به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، مصطفی عرب مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان فعال در حوزه اعتبارسنجی و پردازش اطلاعات مالی مجموعههای فناور فعال در زیستبوم نوآوری و فناروی کشور امروز دوشنبه در کنفرانس خبری پنجمین گزارش زیستبوم دانشبنیان در پژوهشکده مطالعات فناوری اظهار کرد: این گزارشهای اطلاعاتی توصیفی و آماری به واسطه همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و همچنین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان تهیه میشود.
وی هدف از تهیه و تدوین این گزارش آماری مجموعههای فناور و دانشبنیان در کشور را انتشار شفاف اطلاعات کلیدی آماری و عملکردی زیستبوم فناوری، ارزیابی عملکرد نهادهای مالی در ارائه خدمات به شرکتها و رتبهبندی شرکتهای دانشبنیان در انواع طبقهبندیها اعلام کرد.
مدیر عامل این شرکت دانشبنیان، این گزارش را یک گزارش توصیفی - آماری دانست که با هدف دستیابی به درک صحیحی از ظرفیت دانشبنیانها برای پنجمین سال متوالی مبتنی بر پایگاه داده شرکتهای دانشبنیان و با استفاده از ابزارهای پردازش و مصورسازی داده منتشر شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: منابع تهیه این گزارش صورتهای مالی شرکتهای دانشبنیان، اطلاعات اعتباری صندوق نوآوری و شکوفایی، اطلاعات اعتباری صندوقهای پژوهش و فناوری، گزارشهای بانک مرکزی، دادههای اعتباری بانکها، گزارشهای مرکز آمار ایران و همچنین گزارش شاخص جهانی نوآوری بوده است.
عرب در ادامه در تشریح این گزارش، از افزایش سهم ۴۰ درصدی شرکتهای دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ خبر داد و افزود: همچنین سهم محصولات دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی در ۱۴۰۲، ۶۲ دهم درصد رسیده که رشد ۲۲ درصدی نسبت به ۱۴۰۱ را نشان میدهد.
رشد ۸۷ درصدی میزان درآمد شرکتهای دانشبنیان
مدیرعامل این مجموعه دانشبنیان در ادامه، میزان درآمد شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۲ را یک هزار و ۱۴۷ همت (هزار میلیارد تومان) عنوان کرد و گفت: میزان درآمد شرکتها در ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، ۸۷ درصد رشد نشان میدهد.
عرب تصریح کرد: میزان درآمد محصولات دانشبنیان در ۱۴۰۲ به ۲۶۳ همت رسیده و نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد از رشد شش درصدی برخوردار بوده است.
رشد ۱۲۱ درصدی صادرات شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۲
این فعال حوزه دانشبنیان با بیان اینکه، میزان صادرات شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۲ رقم ۲ هزار و ۵۰۵ میلیون دلار بوده است، اعلام کرد: حجم صادرات شرکتهای دانشبنیان نسبت به سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۲۱ درصد رشد داشته است.
عرب افزود: این در حالی است که میزان صادرات محصولات دانشبنیان در سال ۱۴۰۲، ۴۵۱ میلیون دلار بوده و نسبت به سال قبل نه تنها رشد نداشته بلکه به منفی یک درصد رسیده است.
۹ همت تسهیلات اعطایی به دانشبنیانها در سال ۱۴۰۲
این پژوهشگر اقتصادی حوزه دانشبنیان، میزان تسهیلات ارائه شده به دانشبنیانها در سال ۱۴۰۲ توسط صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری را ۹ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که نسبت به سال ۱۴۰۱ از رشد ۳۴ درصدی برخوردار بوده است.
وی همچنین در ادامه، رقم اعطای وام صندوقهای پژوهش و فناوری در سال ۱۴۰۲ به مجموعههای دانشبنیان کشور را یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: این میزان نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۲۵ درصدی داشته است.
رشد ۱۸ درصدی آمار دانشبنیانها و افزایش ۲۷ درصدی اشتغال
این فعال حوزه دانشبنیان با بیان اینکه تعداد شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۲ به ۹ هزار و ۷۳۳ شرکت رسیده است، افزود: این رقم بیانگر رشد ۱۸ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ است.
عرب اشتغالزایی مجموعههای دانشبنیان کشور را ۴۰۹ هزار نفر اعلام کرد و اضافه کرد: این عدد نسبت به سال ۱۴۰۱، رشد ۲۷ درصدی را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه ۲۲ درصد از اعضای هیات مدیره و ۱۲ درصد از مدیران عامل شرکتهای دانشبنیان را زنان تشکیل میدهند، اضافه کرد: بر اساس آمارها در پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۲۷۵ هزار نفر در شرکتهای دانشبنیان فعالیت داشتند و این آمار نسبت به ابتدای سال ۹۹ رشد ۲۰ درصدی داشته است. این امر نشان میدهد تعداد قابل توجهی از فعالان و نخبگان در بدنه دانشبنیانها فعالیت میکنند.
۶۸ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی دانشبنیانها تا انتهای سال ۱۴۰۰
این پژوهشگر اقتصادی حوزه دانشبنیان همچنین گفت: بررسی آمارهای تحلیلی نشان میدهد که از مجموع معافیت مالیاتی مرتبط با محصولات دانشبنیان که به شرکتهای دانشبنیان نوع یک، تعلق میگیرد، مجموع معافیت مالیاتی شرکتها برای سال ۱۳۹۹ حدود هزار میلیارد تومان بوده است و این عدد تنها معادل سه دهم درصد از درآمد مالیاتی دولت در سال ۱۴۰۰ است.
به گفته وی، همچنین طبق آمار احصاء شده، مانده بدهی شرکتهای دانشبنیان به سیستم بانکی در انتهای سال ۱۴۰۰ حدود ۶۸ هزار میلیارد تومان بوده است.
عرب، مخاطبان این گزارش را سیاستگذاران و مدیران ارشد زیستبوم نوآوری و فناوری کشور، مدیران دانش.بنیان، سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی، پژوهشگران و تحلیلگران اقتصاد دانشبنیان و بانکها و نهادهای مالی ارائهدهنده خدمات به شرکتها عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: تدوین شاخصهایی برای ارزیابی جایگاه اقتصاد دانشبنیان در کشور، درک شرکتهای دانشبنیان از جایگاه واقعی خود در زیستبوم فناوری، تحلیل کلان زیستبوم فناوری با هدف کمک به مدیران و تصمیمگیران، تبیین وضعیت شرکتهای دانشبنیان به تفکیک استان و دستههای فناوری و آسیبشناسی شرکتهای دانشبنیان به منظور ارائه راهکار برای تدوین مسیر رشد شرکتها از اهداف تدوین این گزارش محسوب میشود.
وی با توضیح اینکه، این گزارش شامل ۹ فصل است که دو فصل نخست با هدف ترسیم تصویری کلان از زیستبوم دانشبنیان، اطلاعات پایهای و ضروری برای دک عمیقتر سایر فصول فراهم میآورد، افزود: فصل سوم تا پنجم به موضوعات مرتبط با دریافت خدمات مالی اختصاص یافته و فصل ششم با تمرکز به آمایش سرزمینی به مساله مهم توزیع جغرافیایی شرکتهای دانشبنیان پرداخته است.
این فعال حوزه دانشبنیان با بیان اینکه، در فصل هفتم به ارزیابی دستههای مختلف فناوری پرداخته شده است، افزود: فصل هشتم گزارش به ارزیابی عملکرد نظام بانکی، تصویری دقیق از نحوه توزیع خدمات بانکی در زیستبوم نوآوری و فصل نهم نیز به تحلیل جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری اختصاص یافته است.