخی مطالبات خود کوتاه بیایند.
مارکو روبیو روز سهشنبه ۳۰ بهمن و در پایان مذاکره با مقامهای روسیه در پایتخت عربستان سعودی درباره تحریمها علیه مسکو یادآوری کرد این اقدامات نتیجه تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بوده و ایالات متحده به تنهایی دست به تحریم نزده است.
او افزود که اتحادیه اروپا باید زمانی به میز مذاکره افزوده شود چون «آنها نیز تحریمهای (علیه روسیه) اعمال کردهاند».
وزیر خارجه آمریکا که همراه با مشاور امنیت ملی کاخ سفید و نماینده دونالد ترامپ در امور خاورمیانه با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و هیئت همراهش در ریاض مذاکره کرد، اعلام کرد اگر جنگ در اوکراین پایان باید، ارتباط میان واشینگتن و مسکو میتواند رشد کند.
مارکو روبیو گفت که «فرصتهای فوقالعادهای» برای همکاری با روسیه وجود دارد، اما کلید رسیدن به آنها پایان دادن به نبرد در اوکراین است.
این گفتوگوها که در غیاب اروپا و اوکراین برگزار شد، نخستین مذاکرات مستقیم مقامهای دو کشور پس از تهاجم روسیه به اوکراین است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، که به ترکیه رفته است، بار دیگر از برگزاری مذاکرات میان آمریکا و روسیه بدون حضور اوکراین انتقاد کرد.
او گفت که مذاکرات بین نمایندگان روسیه و آمریکا درباره اوکراین «بدون حضور اوکراین» برگزار میشود.
این در حالی است که روز دوشنبه کیت کلاگ، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور اوکراین و روسیه، اطمینان داد که توافق صلح به حکومت اوکراین تحمیل نخواهد شد.
تشکیل هیئتهای عالیرتبه آمریکا و روسیه
تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، بعد از دیدار مقامات ایالات متحده و روسیه در ریاض اعلام کرد که طرفین توافق کردند هیئتهای عالیرتبهای را تعیین کنند تا مسیر پایان دادن به درگیری در اوکراین را در سریعترین زمان ممکن و به شکلی پایدار، ماندگار و مورد قبول همه طرفها آغاز کنند.
او در ادامه تصریح کرد دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا میخواهد کشتار را متوقف کند: «ایالات متحده خواهان صلح است و از قدرت خود در جهان برای گرد هم آوردن کشورها استفاده خواهد کرد. ترامپ تنها رهبر جهان است که میتواند روسیه و اوکراین را به توافق برساند».
یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین در امور خارجی، پس از چهار ساعت مذاکره با مقامات آمریکایی به خبرنگاران گفت: «این گفتوگویی بسیار جدی درباره تمامی موضوعاتی بود که قصد مطرح کردنش را داشتیم».
در حالی که کییف و متحدان اروپاییاش با نگرانی این مذاکرات را دنبال میکنند، به گزارش رویترز، یک مقام آمریکایی اعلام کرد که «مسکو یک خواسته جدید و مهم» را مطرح کرده است.
او توضیحی درباره این خواسته نداد، اما ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در مسکو به خبرنگاران گفت خودداری ناتو از قبول عضویت اوکراین در این ائتلاف کافی نیست، بلکه باید فراتر رفته و وعدهای را که در نشست سال ۲۰۰۸ بخارست مبنی بر پیوستن کییف در آیندهای نامشخص به ناتو، داده بود لغو کند.
او گفت در غیر این صورت، این مشکل همچنان جوّ قاره اروپا را «مسموم» نگاه خواهد داشت.
رئیسجمهور اوکراین همواره خواستار عضویت در ناتو به عنوان «تنها راه تضمین حاکمیت و استقلال» کییف در برابر همسایه مجهز به سلاح هستهای خود بوده است.
اروپا و اوکراین این نگرانی را دارند که دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین به توافقی شتابزده برسد که منافع امنیتی آنها را نادیده گرفته، مسکو را به دلیل تجاوزش پاداش داده و کرملین را آزاد بگذارد تا در آینده اوکراین یا کشورهای دیگر را تهدید کند.
منتقدان میگویند که تیم ترامپ با رد عضویت اوکراین در ناتو و «توهم» خواندن خواست کییف برای بازپسگیری تمامی مناطق اشغال شدهاش توسط روسیه، پیشاپیش امتیازات بزرگی به کرملین داده است.
از سوی دیگر نماینده آقای ترامپ در امور روسیه و اوکراین گفته که دولت آمریکا موضوع ارائه تضمین امنیتی برای استقرار احتمالی نیروهای حافظ صلح اروپایی در اوکراین را دیرتر بررسی خواهد کرد.
رئیسجمهور آمریکا روز ۲۸ بهمن گفت که به نظرش ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، «میخواهد درگیری تمام شود، و زود هم تمام شود» و همتای اوکراینی او، ولودیمیر «زلنسکی هم همین را میخواهد».