شناسهٔ خبر: 71341015 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

جهان به طرح ترامپ برای اخراج مردم غزه «نه» گفت

بازسازی غزه بدون جابه‌جایی

علاوه بر کشور‌های عربی، جامعه بین‌المللی همچنان به مخالفت گسترده خود با طرح جنجالی ترامپ ادامه می‌دهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، «گوئو جیاکون» سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز گفت: «غزه متعلق به فلسطینیان و بخش جدایی‌ناپذیر قلمرو فلسطین است. ما با کوچاندن اجباری مردم غزه مخالفیم.»

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: در حالی که ترامپ بر اخراج مردم غزه و اسکان آنها در اردن و مصر اصرار دارد، جامعه بین‌المللی طرحی جایگزین را مطرح کرده است. ملک عبدالله گفته که در دیدار با ترامپ بحث بازسازی غزه بدون جابه‌جایی را مطرح کرده؛ ملاقاتی که او در آن کاملاً مضطرب به‌نظر می‌رسید و نظر نهایی را به تصمیمات مصر و عربستان‌سعودی موکول کرد، با این حال ترامپ باز هم مواضع خود را تکرار کرد که ایالات‌متحده مدیریت غزه را به دست خواهد گرفت؛ چیزی که جهانیان باز هم با آن مخالفت کرده و گفته‌اند نمی‌توان ۲ میلیون نفر را از غزه به کشور‌های دیگر جابه‌جا کرد. 
 
