شهروند - استیضاح وزیر اقتصاد روز سه شنبه در کمیسیون اقتصادی مجلس بعنوان کمیسیون اصلی با حضور نمایندگان درخواست کننده مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مخالفان همتی معتقدند او نتوانسته است وضعیت بازار دلار و تورم را آنطور که لازم بوده کنترل کند. اما مدافعان همتی نظری دیگر دارند و معتقدند شرایط اقتصادی کشور مختص این دوره نبوده و بانیان آن در طول سالهای گذشته تا کنون مقصر بوده و بدون گشایش در روابط دیپلماتیک چندان فضایی برای تغییر ندارد.
واکنش همتی به طرح استیضاح نمایندگان
وزیر اقتصاد در واکنش به بررسی طرح استیضاح خود در کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در روز سهشنبه ۳۰ بهمن در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حاضر شده و به سوالات نمایندگان پاسخ خواهم داد. وزیر اقتصاد اعلام کرد به علت ماموریت خارج از کشور، به جای یکشنبه 28 بهمن در روز سهشنبه 30 بهمن در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حاضر شده و به سوالات نمایندگان پاسخ خواهد داد. عبدالناصر همتی با تاکید مجدد بر اینکه سوال و استیضاح حق نمایندگان مجلس شورای اسلامی است، ابراز امیدواری کرد با توضیحاتی که در کمیسیون خواهد داد، نیازی به طرح مطالب در صحن مجلس نباشد.
سوء مدیریت در مدیریت اقتصاد کشور!
فتح الله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به ارجاع بررسی استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی به کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بحث استیضاح وزیر اقتصاد از مدتها قبل در مجلس مطرح بوده و تعداد قابل توجهی از نمایندگان، درخواست استیضاح را امضا کرده بودند. از طرفی هیات رییسه مجلس اعتقاد داشت که این امر در حال حاضر زود بوده و انجام نشود اما با اصرار نمایندگان، درخواست استیضاح به کمیسیون اصلی ارجاع شد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بحث درخواست استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی روز سه شنبه در کمیسیون اقتصادی مجلس بعنوان کمیسیون اصلی با حضور نمایندگان درخواست کننده استیضاح مورد بررسی قرار خواهد گرفت واگر نمایندگان درخواست کننده از پاسخ های وزیر قانع نشوند، استیضاح جهت بررسی در صحن مطرح خواهد شد. وی افزود: درخواست استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی 89 امضا دارد که مهمترین محورهای آن سوء مدیریت در مدیریت اقتصاد کشور، سوء مدیریت در تخصیص ارز به کالاهای اساسی بر اساس قانون بودجه سال 1403، کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید مردم و عدم رفع وابستگی قیمت کالاهای اساسی به نرخ ارز است.
نداشتن چشم انداز درست از آینده است که مملکت را به چنین وضعیت اقتصادی رسانده
مرتضی افقه استاد دانشگاه و اقتصاددان در مورد استیضاح گفت: «سطحی نگری و نداشتن چشم انداز درست از آینده است که مملکت را به چنین وضعیت اقتصادی رسانده. برخی از نمایندگانی که افکار تندرو دارند و مخالف هر طرح گشایشگر اقتصادی هستند، درواقع فاقد تخصص و دانش کافی برای درک وضعیت کشور هستند. همه چیز به کنار، طلبکاری از یک نفر و تلاش برای استیضاح او عجیب است. بله. اتفاقا من هم نسبت به ایده مرتبط با ارز آقای همتی مخالفم و بسیار هم انتقاد کردهام، اما آقای همتی تصور میکرد این تکنیک میتواند در شرایط فعلی تاثیری داشته باشد یا به اصطلاح در این شوره زار بذرپاشی کند. اما متاسفانه طرح ایشان جواب نداد. با بازگشت ترامپ و عدم حل مشکل تحریمها، وضعیت موجود اصلا جای تعجب ندارد. اگر غیر از این بود باید تعجب میکردیم.ای کاش به جای آقای پزشکیان همین طیف اصولگرایان پرمدعا و تندرو سر کار بودند تا میدیدیم چند مرده حلاجند و چطور قرار است بدون رفع مشکل تحریمها وضعیت اقتصاد کشور را متحول کنند.»
