شناسهٔ خبر: 71391145 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: رکنا | لینک خبر

تاثیر قرص‌های ضد بارداری بر افزایش خطر سکته و حمله قلبی

رکنا: تحقیقات جدید نشان می‌دهد قرص‌های ضد بارداری هورمونی ترکیبی ممکن است خطر سکته و حمله قلبی را افزایش دهند اما این خطر در مجموع پایین است و باید در تجویز داروها لحاظ شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش رکنا، تحقیقات جدید نشان می‌دهد که قرص‌های ضد بارداری متداول با خطر دو برابری بروز سکته‌های قلبی و مغزی مرتبط هستند.

یافته‌های کلیدی

حلقه‌های واژینال و چسب‌های پوستی پیشگیری از بارداری که با همان ترکیبات تهیه می‌شوند، نیز با خطر بیشتر برای قلب مرتبط هستند. با این حال، خطر مطلق برای زنان استفاده‌کننده از این محصولات بسیار پایین باقی می‌ماند. توصیه می‌شود پزشکان این موارد را در زمان تجویز داروهای پیشگیری از بارداری مد نظر قرار دهند.

ترکیبات دارویی و تاثیر آنها

فرمول این قرص‌ها شامل هورمون‌های استروژن و پروژسترون است و نتایج آن در نشریه BMJ در تاریخ ۱۲ فوریه ۲۰۲۵ منتشر شده است. این داروهای هورمونی از پرمصرف‌ترین روش‌های پیشگیری از بارداری به شمار می‌روند. مقامات پزشکی باور دارند باوجود آن که خطرات پایین است، باید احتمال ایجاد لخته‌های خونی را نیز در نظر گرفت.

روش تحقیقاتی و تحلیل داده‌ها

این مطالعه توسط دکتر هارمن یانیس از بیمارستان نورشیلندز دانمارک هدایت شده و بر ۲۵۰ میلیون زن که از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند، متمرکز بوده است. تحقیقات پیشین نیز مصرف این روش‌ها را با افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی مرتبط دانسته‌اند، اما نتایج متناقض بوده است.

مقایسه ریسک‌ها

در این مطالعه بیش از ۲ میلیون زن دانمارکی از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۱ بررسی شده‌اند و نتایج نشان می‌دهند که استفاده از قرص‌های ترکیبی استروژن-پروژسترون خطر سکته مغزی ایسکمیک یا سکته قلبی را دو برابر می‌کند. با این حال، خطر مطلق برای هر زن پایین می‌ماند: مصرف این قرص‌ها منجر به یک سکته مغزی اضافی برای هر ۴,۷۶۰ زن و یک حمله قلبی اضافی برای هر ۱۰,۰۰۰ زن در طول یک سال می‌شود.

سایر روش‌های پیشگیری

قرص‌ها و ایمپلنت‌های حاوی پروژسترون تنها نیز خطر سکته مغزی و حمله قلبی را اندکی افزایش می‌دهند، اما به طور قابل توجهی کمتر از قرص‌های ترکیبی هستند. حلقه‌های واژینال و چسب‌های پوستی با خطر بالاتری همراه هستند. دستگاه داخل رحمی پروژسترون تنها بدون افزایش خطر قلبی‌عروقی گزارش شده است و حتی به مدت زمان طولانی بی‌خطر به نظر می‌رسد.

نتیجه‌گیری و توصیه‌ها

این مطالعات به صورت مشاهده‌ای انجام شده‌اند، بدان معنا که نمی‌توانند دلایل مستقیم را بین پیشگیری از بارداری و افزایش خطرات قلبی‌عروقی اثبات کنند. به رغم پایین بودن خطرات فردی، به دلیل استفاده میلیونی زنان از این روش‌ها، یافته‌ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند. ترز یوهانسون از مؤسسه فناوری سوئد تاکید می‌کند که هر تلاشی برای ارتقای ایمنی پیشگیری از بارداری قابل پذیرش است.