کشور‌های عربی از زمانی که دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شده است با فشار‌های شدیدی مواجه هستند. هر چند رهبران عرب مخالفت شدید خود را با طرح ترامپ برای کوچاندن مردم غزه به اردن و مصر ابراز کرده‌اند، اما این مواضع نتوانسته است در اصرار ترامپ تغییر ایجاد کند. عبدالله دوم، پادشاه اردن امیدوار بود با سفر به امریکا، ترامپ را به عقب‌نشینی از تصمیمات خود درباره غزه متقاعد کند، اما هیچ دستاوردی از این سفر کسب نکرد. به گزارش یورونیوز، ترامپ سه‌شنبه شب در حالی که ملک عبدالله در کنارش نشسته بود، در دفتر کار خود به خبرنگاران گفت که همچنان بر ایده اسکان مردم غزه در اردن و مصر پافشاری می‌کند. ترامپ گفت: «ما آنجا را تصاحب می‌کنیم، آنجا را نگه می‌داریم و از آن مراقبت می‌کنیم.» ترامپ همچنین مدعی شد که با اجرای این طرح، مشاغل زیادی در منطقه ایجاد خواهد شد و افزود: «من فکر می‌کنم غزه می‌تواند به یک الماس تبدیل شود.» 
ملک عبدالله نیز در مورد احتمال پذیرش تعداد بیشتری از فلسطینیان گفت: باید راه‌حلی پیدا شود که برای همه بهترین گزینه باشد. او همچنین اعلام کرد که اردن حاضر است ۲ هزار کودک بیمار فلسطینی را بپذیرد. پادشاه اردن با اینکه بار‌ها مخالفت خود را با پذیرش مردم غزه اعلام کرده بود، اما پس از دیدار با ترامپ، تصمیم خود درباره پذیرش فلسطینیان را به اعلام نظر مصر و رایزنی با عربستان موکول کرد. 
گفته می‌شود پیشنهاد مصر شامل برنامه‌ای برای اداره آینده غزه است که مورد حمایت دیگر کشور‌های عربی واقع و به عنوان راهکاری برای مقابله با طرح ترامپ مطرح شده است. طبق اطلاعات اولیه، این پیشنهاد می‌تواند شامل ایجاد یک دولت محلی متشکل از تکنوکرات‌های فلسطینی ساکن غزه باشد، بدون اینکه وابستگی به هیچ گروهی، از جمله حماس داشته باشد. 
در برابر طرح جایگزین عبدالله دوم، ترامپ، اما تغییری در موضع قبلی خود نشان نداد و بار دیگر بر این تأکید کرد که اردن و مصر باید نقش خود را در اسکان مجدد فلسطینیان ایفا کنند. او در این خصوص گفت: «من معتقدم ما یک قطعه زمین در اردن و یک قطعه زمین در مصر خواهیم داشت. شاید جای دیگری هم داشته باشیم، اما فکر می‌کنم وقتی مذاکرات‌مان تمام شود، جایی خواهیم داشت که فلسطینیان بتوانند در امنیت و خوشبختی زندگی کنند.» پس از این دیدار، ملک عبدالله آنچه را که نتوانسته بود در برابر ترامپ بر زبان بیاورد، در فضای مجازی بازگو کرد. عبدالله در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت که گفت‌وگوهایش با ترامپ «سازنده» بوده و «اولویت نخست او، حفظ ثبات اردن و تأمین رفاه مردم این کشور است.» 
او با این حال بعد از ملاقات، مخالفت قاطع کشورش با طرح ترامپ را به‌روشنی بیان کرد و نوشت: «من بار دیگر بر موضع ثابت اردن علیه جابه‌جایی اجباری فلسطینیان در غزه و کرانه باختری تأکید کردم. این موضعی است که تمام کشور‌های عربی بر سر آن متحد هستند. اولویت همه باید بازسازی غزه بدون جابه‌جایی فلسطینیان و رسیدگی به شرایط انسانی وخیم این منطقه باشد.» 
نتایج دیدار ترامپ و پادشاه اردن نشان داد هیچ توافقی بین دو طرف در مورد غزه به دست نیامد و اختلاف‌نظر‌ها همچنان باقی است. جعفر حسان، نخست‌وزیر اردن نیز دیروز تأکید کرد که موضع کشورش در مورد کوچاندن مردم غزه ثابت و روشن است؛ هیچ اسکانی، مهاجرتی و راه‌حلی به ضرر اردن وجود نخواهد داشت. 
وی بر اهمیت تصویب یک طرح عربی برای بازسازی غزه بدون کوچاندن مردم آن تأکید کرد و گفت: راه‌حل مسئله فلسطین در فلسطین است که با وجود اشغال، وطن فلسطینی‌ها و سرزمین آنها باقی خواهد ماند و آنها آن را رها نخواهند کرد. اردن در حال حاضر میزبان میلیون‌ها فلسطینی است که یا از سرزمین‌هایی که در سال۱۹۴۸ به اسرائیل تبدیل شد، رانده شده‌اند یا در کرانه شرقی رود اردن ریشه دارند. این کشور همچنین موج‌های مختلفی از پناهجویان سوری را پذیرفته و به‌شدت به کمک‌های اقتصادی و نظامی امریکا وابسته است. 
 