وی افزود: «ما بسیاری از برگهای برنده سیاست خارجی و امتیازات اقتصادی را که میتوانستیم بگیریم به خاطر همین طرز تفکرهای تندروها از دست دادهایم. تجربه به ما نشان داده که به ارتباطات گسترده با کشورهای مختلف نیاز داریم. همکاری با چین یا عضویت در بریکس به تنهایی، نتیجه نمیدهد. برخی آقایان فرار رو به جلو میکنند و اکنون آقای پزشکیان و تیم ایشان را مقصر همه آن چه در اقتصاد کشور رخ میدهد معرفی میکنند. زمانی که آقای پزشکیان رئیسجمهور شد هیچکس نمیدانست که قرار است ترامپ رئیس جمهور باشد. اما سوال این است که اگر کاندیدای مورد علاقه این آقایان انتخاب میشد قرار بود بدون رفع تحریمها و در همین شرایط موجود چه تحولی انجام دهد؟ برخی آقایان میفرمایند زمان ریاست جمهوری آقای رئیسی، وضعیت دلار مثل امروز نبوده و میپرسند چطور آن زمان نمیگفتیم که مسئله تحریمها و سیاست خارجی نرخ دلار را بالا برده است. پاسخ این است که اولا، زمان آقای رئیسی با توجه به عدم سختگیری بایدن، فروش نفت با سهولت بیشتری انجام میشد و اجازه داده شده بود بین یک و نیم تا ۲ میلیون بشکه نفت بفروشیم. دوما هنوز وضعیت منطقه به این حالتی که امروز میبینیم نرسیده بود، سوما ترامپ و پروژه فشار حداکثری در کار نبود و در نتیجه مقایسه شرایط امروز و آن دوران بسیار اشتباه و عجیب است.»
این اقتصاددان گفت: «متاسفانه بسیاری از افرادی که نقدهای تندی علیه تیم اقتصادی دولت میکنند، صرفا به دنبال قدرت هستند وگرنه خود، به خوبی میدانند که در وضعیت فعلی، عملا کار ویژهای نمیشد انجام داد. مشکل اصلی کشور خارج از عهده وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه است. حتی اگر تحریمها برداشته و FATF برقرار شود، باز هم مشکلات وجود دارد، اما با دوپینگ فروش نفت، فشارها اندکی کم میشود. اصل مشکل در طرز تفکر ضد توسعهای است. این طرز تفکر به شکلی است که در آن دغدغههای سیاسی و ایدئولوژیک بر تفکر مردم اولویت دارد و انتصاب و انتخاب بیشتر بر اساس شایستگیهای ایدئولوژیک است که الزاما نمیتوانند مشکلات کشور را حل کنند. در این وضعیت نمیتوان گفت همتی و فرزین مقصرند. سیاستهای اقتصادی موجود انفعالی هستند، چون روش دیگری را نمیتوانند استفاده کنند. ای کاش همین آقایان تندرو مسئول بودند تا میدیدم چه خواهند کرد. در وضعیت فعلی طرح اعطای کمک به اقشار آسیب پذیر، طرح خوبی است و میتواند به آنهایی که در تنگناهای شدید قرار دارند کمک کند. بارها گفتهام که شرایط فعلی از شرایط دوران جنگ به مراتب بدتر است و انتظار میرود دولت با بستههای کمکی از اقشار کم برخوردار، حمایت کند.»
بررسی طرح استیضاح همتی در کمیسیون اقتصادی مجلس
یک نفر مقصر وضع موجود؟ !
صاحبخبر -