به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از قم، وقتی ماه شعبان به نیمه میرسد، وقتی ماه آسمان در «نیمه شعبان» دربرابر زمین جلوهگری میکند، گویا به نمادی از صورت زیبای امام دوازدهم (ع) میماند.
مهدی فاطمه (عج) پا بر زمین گذاشت تا زمین بدون حجت خدا نباشد و آنچه برای رخوت شیعه پایهریزی شده بود، بی اثر شود.
شب نیمه شعبان را «شب برات» نیز گویند، در این شب خداوند متعال برات آزادی از جهنم را به بندگان خود میبخشد تا برکت وجود مبارک چهاردهمین معصوم اینگونه تبیین شود.
ابوریحان بیرونی در کتاب «التفهیم» درباره شب برات آورده است «و شب پانزدهم از ماه شعبان، بزرگوار است و او را شب برات خوانند و همی پندارم، این از قبیل آن است که هر که اندرو عبادت کند و نیکی به جای آورد، بیزاری یابد از دوزخ»
و میرزا سید مهدی قدسی مشهور به سید الواعظین در این خصوص گفته است:
«ای امام زمان و مظهر ذات مر خدا را جمال تو مرآت
شب میلاد توست آن شب قدر که خدا نام آن گذاشت برات
تو مگر خضر راه ما باشی ورنه ره گم کنیم در ظلمات»
اگرچه قرنها است که شیعیان با دلی سوخته در نیمه ماه شعبان چشم به آسمان میدارند تا روی ماه امامشان را در رخ ماه ببینند، اما خاک پاک قم، این شهری که مردم وفادارش دخت ولی الله، خواهر ولی الله و عمه ولی الله را چون نگینی حراست کردند و روی چشم قرار دادند، شهری که امام صادق (ع) آن را شهر اهل بیت (ع) نامگذاری کرده است، به برکت وجود مسجد مقدس جمکران و بارگاه مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) قطب شب زندهداری و رجوع منتظران در نیمه شعبان میشود.
مسجد مقدس جمکران نقطه اتکا و گوهری است که دلهای عاشقان از سراسر جهان در نیمه ماه شعبان راهی آن میشود، مسجدی که گوشه گوشهاش مملو از حرفهای دلی منتظران با امامشان است، از درد ودلها و از سجدهها به تمنای نزدیک شدن ظهور.
در روزهای منتهی به نیمه شعبان مردم قم در تکاپو هستند، زنان خانهدار و مادران هیئتی نذرهای اهالی محل را برای پختن آش و خوراک مهمانان شهر جمعآوری میکنند، گاهی موکبها از دل خانهها شکل میگیرد و دلهای یک محله را به عشق صاحبالزمان (عج) تا بلوار پیامبر اعظم (ص) میبرند، میبرند برای خادمی و برای خدمتگذاری.
مساجد و پایگاههای بسیج نیز پا به میدان میگذارند، از جمعآوری لوازم اسکان و خواب تا تهیه ملزومات غذایی و بهداشتی زائران. بلوار پیامبر اعظم (ص) قم حال و هوای اربعین به خود میگیرد و آنچه دلهای میلیونها انسان را به یکدیگر گره میزند عشق به خاندان نبوت و امامت و حجت خدا بر زمین است.
دلبستگی به نیمه شعبان در قم و برای همه نهادها و ارگانهای رسمی و غیررسمی امری بدیهی، ذاتی و ماهوی است، از همیشه بوده و تا ابد باقی خواهد ماند.
در این میان شهرداری قم، تمام زیرمجموعهها، سازمانها، مناطق و تک تک افرادی که در آن مشغول به کار هستند در میدان اصلی خدمت به زائران نیمه شعبان فعالیت میکنند.
تشکیل ستاد تسهیلات زائران و خدمات سفر شهرداری قم به مدیریت سیدمرتضی سقائیاننژاد شهردار این شهر و تشکیل کمیتههای یازدهگانه شامل کمیتههای مردمی، اطلاعرسانی و راهنمایی، حملونقل و ترافیک، فرهنگی، اجرایی، نظارت و آمار و ارزیابی، انتظامی، تأمین ارزاق و مایحتاج، مالی و پشتیبانی و کمیته اسکان و زیباسازی میشود.
در این زمینه برنامهریزیها برای ۱۹ پارکینگ و پارک سوارهای پیرامون مسجد مقدس جمکران انجام شده است، همچنین مرکز پدافند غیرعامل و مدیریت بحران نیز برنامههایی همچون تدوین و نظارت بر رعایت دستورالعملهای ایمنی ایام نیمه شعبان در محدوده مسجد مقدس جمکران، تهیه و تدوین نقشههای ازدحام جمعیت و مسیرهای تخلیه اضطراری با همکاری دستگاههای مربوطه استانی، بررسی و نظارت بر وضعیت ایمنی تمام پارکینگها و محل تجمعات انبوه در رینگ مسجد مقدس جمکران، رصد مستمر وضعیت آب و هوا و اطلاع رسانی آن به حوزههای مربوطه در صورت لزوم و آمادگی به منظور استقرار کانکس فرماندهی در رینگ مسجد مقدس جمکران را در دستور کار خود قرار داده است.
