شناسهٔ خبر: 71411962 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین| آمریکا امکان اروپا در حمایت کی‌یف را می‌سنجد

عدم شرکت زلنسکی در مذاکرات صلح در عربستان سعودی، تاکید آلمان بر نقش اروپا در مذاکرات مربوط به اوکراین، تمایل آمریکا به جبران کمک‌های نظامی به کی‌یف از طریق سرمایه‌گذار و اذعان زلنسکی به تلفات سنگین ارتش، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،  خبرگزاری "رویترز" گزارش داده است که ایالات متحده پرسشنامه‌ای را به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارسال کرده که شامل موضوع تضمین‌های امنیتی برای اوکراین و میزان آمادگی این کشورها برای اعزام نیرو به این کشور می‌شود.

در این گزارش آمده است: «این اقدام دیپلماتیک شامل شش پرسش درباره اینکه کدام کشورها می‌توانند در ارائه تضمین‌های امنیتی مشارکت داشته باشند، کدام کشورها مایل به اعزام نیرو به اوکراین در چارچوب حل‌وفصل صلح‌آمیز هستند و تعداد نیروهای احتمالی تحت رهبری اروپا چقدر خواهد بود.»

علاوه بر این، آمریکا از مقامات اروپایی درباره تحریم‌های جدیدی که ممکن است علیه روسیه اعمال شوند و همچنین امکان تشدید محدودیت‌های موجود استعلام کرده است.

این خبرگزاری یادآور شد که رهبران کشورهای اروپایی پیش‌تر اعلام کرده بودند که تنها در صورت حمایت واشنگتن حاضر به ارائه تضمین‌های امنیتی به کی‌یف خواهند بود. بر همین اساس، دولت آمریکا در این نظرسنجی مشخص کرده که چه نوع حمایتی از سوی اروپا مدنظر است. همچنین، واشنگتن به دنبال دریافت دیدگاه متحدان اروپایی خود در مورد اینکه کدام کشورها می‌توانند در این توافق مشارکت داشته باشند. به گفته دو دیپلمات اروپایی، در حال حاضر در میان کشورهای اروپایی بر سر نحوه پاسخگویی به این پرسش‌ها اختلاف نظر وجود دارد، زیرا برخی معتقدند که این پاسخ باید به‌صورت جمعی ارائه شود.

پیش‌ از این، دفتر مطبوعاتی سرویس اطلاعات خارجی روسیه گزارش داده بود که غرب قصد دارد برای احیای توان نظامی اوکراین، یک گروه موسوم به «نیروهای حافظ صلح» با حدود 100 هزار نیرو را در این کشور مستقر کند. به گفته این نهاد، این اقدام در واقع به معنای اشغال اوکراین خواهد بود. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز تأکید کرده بود که استقرار نیروهای حافظ صلح تنها با موافقت طرف‌های درگیر در یک مناقشه نظامی ممکن است و در حال حاضر، بحث درباره چنین اقدامی در کشور همسایه زودهنگام است.

واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز تاکید کرده که برای استقرار نیروهای حافظ صلح در اوکراین، مجوز شورای امنیت لازم است و در غیر این صورت، این نیروها اهداف مشروعی برای حمله روسیه خواهند بود.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و نودمین (1090) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

عدم حضور زلنسکی در نشست مربوط به اوکراین در عربستان سعودی

روزنامه "واشنگتن پست" گزارش داد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، و آندری یرماک، رئیس دفتر او، در نشست میان هیئت آمریکایی و نمایندگان روسیه که به‌منظور حل‌وفصل درگیری در عربستان سعودی برگزار می‌شود، شرکت نخواهند کرد.

در این گزارش آمده است: «نه زلنسکی و نه دستیار ارشد او، آندری یرماک، برنامه‌ای برای حضور در نشست عربستان سعودی ندارند.»

روز گذشته، رسانه‌ها گزارش دادند که اوکراین به مذاکرات پیش‌رو دعوت نشده است. بااین‌حال، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، اعلام کرد که هیئت آمریکایی روز یکشنبه برای مذاکرات با روسیه راهی عربستان سعودی شده است. وی همچنین با اظهاراتی که عدم حضور اوکراین در این روند را مطرح می‌کرد، مخالفت کرد.

این در حالی است که یولیا سویریدنکو، وزیر اقتصاد اوکراین شب گذشته، یکشنبه اعلام کرد که یک هیئت دولتی کار خود را در عربستان سعودی آغاز کرده و امکان سفر ولودیمیر زلنسکی به این کشور در حال برنامه‌ریزی است.

دیدگاه شولتس درباره نقش اروپا در مذاکرات آتی درباره اوکراین 

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان اعلام کرد که نظر اروپا در مورد حل‌وفصل درگیری اوکراین قطعاً مورد توجه قرار خواهد گرفت، زیرا این قاره بیش از ایالات متحده از کی‌یف حمایت کرده است.