 رفتار‌های عصبی عبدالله دوم
در دیدار میان پادشاه اردن و ترامپ، رفتار‌های غیرمعمولی از سوی پادشاه اردن مشاهده شد که توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که ملک عبدالله دوم دچار تیک‌های عصبی شدید بوده است و با پلک‌زدن‌های ممتد نشان داد چقدر فشار را تحمل می‌کند. این رفتار‌ها به عنوان نشانه‌ای از فشار روانی و تنگنای پادشاه اردن در برابر مطالبات متعدد رئیس‌جمهور امریکا تفسیر شده است. 
ترامپ در سه هفته گذشته با تصمیمات قلدرمآبانه و نسخه‌پیچی برای سایر کشور‌ها با زبان تهدید، سعی کرده نشان دهد تنها امریکاست که باید برای جهان تصمیم بگیرد و هر برنامه‌ای را که دولت او مطرح کند، باید دیگران تبعیت کنند. این موضع زورگویانه در دیدار با پادشاه اردن هم خود را نشان داد و به همین خاطر شاید ملک عبدالله احساس می‌کرد در کاخ سفید گوشه رینگ افتاده که توانی در برابر ترامپ ندارد. 
پس از دیدار عبدالله دوم با ترامپ، موضع رهبران قاهره هم درباره دیدار‌های مستقیم با دولتمردان کاخ سفید از دستور کار خارج شده است. 
شبکه العربیه روز چهارشنبه به نقل از منابع مصری گزارش داد که سفر «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور این کشور به واشینگتن تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاده است. این منابع گفتند که قاهره از اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و دونالد ترامپ خشمگین است و پیام روشنی به واشینگتن فرستاده است. به نظر می‌رسد السیسی هم امیدی به موفقیت در دیدار با ترامپ ندارد و نمی‌خواهد تجربه تلخ پادشاه اردن برای او نیز در کاخ سفید تکرار شود. 
تنش مصر با امریکا و اسرائیل به قدری افزایش یافته است که ارتش مصر دیروز تجهیزات نظامی جدیدی را در صحرای سینا مستقر کرد. به گزارش شبکه روسیا‌الیوم، سمیر فرج، سرلشکر بازنشسته ارتش مصر دیروز در این باره گفت: «مصر تجهیزات مهندسی خود را در صحرای سینا مستقر کرده تا آمادگی رویارویی با هر شرایط پیش‌بینی‌نشده‌ای را داشته باشد.» این درحالی است که ارتش صهیونیستی هم با فراخوان نیرو‌های ذخیره خود را برای هر گونه سناریویی در روز‌های آینده آماده می‌کند. در این رابطه، رسانه‌های عبری روز چهارشنبه حمله احتمالی رژیم‌صهیونیستی به سد العالی واقع در اسوان در جنوب مصر را به عنوان یکی از گزینه‌ها برای مقابله با سیاست‌های قاهره در قبال فلسطین مطرح کردند. 
 
 «نه» جهان به طرح ترامپ 
علاوه بر کشور‌های عربی، جامعه بین‌المللی همچنان به مخالفت گسترده خود با طرح جنجالی ترامپ ادامه می‌دهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، «گوئو جیاکون» سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز گفت: «غزه متعلق به فلسطینیان و بخش جدایی‌ناپذیر قلمرو فلسطین است. ما با کوچاندن اجباری مردم غزه مخالفیم.»
«امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه هم مخالفت خود را با طرح ترامپ برای کوچاندن ساکنان نوار غزه و سیطره واشینگتن بر آن ابراز داشت و گفت: «نمی‌توانید به ۲میلیون نفر بگویید جابه‌جا شوند.» 
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز گفت: «نمی‌توانم بگویم که دونالد ترامپ به فکر گرفتن خاورمیانه است، اما به نظر من بر ساکنان غزه فشار می‌آورد. جهان عرب، مصری‌ها، اردنی‌ها، عربستانی‌ها و تمام قدرت‌های تأثیرگذار در این منطقه باید مسئله فلسطین را عادلانه حل کنند. طرح‌های امریکا از نظر فلسطینی‌ها و اعراب کاملاً مردود است.» 
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه روز چهارشنبه گفت: «تأخیر در تشکیل کشور مستقل فلسطین و دارای حاکمیت در مرزهای۱۹۶۷ ممکن نیست. هرگونه طرح یا پیشنهاد یا پروژه‌ای که به تشکیل کشور فلسطین آسیب بزند، غیرقانونی محسوب و به جنگ و خونریزی بیشتر منجر می‌شود.» 
به گزارش الجزیره، مجلس وزرای عربستان‌سعودی به ریاست محمد بن‌سلمان، ولیعهد این کشور نیز دیروز با موضع‌گیری‌های مقامات رژیم‌صهیونیستی در خصوص کوچ اجباری مردم فلسطین از سرزمین خود مخالفت کرد. در این نشست تأکید شد که صلح دائم جز با پذیرش اصل همزیستی مسالمت‌آمیز و تشکیل دو دولت محقق نمی‌شود. نواف سلام، نخست وزیر لبنان هم تأکید کرد که طرح ترامپ برای کوچاندن اجباری فلسطینی‌ها از غزه به اردن و مصر یک طرح خیالی و غیراخلاقی است.