شفقنا – ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اعلام کرد که کییف در مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض شرکت نخواهد کرد و آن را عبث میداند.
تیمهایی به رهبری سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سهشنبه در پایتخت عربستان سعودی دیدار خواهند کرد. این اولین گفتوگوی سطح بالا بین دو کشور درباره اوکراین از سال ۲۰۲۲ خواهد بود.
زلنسکی روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: اوکراین شرکت نخواهد کرد و افزود که کییف «هیچ چیزی» درباره این مذاکرات نمیدانست.
او گفت: اوکراین هرگونه مذاکره درباره اوکراین که بدون حضور اوکراین انجام شود را بینتیجه میداند. ما چنین توافقهایی را به رسمیت نخواهیم شناخت.
زلنسکی تأکید کرد که سفر او به عربستان سعودی در روز سهشنبه «هیچ ارتباطی» با دیدار مذاکرهکنندگان آمریکایی و روسی در همان روز ندارد و افزود که «این سفر مدتها قبل از آنکه آمریکا تصمیم بگیرد با روسیه [در ریاض] دیدار کند، برنامهریزی شده بود.»
یوری اوشاکوف، مشاور ارشد سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، روز دوشنبه تأیید کرد که مذاکرات با آمریکاییها بدون حضور طرف سوم انجام خواهد شد. او در گفتوگو با خبرنگاران در فرودگاه ریاض گفت که این گفتوگوها با هدف ایجاد زمینه برای پایان دادن به جنگ اوکراین و گامی به سوی «عادیسازی واقعی» روابط با آمریکا انجام میشود.
در حالی که دولت جو بایدن حمایت نظامی و مالی بیقید و شرط از کییف را ادامه داده است، دونالد ترامپ، کمپین رئیس جمهور سابق برای «منزوی کردن» روسیه در صحنه جهانی را رد کرده و وعده داده که بهمحض امکان از طریق آتشبس پایدار به این درگیریها پایان دهد.
مقامات اوکراینی و اتحادیه اروپا گفتهاند که از تماس تلفنی ترامپ با پوتین در تاریخ ۱۲ فوریه غافلگیر شدهاند. آنها همچنین از ترامپ و پیت هگست، وزیر دفاع، به دلیل رد عضویت کییف در ناتو و امتناع از تعهد به بازگرداندن مرزهای اوکراین به قبل از سال ۲۰۱۴ انتقاد کردهاند.
کیت کلوگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور روسیه و اوکراین، روز شنبه به دیپلماتهای ارشد اروپایی گفت که اروپا در مذاکات جایی نخواهد داشت. با این حال، روزنامه فایننشال تایمز روز پنجشنبه نوشت که مقامات بریتانیا و اتحادیه اروپا نگرانند که آمریکا انتظار دارد آنها باید بار امنیت اوکراین پس از اتمام جنگ را به دوش بکشند.
اظهارات این مقام آمریکایی باعث نگرانی برخی از رهبران اروپایی خواهد شد که به ترامپ اعتماد ندارند و معتقدند امنیت کشورشان به طور جداییناپذیری به سرنوشت اوکراین گره خورده است.
او مدعی شده است که یکی از دلایل شکست مذاکرات صلح قبلی بین اوکراین و روسیه، مشارکت کشورهای زیادی بود که توانایی اجرای چنین فرآیندی را نداشتند. او در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «ما این مسیر را نخواهیم رفت.»
کلوگ گفت مسائل حیاتی این است که اطمینان حاصل شود جنگ پس از آتشبس مجدداً آغاز نخواهد شد و اینکه چگونه اوکراین حاکمیت خود را حفظ کند. وی افزود که این امر نیاز به یک تضمین امنیتی معتبر دارد و ترامپ، به عنوان تنها تصمیمگیرنده در ایالات متحده آمریکا، هنوز در موقعیتی نیست که چنین تضمینی را ارائه دهد.
او گفت: «ترامپ به طیف کاملی از گزینهها نیاز دارد»، و افزود «همه گزینهها روی میز هستند». وی تاکید کرد که انتظار دارد توافقی در هفتهها و ماههای آینده حاصل شود.
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، نیز هفته گذشته به گروه تماس دفاعی اوکراین گفت: «… به عنوان بخشی از هر تضمین امنیتی، هیچ نیروی آمریکاییای به اوکراین اعزام نخواهد شد.»
رهبران اروپایی به شدت از اظهارات مقامات آمریکایی در روزهای اخیر شوکه شدهاند و به طور فزایندهای نگران رویکرد ترامپ به توافق صلح برای اوکراین هستند. آنان بیم دارند که توافقی منعقد شود که به نفع واشنگتن باشد، و نه تنها برای امنیت اوکراین، بلکه برای کل اروپا پیامدهای بلندمدتی داشته باشد.
این خبر را در آرتی ببینید.