شولتس شب گذشته در جریان مناظرات انتخاباتی که از شبکه تلویزیونی NTV آلمان پخش شد، در این باره فت: «ما به هیچ‌کس اجازه نخواهیم داد که درباره خلع سلاح اوکراین مذاکره کند. برعکس، این کشور به یک ارتش بسیار قوی نیاز دارد تا در صورت دستیابی به توافق صلح، دیگر هیچ‌کس به آن حمله نکند.»

وی در پاسخ به مجری برنامه که پرسید «منظور از این که اجازه نخواهید داد چیست، در حالی که اروپا در مذاکرات دخالتی ندارد؟» افزود: «از ما قطعاً نظرخواهی خواهد شد، زیرا بدون ما این کار ممکن نیست. اروپا بیش از ایالات متحده به اوکراین کمک کرده است.»

صدراعظم آلمان تأکید کرد که اروپایی‌ها اجازه نخواهند داد که سرنوشت اوکراین «پشت درهای بسته» تعیین شود و از قصد خود برای شرکت در نشست فوق‌العاده رهبران اتحادیه اروپا در پاریس در روز دوشنبه خبر داد. وی افزود: «آلمان تاکنون 44 میلیارد یورو کمک، از جمله برای حمایت از پناهجویان اوکراینی، اختصاص داده. از این میزان، 28 میلیارد یورو کمک نظامی بوده که یا ارسال شده یا وعده آن داده شده است. ما همچنان به حمایت از اوکراین ادامه خواهیم داد.»

شرط آلمان برای اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین

کای گوتشالک، عضو بوندستاگ آلمان از حزب "آلترناتیو برای آلمان" (AfD) اعلام کرد که آلمانی‌ها تحت هیچ شرایطی مایل به اعزام نیرو به اوکراین نیستند و حتی استقرار یک نیروی حافظ صلح تنها در صورت وجود یک "نقشه راه" مشخص برای حل‌وفصل درگیری ممکن خواهد بود. وی این موضوع را در مصاحبه با خبرگزاری "ریا نووستی" بیان کرد.

وی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری "نووستی" روسیه، در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اعزام نیروهای آلمانی به اوکراین گفت: «فکر می‌کنم هرگز. تصور می‌کنم که در جامعه آلمان، به‌ویژه در حزب ما، هیچ‌کس از آلمانی‌هایی که می‌شناسم، حاضر به اعزام سربازان به اوکراین نخواهد بود. شاید در آینده، شاید پس از یک روند صلح، مشابه آنچه در یوگسلاوی سابق داشتیم، یا چیزی شبیه به آن.»

گوتشالک تأکید کرد که پیش از بررسی امکان اعزام نیروهای حافظ صلح، باید یک "نقشه راه روشن" برای بازگرداندن صلح و اعتماد با روسیه وجود داشته باشد.

آمریکا خواهان جبران کمک‌های نظامی به اوکراین از طریق سرمایه‌گذاری است

مایک والتز، مشاور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، اعلام کرد که آمریکا انتظار دارد اوکراین هزینه‌های صرف‌شده برای کمک‌های نظامی را از طریق سرمایه‌گذاری جبران کند.

ویشب گذشته در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی "فاکس نیوز" در این باره گفت: «مردم آمریکا مستحق جبران هزینه‌ها هستند، آن‌ها شایسته آن هستند که در ازای میلیاردها دلاری که در این درگیری سرمایه‌گذاری کرده‌اند، نوعی غرامت دریافت کنند.»

والتز افزود که بهترین راه‌حل برای ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، امضای توافقی با دولت آمریکا برای انتقال منابع معدنی اوکراین و توسعه مشترک ذخایر آن‌ها با کمک ایالات متحده است. علاوه بر این، وی تأکید کرد که برخلاف اروپا، ایالات متحده کمک‌های خود به اوکراین را بدون هیچ‌گونه شرط اولیه‌ای ارائه کرده است، درحالی‌که کشورهای اروپایی این کمک‌ها را در قالب وام‌هایی داده‌اند که دیر یا زود باید بازپرداخت شوند.

 اذعان غیرمنتظره‌ زلنسکی درباره تلفات نیروهای مسلح اوکراین

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی "NBC" آمریکا اعلام کرد که شمار سربازان اوکراینی کشته‌شده ممکن است ده‌ها هزار نفر بیشتر از آمار رسمی باشد. وی در عین حال ادعا کرد که تاکنون تلفات نیروهای مسلح اوکراین حدود 46 هزار سرباز بوده است.

زلنسکی افزود: «ده‌ها هزار نفر دیگر همچنان مفقود شده‌اند یا در اسارت به سر می‌برند. نمی‌توان آمار دقیقی در این خصوص را با اطمینان اعلام کرد.»

