شناسهٔ خبر: 71352272 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

برداشت‌ بی‌رویه از منابع زیرزمینی سبب کاهش کیفیت آب شده است

اصفهان - ایرنا - معاون مطالعات پایه و تخصیص حوزه آبریز زاینده‌رود وزارت نیرو گفت: برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، چالش های متعدد از جمله کاهش کیفیت و شوری بیش از حد مایه حیات را در سطح کشور به همراه داشته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، زهره قائمی روز پنجشنبه در همایش علمی «قنوات و دشت مرغاب» در نجف آباد افزود: برداشت‌های بی‌رویه و بی‌حساب و کتاب از منابع زیرزمینی، فقط افت سطح آبخوان ها را در پی ندارد بلکه سبب بروز معضلاتی دیگر از جمله تقلیل کیفیت آب و فرونشست زمین می‌شود.

وی ادامه داد: دشت‌های بسیاری در کشور با افت آب‌های زیرزمینی روبه‌رو و مناطقی از جمله اصفهان و نجف آباد گرفتار این پدیده بسیار پرخطر شده اند.

معاون مطالعات پایه و تخصیص حوزه آبریز زاینده رود خاطرنشان کرد: میزان سالانه فرونشست در برخی از نقاط اصفهان حدود ۱۸ سانتی متر است و بر همین مبنا باید این منطقه را پرخطر دانست.

قائمی گفت: آب‌های زیرزمینی در مناطقی از جمله نجف آباد سالانه یک متر کمتر می‌شود و دلیل آن برداشت‌های بی‌رویه از این منبع مهم و حیاتی است.

برداشت‌ بی‌رویه از منابع زیرزمینی سبب کاهش کیفیت آب شده است

مدیر دفتر حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان نیز در این همایش گفت: بسیاری به اشتباه می‌پندارند که در زیرزمین با دریایی از آب روبه‌رو هستیم که برداشت حداکثری و بی رویه از آن ضرری ندارد.

مهدی خلجی تصریح کرد: آب موضوعی فرابخشی است و به همین دلیل مقوله هایی از جمله اشتغال، صنعت و کشاورزی در استان اصفهان باید بدون نیاز به بارگذاری های جدید آبی در این دیار باشد.

وی اظهار کرد: صدور مجوز حفر چاه در حریم قنوات و صدور چاه به جای قنات در زمره خط قرمزهای شرکت آب منطقه اصفهان به شمار می‌رود.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی اصفهان نیز در این همایش اظهار داشت: این استان از آنجا که یکی از مناطق واقع در حاشیه کویر مرکزی ایران است به لحاظ میزان استفاده از آب‌های زیرزمینی بویژه قنوات، یکی از نواحی پیشرو محسوب می‌شود.

غلامرضا عشاقی اضافه کرد: در حال حاضر چهار هزار و ۵٨٨ رشته قنات فعال به طول حدود سه هزار کیلومتر در این استان در حال بهره‌برداری است.

وی ادامه داد: میزان آبدهی قنات‌های استان در فصول آبی مختلف حداکثر به میزان ۳۰۰ لیتر در ثانیه تخمین زده می‌شود، بنابراین حفظ و پایداری و پیشگیری از وقوع حوادث در آنها اجتناب ناپذیر است.

دبیر اجرایی همایش نیز دلیل برگزاری این رویداد را اهمیت بخشیدن هرچه بیشتر به قنات‌ها و منابع آب زیرزمینی در استان اصفهان بویژه شهرستان نجف آباد عنوان کرد.

علی جان نثاری ادامه داد: در این همایش شاهد سخنرانی‌ استادان دانشگاه، نظرات مقام‌های مسوول و بررسی و ارائه برخی از مقاله‌های علمی و پژوهشی بودیم.

به گزارش ایرنا، همایش علمی «قنوات و دشت مرغاب» به همت شرکت زراعی کشاورزان «هفده جوی قنوات» نجف آباد با هدف بررسی راهکارهای مناسب برای احیای قنوات و حفاظت حداکثری از این داشته‌های با ارزش در تالار شهروند این شهرستان برگزار شد.

به گزارش ایرنا، بر اساس آمار، سالانه سه میلیارد و ۶۷۰ میلیون مترمکعب از آب‌های زیرزمینی و چاه‌های استان اصفهان بصورت مُجاز و غیرمجاز استخراج می‌شود؛ ۳.۳ میلیارد مترمکعب از این میزان مربوط به چاه‌های مجاز و ۳۷۰ میلیون مترمکعب نیز از چاه‌های غیرمجاز است.

فرونشست یک پدیده زیست محیطی به معنی نشست تدریجی و یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین بدلیل تراکم موارد زیرسطحی است.

برداشت بیش از حد از آب‌های زیرزمینی ناشی از نیاز روزافزون به منابع آب که بدنبال توسعه صنعت و کشاورزی در اصفهان رخ داده است ،از دلایل اصلی پدیده فرونشست به شمار می‌رود.

تهدید و آسیب‌های جبران‌ناپذیر سازه‌ها و تاسیسات شهری، خطوط انتقال نیرو، ساختمان‌ها از جمله نگرانی‌های کارشناسان برای آینده پیش‌روی اصفهان بر اثر برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی است.

نجف‌آباد در ۳۰ کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد.