شناسهٔ خبر: 71288759 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

یادداشت|

نقش‌آفرینی موثر زنان در سطوح مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی

نقش‌آفرینی زنان با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی در مسائل اجتماعی و همچنین پیشرفت در عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی و... چشم جهانیان را به بانوی ایرانی معطوف و الگوی متعالی زن را تثبیت کرده است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

منصوره صفرپور، کارشناس حقوقی موسسه صیانت از حقوق زنان، طی یادداشتی برای میزان، به نقش زنان در توسعه پایدار و پیشبرد تحولات بین‌المللی پرداخته است.

این یادداشت را در ادامه می‌خوانید:

امروزه در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران حقوق زن و مرد پذیرفته شده است، علی‌رغم اینکه برخی هنوز فعالیت زنان در عرصه‌های گوناگون را انکار می‌کنند و یا به روند رشد آن با تردید می‌نگرند. اما این مشارکت با سرعتی باور نکردنی رو به پیشرفت است. این مهم را می‌توان در ابتدا در فرآیند‌های سطوح مختلف تحصیلی کشور اعم از تحصیلات متوسطه و عالی دید.

علاوه بر تحصیلات، حضور زنان در عرصه‌های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیز قابل‎توجه است. ازجمله اقشارى که در پیروزى انقلاب اسلامى و تداوم یافتن نظام اسلامى نقش مهمی را ایفا کرده‌اند، جمعیت زنان هستند، به‌طورى که زنان همواره در تمام عرصه‌هاى انقلاب، حتی جبهه و جنگ حضور فعال و تعیین‌کننده داشته‌اند و از هیچ‌گونه ایثار و فداکارى در راه آرمان‌های انقلاب اسلامی دریغ نکردند.

نقش‌آفرینی زنان با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی در مسائل اجتماعی و همچنین پیشرفت در عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی و... چشم جهانیان را به بانوی ایرانی معطوف و الگوی متعالی زن را تثبیت کرده است.

مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) با توجه به نقش زنان در جامعه فرمودند: «امروز پرچمِ استقلالِ هویتی و فرهنگیِ زنان در دست زنان ایرانی است؛ امروز بانوان ایرانی با حفظ حجاب، استقلال هویتی خودشان و استقلال فرهنگی خودشان را دارند اعلام می‌کنند و به دنیا صادر می‌کنند؛ یعنی دنیا سخن جدیدی دارد می‌شنود».

مشارکت زنان و توسعه پایدار

در حال حاضر حدود نیمی از افراد هر جامعه‌ای را زنان تشکیل می‌دهند و حضور و مشارکت آنها درعرصه‌های مختلف اجتماعی تابعی از فرهنگ و باور‌های عمومی جوامع است.

فرصت‌ها، توانمندی‌ها و قابلیت‌های زنان را کشور‌های توسعه‌یافته از مدت‌ها پیش، باتوجه به وجود توانایی و استعداد‌های زنان، نقش اثربخش آنان در روند توسعه دریافتند و به این اعتبار برای زنان جایگاه ویژه‌ای را در برنامه‌های توسعه کشور‌های خود قائل شدند. تا جایی که امروزه یکی از معیار‌هایی که با آن درجه پیشرفت یک کشور را اندازه می‌گیرند، سطح مشارکت زنان در عرصه‌های گوناگون است. بنابراین در جامعه ایران نیز زنان دارای استعداد و توانایی‌ها و قابلیت‌های بالایی هستند که می‌توان از وجود آنها در روند برنامه‌های توسعه کشور بهره گرفت.

یکی از شاخص‌های اساسی توسعه پایدار و توانمندسازی، مشارکت سیاسی زنان در روند تصمیم‌گیری‌های ملی و بین‌المللی است. مشارکت زنان در فعالیت‌های سیاسی نقش بسزایی در توسعه و نوسازی هر کشوری دارد.