پیش‌تر، مجله "Spectator" نوشته بود که نیروهای روسیه اکنون سریع‌تر از سال 2022 در حال پیشروی هستند و کمبود نیروی پیاده و ناهماهنگی بین واحدهای نظامی باعث تضعیف ارتش اوکراین شده است.

وزارت دفاع روسیه نیز گزارش داده که روند بسیج نیرو در اوکراین دیگر قادر به جبران افزایش تلفات ارتش این کشور نیست و این مسئله به کاهش تعداد سربازان اوکراینی منجر شده است. بر اساس داده‌های این وزارتخانه، تنها در سال 2024، مجموع تلفات ارتش اوکراین به 593 هزار و 410 نفر رسیده است.

آمریکا به دنبال قطع اتحادهای روسیه با کره شمالی، چین و ایران است

کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور ایالات متحده در امور اوکراین تاکید کرد که آمریکا قصد دارد اتحادهای خارجی روسیه با کشورهایی نظیر کره شمالی، چین و ایران را از بین ببرد. وی این موضوع را در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح کرد.  کلاگ با اشاره به اینکه، مسکو در سال‌های اخیر با پیونگ‌یانگ، تهران و پکن ائتلاف‌هایی تشکیل داده، تأکید کرد که برای ایالات متحده بسیار مهم است که از گسترش این اتحادها جلوگیری کند.

فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در عین حال انتقادات کشورهای غربی نسبت به گفت‌وگوی تلفنی ترامپ و پوتین را بی اساس خواند و افزود: «این اقدام بسیار مثبت است، به‌ویژه با توجه به اینکه دولت  جو بایدن طی سه سال گذشته با پوتین هیچ تماسی نداشت. در حالیکه تمام کشورهایی که در درگیری اوکراین دخیل هستند، باید با یکدیگر در ارتباط باشند. در واقع، مهم نیست که این موضوع را دوست داشته باشید یا نه، اما باید هم با مخالفان و هم با دوستان گفت‌وگو کرد.»

ترکیه بار دیگر پیشنهاد میزبانی مذاکرات صلح اوکراین را مطرح کرد

هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که آنکارا بار دیگر به روسیه و اوکراین پیشنهاد داده است تا مذاکرات را در خاک این کشور برگزار کنند. وی همچنین تأکید کرد که در تلاش‌ها برای حل‌وفصل درگیری اوکراین، مشورت با کشورهای اروپایی ضروری است.

پیش‌تر، فیدان اعلام کرده بود که آنکارا به همراه ایالات متحده و کشورهای اروپایی درباره امکان پایان دادن به درگیری اوکراین و جلوگیری از آغاز مجدد آن گفت‌وگو کرده است.

وی شب گذشته در مصاحبه با شبکه "TRT World" در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «ما به هر دو طرف پیشنهاد داده‌ایم که مذاکرات را در خاک ما برگزار کنند، اما برخی نکات خاص وجود دارد... هر دو طرف و ایالات متحده اکنون در مرحله مذاکرات اولیه هستند. من این تصور را دارم که آمریکا در حال تدوین یک طرح صلح است.»

در واکنش به اظهارات برخی رهبران اروپایی که بر لزوم مشورت با اتحادیه اروپا در مذاکرات اوکراین تأکید کرده‌اند، فیدان گفت که آن‌ها «تا حدی چنین حقی دارند.» وی افزود: «اروپا باید در این تلاش‌ها مشارکت داشته باشد، همان‌طور که ترکیه باید حضور داشته باشد. ما حق آن‌ها برای حضور بر سر میز مذاکرات را به رسمیت می‌شناسیم، اما متأسفانه از سوی آن‌ها چنین رویکردی را مشاهده نمی‌کنیم - اغلب، آن‌ها به این موضوع اشاره نمی‌کنند که ترکیه نیز حق مشارکت در روند مذاکرات را دارد.»

وزیر خارجه ترکیه تأکید کرد که آنکارا می‌تواند به طرف‌های مذاکره بیش از برخی بازیگران دیگر پیشنهاد دهد، زیرا روابط نزدیکی هم با مسکو و هم با کی‌یف دارد. به گفته وی، برخی طرف‌های «ذی‌نفع» تمایلی به شنیدن صحبت درباره پایان درگیری در اوکراین ندارند.

به عقیده فیدان، دستیابی به آتش‌بس در اوکراین آسان نخواهد بود، اما باید برای آن تلاش کرد. وی در پایان خاطرنشان کرد که در شرایط کنونی، مقامات اوکراینی احتمالاً مجبور خواهند شد «تصمیمات ناخوشایندی» در مورد امتیازات سرزمینی اتخاذ کنند.