طراحی ۵ مسیر برای دسترسی زائران به مسجد جمکران، تجهیز و راهاندازی پارکینگ میدان مطهری با ظرفیت ۵۰۰ دستگاه، تجهیز و راه اندازی پارکینگ عمار یاسر با ظرفیت ۱۳۰ دستگاه، تهیه و تکمیل تابلوهای راهنمای مسیر منتهی به جمکران به مساحت ۳۶۰ متر مربع، تهیه و نصب تابلو علائم انتظامی و تجهیزات ترافیکی و ایمن سازی مسیرهای منتهی به مسجد جمکران، آماده سازی و خط کشی پارکینگهای مسجد جمکران در راستای ساماندهی و نظم بخشی ترافیکی، آمادهسازی پارکینگ خودرو شامل پارکینگ زائر، پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر، پارکینگ حاشیه بلوار زائر، افزایش تعداد دوربینهای نظارتی سطح شهر و آمادهباش عوامل سازمان و مرکز کنترل هوشمند برای فعالیت ۲۴ ساعته در سه شیفت کاری در کنار آمادگی کامل ناوگان حملونقل عمومی و تاکسیرانی از برنامههای پیشبینی شده شهرداری قم در حوزه حملونقل و ترافیک برای ایام نیمه شعبان است.
همچنین ستاد تسهیلات زائران و خدمات سفر شهرداری قم و کمیتههای زیرمجموعه آن برنامهریزی برای چاپ نقشه تک برگ برای اطلاع رسانی و راهنمایی زائران، برنامهریزی برای طراحی و تهیه کارت رنگی ویژه راهنمایی زائرین در پارکینگها و پارک سوارها با تعیین یک رنگ برای هر پارک سوار و پارکینگ، طراحی و چاپ بنرهای راهنمای زائر، انجام بازرسیهای دورهای توسط کمیته نظارت، آمار و ارزیابی، استقرار غرفه عرضه مایحتاج زائر واقع در اطراف مسجد مقدس جمکران، تجهیز و آمادهسازی تمام بوستانهای سطح شهر و تجهیز شش بوستان و یک پارکینگ به صورت ویژه به عنوان استراحتگاه اصلی و آمادهسازی فضاهای سبز شهری شامل عرصههای فضای سبز و بوستانهای شهری برای استقبال از زائران را نیز در دستور کار خود قرار دادهاند.
برنامهریزی و هماهنگی برای آمادهسازی، زیباسازی، آراستگی خیابانها، میادین، بوستانها، برنامهریزی برای فعالیت بیش از ۳۰۰۰ نفر از کارکنان خدماتی، ترافیکی، فضای سبز، تخلفات شهری، آتش نشانی و ستادی شهرداری در دو شیفت کاری ۱۲ ساعته، تشکیل سیستم یکپارچه پیدا شدگان جهت کمک رسانی به زائرانی که همراهان یا لوازم خود را گم کردهاند، راه اندازی سامانه غیرحضوری صدور مجوز ایستگاههای صلواتی جهت رفاه حال متقاضیان و کنترل مستمر بر رعایت نظم و نظافت محیط شهری نیز گوشهای از اقدامات شهرداری قم و ستاد تشکیل شده در آن برای خدمت رسانی به زائرین و مجاوران حرم مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران در روزهای نیمه شعبان است.
سیدمرتضی سقائیاننژاد، شهردار قم با اشاره به اینکه خدمت به زائران نیمه شعبان عبادت است میگوید: شهرداری قم از ماههای گذشته قرارگاهی تشکیل داد و پروژههای مرتبط با نیمه شعبان را به صورت جدی پیگیری کرد.
وی با اشاره به اجرای ۲۰ پروژه عمرانی به ارزش ۲۴۰ میلیارد تومان برای میزبانی از زائران نیمه شعبان میافزاید: تمام ظرفیت نیروها، خدمات و ماشین آلات شهرداری قم به خدمت زائران نیمه شعبان آمدهاند و امسال تلاش کردیم با اجرای برنامههای فرهنگی و رسانهای، پیوست فرهنگی میزبانی نیمه شعبان را به منصه ظهور برسانیم.
امید است هرساله با همدلی و یکرنگی روزافزون مردم و مسئولان در نهادهای مختلف شهری و استانی قم، جشنهای نیمه شعبان و حضور عاشقان امام عصر (عج) در این خاک مقدس گستردهتر و با شکوه تر برگزار شود.
قم به برکت داشتههای معنوی و مادی جهان شهری است که میتواند پرچم تشیع را با قدرت بلند کند و به نسلهای آینده برساند و نیمه شعبان زیباترین و پربرکتترین مسیر برای رسیدن به این هدف والا است.
∎