حضور زنان در ابعاد مختلف سیاسی به‌عنوان نیمی از نیرو‌های انسانی در جوامع بشری از پیش‌نیاز‌های توسعه‌یافتگی سیاسی به‌شمار می‌رود. مشارکت زنان از دو جنبه بهره‌وری جامعه از نیروی آنان و همچنین احساس رضایت از شرکت در سازندگی کشور از سوی خود زنان، قابل تأمل است.

مشارکت سیاسی زنان

مشارکت سیاسی زنان در اشکال مختلف مانند تشکیل جمعیت‌ها، انجمن‌ها و گروه‌های مختلف، چه گروه‌هایی که به‌طور مستقیم در فعالیت‌های سیاسی مشارکت می‌کنند و چه افرادی که مانند گروه‌های علمی تحقیقی یا عام‌المنفعه و به‌طور غیرمستقیم با تأثیرگذاری بر سیستم سیاسی در تعیین سرنوشت جامعه نقش دارند، صورت می‌پذیرد.

مشارکت سیاسی زنان زمانی به معنای واقعی ظاهر می‌شود که مشارکت آنان خودجوش، رقابت‌آمیز، گروهی، سازمان‌یافته و مبتنی بر ایدئولوژی با افکار عمومی زنان جامعه اسلامی باشد.

کنشگری فعال زنان ایرانی در عرصه بین‌الملل هم‌اکنون جریانی آرام و تدریجی، اما روبه‌رشد و عمیق در حال شکل‌گیری است که رفته‌رفته دامنه‌های خود را به دورترین نقاط کشور‌های اسلامی و حتی اروپا گسترش خواهد داد.

میدان‌داران جنبش‌های غربی زنان که گمان نمی‌کردند در برابر خود پرچمی را در حال اهتزاز ببینند که شعار دفاع از شخصیت و حقوق زنان را با ادبیاتی جدید و متفاوت با کلیشه‌های غربی سر دهد و به فرموده مقام معظم رهبری: زن مسلمان ایرانی تاریخ جدیدی را پیش چشم زنان جهان گشود و ثابت کرد که می‌توان زن بود، «عفیف» بود، «محجبه و شریف» بود و درعین حال، «در متن و مرکز» بود. می‌توان سنگر خانواده را پاکیزه نگه‌داشت و در عرصه سیاسی و اجتماعی نیز سنگرسازی‌های جدید کرد و فتوحات بزرگ به ارمغان آورد و ارزش‌های اخلاقی و معنوی، دفاع از خانواده و مادری و مقابله با فردگرایی افراطی را محور اتحاد با زنان جهان قرار می‌دهد و زنان مسلمان را به احیای ارزش‌های اسلامی فرا می‌خواند.

لزوم تبیین سیمای زن ایرانی و مسلمان در عرصه بین‌الملل

با وجود سانسور رسانه‌ای که ازطرف رسانه‌های غربی علیه موفقیت‌های چشمگیر زنان ما در عرصه‌های ملی و بین‌المللی صورت می‌گیرد؛ زنان ایرانی توانسته‌اند از ویژگی دنیای کنونی که همانا ارتباط‌های گسترده است، بهره برده و همان‌گونه که از اطلاعات مربوط به حوزه زنان و کلیه امور علمی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و … آگاهی می‌یافتند، موفق شوند اخبار، افکار و اقدام‌های خود را نیز در جهان منعکس کنند.

برقراری ارتباط‌های جهانی و آگاهی از شرایط، عقاید و تجربیات هم‌جنسان خود در اقصی‌نقاط جهان، پیشرفت در حوزه ها‌ی علمی، تحقیقاتی و فکری متناسب با دنیای کنونی و تلاش برای ارائه چهره‌ای مناسب با زن فرهیخته، متفکر و امروزی ایرانی مجموعه‌ای از ویژگی‌ها‌ی زنان ایران در دوران انقلاب اسلامی است.

انتهای پیام/