رئیس‌جمهور چک پیشنهاد تدوین طرح مارشال برای اوکراین را مطرح کرد

پیتر پاول، رئیس‌جمهور چک معتقد است که ایجاد طرحی مشابه طرح مارشال برای اوکراین می‌تواند ایده‌ای مفید باشد. وی این موضوع را در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح کرده و گفت: «به نظر من، تدوین برنامه‌ای برای اوکراین که مشابه طرح مارشال باشد، ایده‌ای عالی خواهد بود.»

پاول تأکید کرد که اگرچه شرکای اوکراین در حال حاضر به این کشور کمک‌های نظامی ارائه می‌کنند، اما بهتر است از هم‌اکنون درباره بازسازی اوکراین پس از پایان درگیری برنامه‌ریزی شود.

رئیس‌جمهور چک همچنین  تاکید کرد که توافق صلح برای حل‌وفصل بحران باید عادلانه و مطلوب برای کی‌یف باشد. علاوه بر این، باید تضمین‌های امنیتی برای اوکراین نیز مورد بررسی قرار گیرد، ازجمله امکان عضویت این کشور در اتحادیه اروپا.

طرح مارشال به مجموعه‌ای از اقدامات کمکی اطلاق می‌شود که ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم به کشورهای اروپایی ارائه کرد. این طرح به نام جورج ک. مارشال، وزیر امور خارجه آمریکا در سال‌های 1947 تا 1949، نام‌گذاری شده است.

کار به روی بسته بزرگ کمک‌های اتحادیه اروپا برای اوکراین

خبرگزاری "بلومبرگ" گزارش داده که اتحادیه اروپا در حال هماهنگی برای تصویب بسته جدیدی از کمک‌های گسترده نظامی به اوکراین است.

در این گزارش آمده است که مقامات اروپایی روی مجموعه‌ای از تدابیر برای افزایش هزینه‌های دفاعی و حمایت از کی‌یف کار می‌کنند، زیرا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، بر تسریع در پایان دادن به درگیری در اوکراین تأکید دارد. همچنین، اعلام شده که بسته جدید کمک‌های نظامی تا پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی آلمان که در 23 فوریه برگزار می‌شود، اعلام نخواهد شد.

اتحادیه اروپا شانزدهمین بسته تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب می‌کند

نمایندگان دائمی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست روز 19 فوریه خود قصد دارند شانزدهمین بسته محدودیت‌های ضدروسی و تحریم‌های جدید علیه بلاروس را تصویب کنند.

 در دستور کار این نشست  آمده است: «تصویب تصمیم و مقررات شورای اتحادیه اروپا درباره اقدامات محدودکننده در ارتباط با اقدامات روسیه که باعث بی‌ثباتی در اوکراین شده است (مجموعه‌ای از تحریم‌های اقتصادی).»

علاوه بر این، انتظار می‌رود که نمایندگان اتحادیه اروپا مجموعه‌ای از تحریم‌های فردی علیه روسیه را نیز تصویب کنند و محدودیت‌های اعمال‌شده علیه بلاروس را که در واکنش به درگیری اوکراین وضع شده است، گسترش دهند.

در دستور کار نمایندگان اتحادیه اروپا، شانزدهمین بسته تحریم‌ها از فهرست موضوعات مورد بحث به فهرست تصمیماتی که قبلاً توافق شده‌اند و تنها نیاز به تصویب نهایی و تأیید فنی در شورای اتحادیه اروپا دارند، منتقل شده است.

پس از تصویب این تحریم‌ها توسط نمایندگان اتحادیه اروپا، وزرای اروپایی نیز باید آن‌ها را تأیید کنند. احتمالاً این تأیید توسط وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا انجام خواهد شد که نشست آن‌ها برای 24 فوریه (همزمان با سومین سالگرد آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین) برنامه‌ریزی شده است.

علاوه بر این، وزارت امور خارجه کشورهای عضو گروه هفت (G7) روز شنبه بیانیه‌ای در مورد تحریم‌های جدید علیه روسیه صادر کردند. این محدودیت‌ها با مذاکرات برای حل‌وفصل درگیری اوکراین مرتبط دانسته شده‌اند. وزرای خارجه گروه هفت در این بیانیه ادعا کرده‌اند که روسیه باید امنیت بلندمدت اوکراین را تضمین کند.

کایا کالاس، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از این به‌طور رسمی تمدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه به مدت شش ماه دیگر را تأیید کرده بود. این محدودیت‌ها از تاریخ 22 فوریه اجرایی خواهند شد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به این تصمیم یادآور شد که کشورهای اروپایی در حالی به دنبال اعمال تحریم‌های جدید هستند که خودشان با مشکلات اقتصادی جدی مواجه‌اند.

انتهای پیام/