شناسهٔ خبر: 71376783 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان | لینک خبر

نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان:

سنت قصه‌گویی با فناوری‌های جدید و هوش مصنوعی جذاب‌تر می‌شود

نویسنده کودک و نوجوان با بیان این‌که قصه‌ها بر رشد فکری، خلاقیت و پرورش شخصیت کودکان موثر است می‌گوید: ما باید به سنت قصه‌گویی خود بازگردیم و آن را با نیازهای کودکان امروز و فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی هماهنگ کنیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، الهام مزارعی در آستانه برگزاری بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در یزد در این زمینه تاکید کرد: قصه‌ها می‌توانند تأثیر زیادی بر تغییر طرحواره‌های(شماتیک) شخصیتی و تبدیل تفکر منفی کودکان به تفکر مثبت و همچنین پرورش خلاقیت آن‌ها داشته باشند و جشنواره قصه‌گویی  در این زمینه نقش مهمی را برعهده دارد.

او که سابقه فعالیتش در حوزه ادبیات کودک به ۲۰ سال پیش بازمی‌گردد و تاکنون نزدیک به ۳۰ کتاب در قالب رمان، داستان و مجموعه داستان منتشر کرده است، با اشاره به تغییر سبک زندگی کودکان و جایگزین شدن فناوری با بسیاری از سنت‌های گذشته، افزود: ما از قصه و قصه‌گویی و آداب و رسوم کهن فاصله گرفته‌ایم، در حالی که قصه‌ها می‌توانند بخشی از مشکلات شخصیتی و رفتاری کودکان را درمان کنند، قصه‌گویی باعث می‌شود بچه‌ها وارد دنیای خیال شوند، خودشان را جای شخصیت‌های قصه‌ها بگذارند و به‌نوعی زندگی را تمرین کنند.

مزارعی که کتاب «مامان کله دودکشی»در سال ۲۰۱۴ در فهرست معتبر کتاب‌های کلاغ سفید کتاب‌خانه مونیخ آلمان قرار گرفت هم‌چنین بر اهمیت زبان و لهجه در قصه‌گویی تأکید کرد و گفت: قصه‌هایی که به‌صورت سینه‌به‌سینه نقل شده‌اند، در مناطق مختلف کشور با لهجه‌ها و روایت‌های متفاوتی بازگو می‌شوند، همین مسئله باعث می‌شود کودکان بهتر با قصه‌ها ارتباط برقرار کنند، در حالی که در بیشتر کتاب‌ها، متن‌ها به زبان رسمی است و آن احساس بومی بودن منتقل نمی‌شود.

او با بیان این‌که قصه‌گویی هم‌چنان می‌تواند برای کودکان جذاب باشد، افزود: اگر قصه‌ها را با استفاده از فناوری‌های روز، مانند فضای مجازی و هوش مصنوعی، متناسب با نیازهای کودکان امروزی ارائه کنیم، هم‌چنان می‌توانیم کودکان را جذب قصه‌گویی کنیم.

مزارعی هم‌چنین گفت: من نویسنده شدنم را تا اندازه زیادی مدیون مادربزرگ قصه‌گویم هستم. آرزو دارم که نسل امروز نیز مادربزرگانی قصه‌گو داشته باشند و خانواده‌ها به اهمیت قصه در ساختن دنیای کودک و حتی آینده او پی‌ببرند، قصه‌ها می‌توانند مسیر زندگی را برای کودکان و حتی بزرگسالان شیرین‌تر کنند.

این نویسنده کودک و نوجوان در پایان بیان کرد: در داستان‌هایم ردپای کودکی خودم را می‌بینم، من متولد دهه ۶۰ هستم و کودکی آن نسل، آزادی‌های کودکی امروز را نداشت. شاید آن بخش از جسارتی که کودکان در داستان‌هایم دارند، بازتاب آن دوران باشد.

«سورنا در سرزمین دایناسورها»، «مامان کله دودکشی»، «دم گربه به چه درد می‌خوره»، «دختر کوچولو فرمانده سیبیلو» و «گوانجی و ۳۶۰ درجه جادویی» برخی آثار منتشر شده از الهام مزارعی است و شماری از کتاب‌های او نیز به موفقیت‌هایی در رویدادهای ادبی حوزه کتاب مانند لاکپشت پرنده، جشنواره خلق کتاب تصویری، کتاب برترکودک و نوجوان انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان و جشنواره شهید غنی‌پور دست یافته است.

علاقه‌مندان می‌توانند از طریق لینک‌های سامانه باشگاه قصه‌گویان ایران در آپارات به نشانی اینترنتی www.aparat.com/ghessagoyan.iran و از طریق شبکه شاد به نشانی https://shad.ir/kpf_live به صورت برخط(آنلاین) شاهد این رویداد باشند.

جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی هر روز از ساعت ۸ تا ۱۲:۳۰، سپس از ۱۵ تا ۲۰ در تالار مرکزی شهر یزد واقع در بلوار جمهوری، تقاطع محمودآباد (مردآباد)، خیابان شریف (وکیل)، میدان حج، بلوار احسان، بلوار امام حسین میزبان علاقه‌مندان است.