شناسهٔ خبر: 71377636 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

دانشگاه تهران در کانون توجهات، فرصتی برای ارتقای امنیت

با وجود حادثه ناگوار قتل دانشجوی دانشگاه تهران، موجی از واکنش‌های سریع مسئولان، دانشجویان، نیروهای انتظامی و قوه قضاییه امید به بهبود شرایط امنیتی را فراهم آورده است، تلاش‌های هماهنگ برای بررسی دقیق رویداد و تدوین تدابیر پیشگیرانه، نویدبخش آینده‌ای امن‌تر و حمایتگرتر از دانشجویان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حادثه ناگواری که در نزدیکی خوابگاه کوی دانشگاه تهران رخ داد، موجی از نگرانی و مطالبه‌گری را در میان دانشجویان و جامعه دانشگاهی برانگیخت، با این وجود این اتفاق تلخ می‌تواند نقطه عطفی برای ارتقای امنیت در محیط‌های دانشجویی و بهبود شرایط زیرساختی این اماکن باشد، ماجرا از جایی آغاز شد که «امیرمحمد خالقی درمیان» دانشجوی نوزده ساله رشته مدیریت کسب‌وکار دانشگاه تهران در مسیر بازگشت به خوابگاه خود در محدوده بزرگراه جلال آل‌احمد، مورد حمله زورگیران قرار گرفت و بر اثر جراحات وارده، جان خود را از دست داد.

دانشگاه تهران در کانون توجهات؛ از فرصتی برای ارتقای امنیت تا امنیتی‌سازی

وقوع این حادثه تلخ، مسئولان دانشگاه، نهادهای انتظامی و دستگاه قضائی را بر آن داشت تا با حساسیت ویژه‌ای به بررسی ابعاد مختلف این موضوع بپردازند، پس از وقوع این حادثه، پلیس پایتخت اعلام کرد که تیمی ویژه از اداره دهم پلیس آگاهی تهران بزرگ، تحقیقات گسترده‌ای را برای شناسایی و دستگیری عاملان این جنایت آغاز کرده است، در همین راستا، از همان ساعات اولیه وقوع جرم، تصاویری از دوربین‌های مداربسته منطقه جمع‌آوری شده و بررسی‌های میدانی در حال انجام است.

مسئولان دانشگاه و دانشجویان چه می‌گویند؟

علی‌حسین رضایان، معاون دانشجویی دانشگاه تهران، در واکنش به این حادثه اظهار کرد: این اتفاق بسیار ناگوار است و از ماه‌ها پیش دانشجویان خواستار افزایش امنیت مسیرهای منتهی به خوابگاه بوده‌اند.

سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران نیز با حضور در میان دانشجویان، ضمن ابراز همدردی، اعلام کرد که دانشگاه با جدیت به‌دنبال پیگیری این موضوع و به‌کار گیری تدابیر لازم برای افزایش امنیت دانشجویان است.

دانشگاه تهران در کانون توجهات؛ از فرصتی برای ارتقای امنیت تا امنیتی‌سازی

دانشجویان نیز با برگزاری تجمعی در کوی دانشگاه، خواستار اقدامات جدی‌تر برای تأمین امنیت مسیرهای تردد خود شدند، آن‌ها به موارد پیشین زورگیری در این محدوده اشاره کرده و بر ضرورت افزایش گشت‌های انتظامی تأکید کردند.

به گفته دانشجویان دانشگاه تهران، پیش‌تر بارها از سوی تشکل‌ها و گروه‌های دانشجویی و دانشگاهی از جمله تیم رسانه خوابگاه، بسیج دانشجویی خوابگاه‌های دانشگاه تهران، شورای صنفی کل دانشجویان دانشگاه تهران و شبکه اینترنتی دانشگاه تهران، بحث امنیت درب پشتی کوی به مسئولان خوابگاه‌ها تذکر داده شد، اما پاسخ قانع‌کننده یا اقدام عملی دیده نشده است.

این دانشجویان، پیشنهادات خود را در چند محور مطرح می‌کنند که شامل این موارد است:

استقرار کیوسک انتظامی: دانشگاه می‌تواند برای استقرار یک کیوسک در این منطقه با نهادهای مربوطه مذاکره کند.

افزایش روشنایی و نصب دوربین: افزایش روشنایی و نصب دوربین‌های نظارتی بیشتر در اطراف در پشتی کوی.

گشت‌زنی نیروهای انتظامی: پیگیری گشت‌زنی نیروهای انتظامی در منطقه.

استفاده از درب ورودی دانشکده فنی: استفاده از در ورودی دانشکده فنی به‌دلیل تردد زیاد، روشنایی و دوربین‌های نظارتی مناسب، با ایجاد مسیری بین کوی و دانشکده فنی برای رفت‌وآمد.

