شناسهٔ خبر: 71316739 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

سرپرست گروه موسیقی «خرامان» در گفت‌وگو با همشهری آنلاین

صدای گمشده تار ایرانی در پنجه‌های این زن را جشنواره امسال بشنوید

سرپرست گروه موسیقی «خرامان» گفت: جشنواره بین المللی موسیقی فجر به واسطه اعتبار ۲ دهه حضور و فعالیت می‌تواند حامی موسیقی اصیل ایرانی در جهت معرفی این هنر به گروه‌های بین‌الملل باشد.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین: فاطمه فریدی زاده نوازنده تار و سرپرست گروه موسیقی «خرامان» با بیان این مطلب درباره حضور جشنواره چهلم موسیقی فجر گفت: این کنسرت با آهنگسازی خودم است که به تکنوازی تار اختصاص دارد و در برخی از بخش‌ها ضربی با تنبک اجرا می‌شود.
فاطمه فریدی زاده ادامه داد: یکی از ویژگی‌های این کنسرت مُدگردی آن در دستگاه‌های موسیقی ایران است که مجموع قطعا با دستگاه چهارگاه آغاز می‌شود با نوا، همایون و متعلقات به آن ادامه پیدا می‌کند.
سرپرست گروه موسیقی «خرامان» گفت: این کنسرت برگرفته از یک آلبوم بر اساس مدلاسیون موسیقی سنتی است که در جشنواره موسیقی خلاق به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد. نوع اجرای یک موسیقی سنتی به این شکل است که در یک دستگه شروع می‌شود و در مقام‌ها و متعلقات همان دستگاه ادامه و به پایان می‌رسد. اما ویژگی بازر این اجرا مُدگردی و استفاده از مقام‌های دستگاه‌های موسیقی دستگاهی است که این مدلاسیون به صورت خلاقانه انجام می‌شود.
این نوازنده تار در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به این مطلب که جشنواره موسیقی فجر زمینه گسترش فعالیت‌های گروه‌های موسیقی اصیل ایرانی را فراهم می‌کند؛ گفت: موسیقی سنتی و ردیف دستگاهی ایران چند سالی است به دلایل مختلف از جمله حضور کمرنگ اساتید موسیقی در عرصه اجرا، به حاشیه رفته است و یا به عبارتی آنگونه که شایسته هنر اصیل موسیقی ایران است به آن اهمیت داده نمی‌شود و تاثیرگذاری این موسیقی به مراتب کمتر از سایر گونه‌های موسیقی شده است.
وی تاکید کرد: از همین رو جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر می‌تواند بستر مناسبی بری موسیقی ایران فراهم کند و این موضوع به دلیل بین‌المللی بودن این جشنواره اهمیت بیشتری دارد. چراکه می‌توان با گروه‌ها موسیقی تبادل اطلاعات و ایجاد ارتباطات موثر داشت و حضور گروه‎‌های بین‌الملل درشرایط اقتصادی کنونی، با وجود کم شدن سفرهنرمندان به دلیل گرانی بیش از اندازه به فستیوال‌های بین‌المللی جشنواره می‌تواند مفید باشد.
سرپرست گروه موسیقی «خرامان» با بیان این مطلب که موسیقی جدی همواره مخاطب خاص خودش را دارد؛ اظهار داشت: مخاطب موسیقی دستگاهی همیشه مخاطب‌های خاص خودش را داشته است و این وظیفه دولت‌ها بوده که از هنر موسیقی در راستای بالندگی آن حمایت کنند. ولی متاسفانه حق مطلب درباره این نوع موسیقی آنگونه که باید ادا نشده است.
فاطمه فریدی زاده یادآورشد: حمایت از گروه‌های موسیقی ارزنده ایرانی موجب سلیقه سازی و ایجاد ذائقه موسیقی درست در مخاطب می‌شود و این نو رفتار مخاطب شناسی در راستای فرهنگسازی وظیفه دولت‌ها است و در همه کشورها این نوع سلیقه سازی صورت می‌گیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین این انتظار از سوی هنرمندان وجود دارد که حمایت از گروه‌های موسیقی صرفا معطوف به ایام جشنواره موسیقی فجر نشود و این حمایت همانظور که در سایر هنرها از جمله سینما و تئاتر در طول سال وجود دراد از هنر موسیقی نیز صورت بگیرد تا هم عرصه برای حضور جوانانِ هنرمند فراخ شود و هم ذائقه سازی درست در این راستا صورت گیرد.