الهام مزارعی نویسنده کودک و نوجوان در آستانه برگزاری بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی در یزد که امروز آغاز میشود، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: قصهها میتوانند تأثیر زیادی بر تغییر طرحوارههای (شماتیک) شخصیتی و تبدیل تفکر منفی کودکان به تفکر مثبت و همچنین پرورش خلاقیت آنها داشته باشند و جشنواره قصهگویی در این زمینه نقش مهمی را بر عهده دارد.
وی با اشاره به تغییر سبک زندگی کودکان و جایگزین شدن فناوری با بسیاری از سنتهای گذشته، افزود: ما از قصه و قصهگویی و آداب و رسوم کهن فاصله گرفتهایم، در حالی که قصهها میتوانند بخشی از مشکلات شخصیتی و رفتاری کودکان را درمان کنند، قصهگویی باعث میشود بچهها وارد دنیای خیال شوند، خودشان را جای شخصیتهای قصهها بگذارند و بهنوعی زندگی را تمرین کنند.
ایننویسنده کودک و نوجوان بر اهمیت زبان و لهجه در قصهگویی تأکید کرد و گفت: قصههایی که بهصورت سینهبهسینه نقل شدهاند، در مناطق مختلف کشور با لهجهها و روایتهای متفاوتی بازگو میشوند، همین مسئله باعث میشود کودکان بهتر با قصهها ارتباط برقرار کنند، در حالی که در بیشتر کتابها، متنها به زبان رسمی است و آن احساس بومی بودن منتقل نمیشود.
مزارعی با بیان اینکه قصهگویی همچنان میتواند برای کودکان جذاب باشد، افزود: اگر قصهها را با استفاده از فناوریهای روز، مانند فضای مجازی و هوش مصنوعی، متناسب با نیازهای کودکان امروزی ارائه کنیم، همچنان میتوانیم کودکان را جذب قصهگویی کنیم. من، نویسنده شدنم را تا اندازه زیادی مدیون مادربزرگ قصهگویم هستم. آرزو دارم که نسل امروز نیز مادربزرگانی قصهگو داشته باشند و خانوادهها به اهمیت قصه در ساختن دنیای کودک و حتی آینده او پیببرند، قصهها میتوانند مسیر زندگی را برای کودکان و حتی بزرگسالان شیرینتر کنند.
وی گفت: در داستانهایم ردپای کودکی خودم را میبینم، من متولد دهه ۶۰ هستم و کودکی آن نسل، آزادیهای کودکی امروز را نداشت. شاید آن بخش از جسارتی که کودکان در داستانهایم دارند، بازتاب آن دوران باشد.
بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با هدف عمومیسازی و مردمیسازی قصهگویی و با شعار «راز قصهها، ساز زندگیست» از امروز ۲۷ تا ۳۰ بهمن در تالار مرکزی شهر فرهنگی و تاریخی یزد برگزار میشود.