دادستانی عمومی و انقلاب تهران در بیانیه‌ای اعلام کرد که پرونده این حادثه در شعبه ویژه‌ای مورد بررسی قرار گرفته و بازپرس ویژه‌ای برای رسیدگی به آن تعیین شده است، این اقدام نشان از جدیت قوه قضائیه در برخورد با عاملان این جنایت دارد، همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز ضمن ابراز همدردی، بر لزوم اجرای برنامه‌های جامع برای افزایش امنیت دانشجویان تأکید کرد و از نیروهای انتظامی و قضائی خواست که این موضوع را به‌طور ویژه پیگیری کنند.

علیرضا خامسیان روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس درباره قتل دانشجوی دانشگاه تهران، نوشت: در پی قتل دردناک امیر محمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران، معاون اول رئیس‌جمهور، طی تماس با وزیر کشور دستور ویژه برای بررسی همراه با فوریت و دقت همه ابعاد این حادثه تلخ و اطلاع‌رسانی شفاف به مردم را صادر کرده است.

دانشگاه تهران در کانون توجهات؛ از فرصتی برای ارتقای امنیت تا امنیتی‌سازی

در پی ورود دولت به این موضوع، حسین سیمایی صراف امروز _شنبه بیست‌وهفتم بهمن_ در جمع هیئت رئیسه دانشگاه تهران برای پیگیری ماجرای درگذشت دانشجوی دوره کارشناسی رشته مدیریت کسب‌وکار دانشگاه تهران حاضر شد و درباره درگذشت این دانشجو اظهار کرد: من طی سفری کاری در جده جلسه داشتم، بعد از شنیدن این خبر بی‌درنگ به تهران بازگشتم و شب گذشته به محل حادثه رفتم.

سیمایی صراف با تسلیت به خانواده این دانشجو گفت که نماینده وزارت علوم در مراسم بزرگداشت وی (در محل زندگی خانواده خالقی) شرکت خواهد کرد.

مأموریت ویژه رئیس‌جمهور به وزیر علوم برای پیگیری ماجرای قتل امیرمحمد خالقی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: از طرف همه دستگاه‌هایی که در این ماجرا قصور داشتند عذرخواهی می‌کنم و در همین راستا رئیس‌جمهور، در حکمی بنده را موظف به پیگیری کردند، طبق حکم رئیس‌جمهور ما اجازه نمی‌دهیم ماجرای دانشگاه به بیرون کشیده شود و اگر بخواهند ماجرا را به بیرون تسری دهند و با کسانی بخواهند خودسرانه ورود کنند به جد برخورد می‌کنیم و هیچ مماشاتی نداریم.

عذرخواهی و استعفای مدیر امور خوابگاه‌های دانشگاه تهران

سیمایی تاکید کرد: من پناه دانشجویان هستم، اداره آگاهی، دستور پیگیری موضوع را داده و دستگاه قضائی نیز پرونده ویژه برای پیگیری موضوع تشکیل داده است و مدیریت خوابگاه علاوه‌بر عذرخواهی از خانواده و مردم ایران، استعفا داده است.

نصب دوربین و استقرار گیت نگهبانی در اطراف کوی دانشگاه

وی توضیح داد: دانشگاه تهران، چند سالی با مسئولان کلانتری برای تأمین امنیت منطقه و با شهرداری برای تأمین روشنایی معابر اطراف دانشگاه، مکاتبه کرده است و با جدیت پیگیر تأمین روشنایی، نصب دوربین و گیت برای تأمین امنیت آن منطقه است که همین امروز نصب می‌شود.

حسین سیمایی صراف ادامه داد: امروز از ساعت ۷ تا ۱۱:۳۰ جلسه داشتیم، زوایای مختلف را بررسی کردیم و متناظر با جلسه امروز به رؤسای دانشگاه‌ها، خوابگاه‌ها و پردیس‌ها ابلاغ کردیم تا نسبت به تأمین امنیت اقدامات لازم را انجام دهند، دو کیوسک در اطراف نقاط آسیب‌پذیر نصب خواهد شد.

اخبار مربوط به بازداشت دانشجویان درست نیست

وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بازداشت دانشجویان تصریح کرد: اخبار مربوط به دستگیری و بازداشت دانشجویان، درست نیست و هیچ آماری از دستگیری نداریم.

در ادامه سید حسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران نیز توضیح داد: یک نفر به‌صورت موقت بازداشت شده بود که به دانشگاه، بازگشت و اینکه گفته می‌شود دو نفر دیگر هم در بازداشت هستند صحت ندارد و هیچ مورد دانشجوی بازداشت‌شده، نداریم.

وزیر علوم در ادامه گفت: گزارش پرونده پزشکی دانشجو را مطالعه کردم و بر اساس گزارشات مندرج به محض انتقال دانشجو، اقدامات پزشکی انجام شده و دو تن از اساتید دانشگاه تهران در اتاق عمل حضور داشتند، اما هفت صبح پنجشنبه، این دانشجو به‌دلیل شدت جراحات، درگذشت.

دانشگاه تهران در کانون توجهات؛ از فرصتی برای ارتقای امنیت تا امنیتی‌سازی

دستور وزیر علوم برای استقرار کیوسک نگهبانی در نقاط آسیب‌پذیر اطراف دانشگاه‌ها

سیمایی درباره اقدامات وزارت علوم برای تکرار نشدن حوادثی از این دست تاکید کرد: تأمین امنیت خارج از دانشگاه، بر عهده دانشگاه نیست و برخی از دانشگاه‌ها نیز مشکلاتی در زمینه تأمین روشنایی و امنیت اطراف دانشگاه دارند که دستور دادیم در اسرع وقت این مسائل برطرف شود و کیوسک نگهبانی در نقاط آسیب‌پذیر نصب شود.

راهکارهای بهبود امنیت محیط‌های دانشگاهی

به گزارش ایمنا، مسئله ناامنی محیط اطراف خوابگاه دانشگاه، مطالبه به حقی است که این رویداد تلخ، ضرورت توجه به آن را برجسته کرده است و اکنون با ورود به‌موقع مسئولان در دست پیگیری است، اما باید توجه داشت که این مطالبه ممکن است با موضع‌گیری‌های هیجانی و گاهی جهت‌دهی شده از خارج از دانشگاه، سمت‌وسویی فراتر از مطالبات صنفی پیدا کند و با ایجاد چالش‌های امنیتی، پیگیری مطالبه اصلی دانشجویان را حاشیه ببرد، بنابراین باوجود اینکه رفع مشکل ناامنی در اطراف محیط‌های دانشگاهی در دستور کار جدی دستگاه‌های مرتبط قرار گرفته است، ممکن است جریانات معلوم‌الحالی سعی کنند با سوار شدن بر موج ایجاد شده، از آب گل آلود ماهی بگیرند و با سوءاستفاده از احساسات دانشجویان مطالبه امنیت را به موضوعی امنیتی تبدیل کنند، اگرچه دانشجویان آگاه نشان داده‌اند با هوشیاری و بصیرت از ورود به این فضا خودداری خواهند کرد.

در راستای مطالبه دانشجویان برای بهبود امنیت محیط‌های دانشگاهی، تقویت گشت‌های انتظامی در اطراف دانشگاه‌ها و استقرار نیروهای امنیتی ضروری است، همچنین بهره‌گیری از فناوری‌های نوین همچون دوربین‌های هوشمند و سیستم‌های شناسایی چهره، نقش مهمی در شناسایی و پیشگیری از جرایم ایفا می‌کند، بهبود روشنایی مسیرهای پرتردد و ایجاد زیرساخت‌های مناسب، می‌تواند امنیت دانشجویان را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد، علاوه‌بر این راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند هشداردهی و ارائه آموزش‌های امنیتی به دانشجویان، آن‌ها را برای رویارویی با شرایط اضطراری آماده می‌کند. ایجاد این تغییرات با همکاری نهادهای دانشگاهی و انتظامی، گامی مؤثر برای کاهش جرایم و ایجاد محیطی امن برای دانشجویان خواهد بود.

اگرچه این حادثه تلخ بود، اما فرصتی برای بازنگری و اصلاح سیستم‌ها برای حفاظت از دانشگاه‌ها فراهم کرده است و تعامل بین‌دانشگاه، نیروهای انتظامی و نهادهای دولتی می‌تواند به ایجاد تغییرات اساسی در سیاست‌های امنیتی منجر شود. کنشگری‌های صورت‌گرفته از سوی دانشگاه، پلیس، دولت و دستگاه‌های قضائی، نشان از عزم جدی برای افزایش امنیت محیط‌های دانشگاهی دارد. به‌کارگیری تدابیر پیشگیرانه، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و ایجاد زیرساخت‌های مناسب، از جمله اقداماتی است که می‌تواند از تکرار حوادث مشابه جلوگیری کند، همچنین همبستگی و واکنش سریع نهادهای مختلف، نشان‌دهنده توجه ویژه به این موضوع و تلاش برای تأمین امنیت دانشجویان است و امید است که با اجرای راهکارهای مناسب، محیط دانشگاهی به فضایی امن‌تر تبدیل شده و دانشجویان بتوانند بدون نگرانی، به تحصیل و پیشرفت علمی خود بپردازند، این حادثه هرچند تلخ و دردناک بود، اما می‌تواند آغازی برای بهبود شرایط امنیتی دانشگاه‌ها و ایجاد تحولاتی پایدار در این حوزه باشد که با همکاری و هم‌فکری همه نهادهای مرتبط، آینده‌ای روشن‌تر و امن‌تر برای دانشجویان کشور رقم بزند.