شناسهٔ خبر: 71369347 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

صنعت دفاعی؛ الگوی موفق تحریم‌شکنی

تحریم از ابزارهای اصلی دشمن در جنگ اقتصادی علیه ایران بوده است، اما نیروهای مسلح با مدیریت صحیح و تکیه بر توان متخصصان کشورمان، استفاده بهینه‌ای از امکانات داشته و توانسته‌اند با کمترین هزینه، تجهیزات به‌روز تولید و نیازهای خود را مرتفع کنند.

صاحب‌خبر -

گروه دفاعی امنیتی دفاع‌پرس- محمد زرچینی؛ بر خلاف تصور دشمنان، تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران تأثیرات مثبت و قابل‌ توجهی بر قدرت نظامی کشورمان داشته است.

تحریم‌ها دسترسی ایران به فناوری‌های پیشرفته نظامی، از جمله سیستم‌های موشکی، هواپیما‌های جنگی، و تجهیزات الکترونیکی پیشرفته را محدود کرده‌اند که این موضوع باعث شده‌ تا ایران نتواند به راحتی تجهیزات مدرن نظامی را از بازار‌های بین‌المللی تهیه کند؛ اما در سوی مقابل، ایران مسیر فعالیت مستمر در عرصه تحقیق و توسعه را برگزیده و به این ترتیب، توانسته صنعت دفاعی خود را توسعه دهد. 

تحریم‌ها باعث شده‌اند که ایران به توسعه صنایع دفاعی داخلی خود روی آورد. ایران در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی چشمگیری در زمینه تولید موشک‌های بالستیک، پهپادها، و سایر تجهیزات نظامی داشته است. این خودکفایی تا حد زیادی توانسته‌ است خلأ‌های ناشی از تحریم‌ها را پر کند و دشمن در اجرای تاکتیک تحریم تسلیحاتی، مغلوب شده است. 

محدودیت مشارکت در تمرینات نظامی مشترک، تبادل اطلاعات امنیتی، و خرید تجهیزات نظامی از جمله مواردی است که در تحریم‌ها علیه ایران، هدف‌گذاری شدند؛ اما با عضویت ایران در پیمان «شانگهای» و همچنین برگزاری رزمایش‌های نظامی مشترک، شعاع دایره تحریم‌های این‌چنینی کوچکتر شده است. 

تحریم از ابزارهای اصلی دشمن در جنگ اقتصادی علیه ایران بوده است، اما نیروهای مسلح با مدیریت صحیح و تکیه بر توان متخصصان کشورمان، استفاده بهینه‌ای از امکانات داشته و توانسته‌اند با کمترین هزینه، تجهیزات به‌روزی را تولید و نیازهای خود را مرتفع کنند؛ به گونه‌ای که هم‌اکنون ایران اسلامی از قدرت‌های برتر موشکی و پهپادی جهان است.

تمرکز بر نبرد ناهمگون 

به دلیل محدودیت‌های اعمال‌شده در تحریم‌ها، ایران تمرکز بیشتری بر توسعه موشک‌های بالستیک و پهپاد‌ها داشته است. این تجهیزات نسبتاً ارزان‌تر و ساده‌تر از سیستم‌های پیشرفته‌تری مانند هواپیما‌های جنگی هستند و می‌توانند تأثیر قابل‌ توجهی بر توان دفاعی و بازدارندگی ایران داشته باشند. اگر بخواهیم نگاه کلانی به این موضوع داشته باشیم، متوجه می‌شویم که تمرکز ایران بر «رزم ناهمگون» است؛ یعنی اگر امکانات به قدر کافی نبود، تولید و استفاده از تجهیزات نظامی به سمتی پیش برود که بتوان با امکانات موجود در مقابل تجهیزات نظامی انبوه دشمن ایستاد. 

اگر در این زمینه به عملکرد نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نگاهی بیندازیم، می‌بینیم که این نیرو با استفاده از شناور‌های تندرو یا «پاترول‌کرفت‌ها» که سرعتی بین ۷۵ تا ۹۰ نات دارند، توانسته امنیت دریایی را با کمترین هزینه تأمین کند و این نشان از موفقیت طرح نبرد ناهمگون با استفاده از امکانات موجود دارد.

 البته نیروی دریایی سپاه تنها به پاترول‌کرفت‌ها اتکا نکرده و استفاده از مین‌های دریایی، موشک‌های بالستیک و مین‌های متحرک شلیک شده از لانچر‌های موشک‌ها؛ تاکتیک‌های مختلفی است که این نیرو برای قدرت‌نمایی مقابل دشمن استفاده کرده است؛ همچنان که در مواردی از جمله توقیف شناور حامل نفت‌های سرقت‌شده‌ی ایران، شاهد بودیم که شناورهای سپاه در مقابل ناوهای جنگی عظیم‌الجثه آمریکا ایستادند و با موفقیت، شناور مذکور را توقیف و به سواحل ایران منتقل کردند.

رسانه‌های معاند سعی کرده‌اند تا تحریم‌ها را بر صنایع دفاعی ایران، تأثیرگذار جلوه بدهند؛ اما جمهوری اسلامی ایران با برگزاری رزمایش‌های مختلف به‌خصوص در هفته‌های اخیر، بخش کوچکی از توانمندی‌های خود را به معرض نمایش گذاشته و ادعاهای دشمنان را به محاق برده‌اند.

در مجموع می‌توان گفت که جمهوری اسلامی ایران به خوبی توانسته با خودکفایی در حوزه نظامی، توان دفاعی خود را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش دهد؛ به این ترتیب، نیروهای مسلح با عملکرد مطلوب خود، الگوی موفقی از مدیریت جهادی و بی اثرسازی تحریم‌ها را به نمایش گذاشته‌اند.

انتهای پیام/ 281