به گزارش ایکنا، دونالد ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که آمریکا بر نوار غزه کنترل خواهد داشت و آن را توسعه داده و به «ریویرا(Riviera)ی خاورمیانه» تبدیل خواهد کرد. این موضوع باعث محکومیتهای بینالمللی و خشم در سراسر خاورمیانه شد.
رئیس جمهوری آمریکا به صراحت از ماهیت و ذات شوم خود درباره غزه و دیگر مناطق جهان پرده برداشت، اینکه نگاه کاملاً تجاری حتی به سرزمین مردم غزه دارد که بیش از 15 ماه با حمایتهای نامحدود آمریکا در معرض یک نسلکشی و پاکسازی نژادی تمامعیار قرار گرفتهاند.
در همین راستا، پایگاه اینترنتی تلویزیون العربی در یادداشتی با عنوان «کوچاندن فلسطینیان؛ از معامله قرن تا ریویرای خاورمیانه» به مقایسه معامله قرن و طرح جدید ترامپ درباره غزه پرداخته است که ترجمه آن در ادامه میآید:
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اندکی پس از پیشنهاد اسکان دائمی مردم غزه در سایر کشورها، شامگاه سهشنبه گذشته (به وقت واشنگتن) با یادآوری تلاشهای قبلی خود در به اصطلاح «معامله قرن» که در سال 2020 رونمایی کرد، از قصد کشورش برای تصرف منطقه تحت محاصره فلسطین خبر داد.
طرح ترامپ در آن زمان با هدف ایجاد یک سرزمین جایگزین برای فلسطینیان در خارج از سرزمینهای تاریخی اشغال شده آنها و در نتیجه پایان دادن به ایده راهحل دو دولتی بود که توسط کشورهایی مانند مصر و اردن مطرح شده است.
از سال 1949 میلادی، واشنگتن طرحهایی را برای اسکان آوارگان فلسطینی ارائه کرده است که محکوم به شکست بودند، از جمله طرح «جانستون» در اردن، و طرح «جان فاستر دالاس» در مناطق عربی که آوارگان فلسطینی در آنجا حضور دارند.
طرح ترامپ برای تسلط آمریکا بر غزه
از لحظهای که ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا منصوب شد، سخنان جنجال برانگیزی در مورد کوچ اجباری و مسئله فلسطین ایراد کرد. آخرین مورد آن، طرح در دست گرفتن کنترل نوار غزه توسط آمریکا و اسکان فلسطینیان در کشورهای دیگر بود، چه بخواهند کشور خود را ترک کنند یا نه! و در نتیجه تبخدیل منطقه به ریویرای خاورمیانه بود.
از 25 ژانویه ترامپ طرح انتقال فلسطینیان غزه به کشورهای مجاور مانند مصر و اردن را مطرح کرد. این طرح با مخالفت این کشورها قرار گرفت و سایر کشورهای عربی و سازمانهای منطقهای و بینالمللی نیز با این طرح مخالفت کردند.
رئیس جمهور آمریکا سهشنبه هفته گذشته با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرد. نتانیاهو در این دیدار، ترامپ را «بزرگترین دوست اسرائیل» توصیف و بیان کرد که طرح تسلط آمریکا بر نوار غزه میتواند تاریخ را تغییر دهد.
ترامپ درباره طرح خود برای تسلط آمریکا بر نوار غزه گفت: نوار غزه که به دنبال جنگی باورنکردنی تخریب شده است، توسعه اقتصادی خود را بازخواهد یافت. همچنین ایالات متحده کنترل نوار غزه را به دست خواهد گرفت و مالک نوار غزه خواهد شد. از این رو مسئول خنثی سازی همه بمبهای منفجر نشده و سایر سلاحهای خطرناک این منطقه خواهد بود.
ترامپ مالکیت طولانی مدت غزه از سوی آمریکا را پیشنهاد کرده و گفت که طرح او از نوار غزه ویران شده «ریویرای خاورمیانه» به وجود خواهد آورد و این مسئله بسیار شگفتانگیز است.
علاوه بر این، طرح اخیر ترامپ برای اخراج فلسطینیان غزه به مصر و اردن، به دنبال تشدید درخواستهای چند ماهه اخیر محافل اسرائیلی در همین راستا مطرح شد.
در طی نزدیک به 16 ماه نسلکشی در غزه، مقامات اسرائیلی خواهان کوچاندن فلسطینیان نوار غزه شدهاند. این درحالی است که از طرح ترامپ نیز به سرعت حمایت کردند.
یکی از حامیان طرح ترامپ، بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل است که در 27 ژانویه گفت با نتانیاهو درباره این طرح همکاری می کند تا نظریه ترامپ در خصوص کوچاندن فلسطینیان غزه به مصر و اردن اجرایی شود.
ایتمار بن گویر، وزیر مستعفی امنیت داخلی اسرائیل نیز در نشست پارلمانی حزب «اُتسما یِهودیت» (قدرت یهودی) که به ریاست وی برگزار شد، گفت: تشویق فلسطینیان به مهاجرت تنها چیزی است که راه حل و آسایش و آرامش را برای اسرائیل و ساکنان غزه به ارمغان میآورد!
این درحالی است که طرح ترامپ با مخالفت گسترده از سوی فلسطینیان، کشورهای عربی و اسلامی و همچنین برخی کشورهای اروپایی و بینالمللی روبرو شد.
در همین راستا، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر روز چهارشنبه گذشته در کنفرانس مطبوعاتی تأکید کرد که کوچاندن ملت فلسطین ظلمی است که ما نمیتوانیم در آن مشارکت داشته باشیم.
وی همچنین بر عزم کشوری برای همکاری با ترامپ جهت دستیابی به صلح بر اساس راهحل دو دولتی تأکید کرد.
در همین راستا چند کشور دیگر چون اردن، عراق، فرانسه، آلمان، اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا نیز با طرح پیشنهادی ترامپ مخالفت کردند.
اهداف معامله قرن ترامپ چه بود؟
در سال 2020 میلادی ترامپ که در آن زمان دوره اول ریاست جمهوری خود را میگذراند، طرحی به نام «معامله قرن» را در حمایت از کوچاندن فلسطینیان و مصادره حقوق آنها در بازگشت به سرزمینهای اشغال شده خود ارائه کرد.
این طرح الحاق مناطق اشغالی ا که از سال 1967 میلادی توسط اسرائیل اشغال شده بود تأیید کرد و به شهرکسازی مشروعیت بخشید.
ترسیم مجدد مرزهای کرانه باختری برای الحاق شهرکهای صهیونیستنشین و دره رود اردن به اسرائیل و خلع سلاح حماس، جهاد اسلامی و دیگر سازمانها در غزه نیز از دیگر اهداف معامله قرن بود.
این طرح در حقیقت یک رشوه اقتصادی ـ سیاسی به طرف فلسطینی برای پایان دادن به مقاومت بود و چنان با جزئیات بود که حتی نقشه شهرکهایی که درون کرانه باختری به عنوان جزئی از رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته میشد، مشخص شده بود.
اکنون ترامپ بعد از چهار سال به کاخ سفید بازگشته و دقیقاً 5 سال بعد از رونمایی از طرح معامله قرن در کاخ سفید، رویکردی متفاوت از گذشته را مطرح کرده است. اشغال کامل نوارغزه و اخراج جمعیت دو میلیونی آن به مصر و اردن به عنوان راهحل مسئله فلسطین- اسرائیل.
گزارش از فرشته صدیقی
انتهای پیام