همشهری آنلاین: خطرناک ترین کشورهای جهان، به طور معمول کشورهایی هستند که بیشترین خطر را برای زندگی ساکنان خود به همراه دارند. روزنامه گاردین انگلیس در گزارشی با اتکا به نرخ جرم، وضعیت درمان، بلایای طبیعی، زیرساخت ها، درگیری، ناآرامی های داخلی و تروریسم به بررسی ناامنترین کشورهای جهان در سال 2024 پرداخته است. این گزارش، کشورهایی را که به عنوان کم خطر طبقه بندی کرده، کشورهایی بسیار با ثبات در نظر گرفته است که از یک حاکمیت قانونی قوی برخوردار هستند و می توانند تهدیدات داخلی و خارجی را برای امنیت مهار کنند. همچنین کشورهایی که به عنوان پرخطر طبقه بندی می شوند، با درگیری های مداوم، فعالیت های جنایی یا ناآرامی های داخلی روبرو هستند.
منطقه آمریکا
چشم انداز امنیتی در قاره آمریکا با نقش بزرگ تولید، توزیع و قاچاق مواد مخدر و جنایات سازمان یافته از باندهای خیابانی تا کارتل های بزرگ مواد مخدر همراه شده است. در قاره آمریکا، کشورهای خطرناک شامل این کشورهاست:
هائیتی (به شدت خطرناک)
هائیتی فقیرترین کشور در نیمکره غربی است که با تحولات اجتماعی خشونت آمیز همراه است. وضعیت امنیت در چهار سال گذشته در این کشور به شدت بدتر شده است. باندهای مواد مخدر، سهامداران اصلی کشور هستند و با چهرههای سیاسی و امنیتی ارتباط دارند. دولت هائیتی و پلیس هم کنترل معنی داری بر پایتخت ندارند.
مکزیک (خطر زیاد)
جنگ مواد مخدر در مکزیک یکی از خشنترین درگیریهای روی کره زمین است. فعالیت کارتلهای موادمخدر در بسیاری از سطوح اقتصادی و جامعه مکزیک نفوذ کرده است. درگیری کارتلها همچنان به خشونت و ناامنی در سراسر مکزیک منجر می شود و مناطق توریستی این کشور اکنون با جنایتهای تصاعدی روبرو شدهاند.
ونزوئلا (خطر زیاد)
ونزوئلا دارای یکی از بالاترین نرخ های جنایت خشونت آمیز و ناآرامی در جهان است. شهر کاراکاس به عنوان پایتخت این کشور مرکز تظاهراتهای خشن، جنایت سازمان یافته، سرقت، آدم ربایی و قتل است. بیشتر آدمرباییها کمتر از ۴۸ ساعت طول میکشند و اغلب افرادی را هدف قرار میدهند که از هتلها بیرون میآیند یا با تاکسی سفر میکنند یا در مناطق ثروتمندنشین قدم میزنند. گردشگران اغلب در ونزوئلا هدف سرقت قرار می گیرند و در مواردی با آدم ربایی نیز ممکن است روبرو شوند.
منطقه اروپا
در اروپا نیز کشورهای خطرناکی وجود دارند که هم زندگی و هم سفر در آنها با خطر بسیاری روبروست.
اوکراین (به شدت خطرناک)
شهرهای بزرگ اوکراین به طور مداوم در معرض تهدید جنگ قرار دارند . خدمات ضروری در اوکراین در دسترس نیست و درگیریها با روسیه پایانی ندارد. شهرهای کیف، خارکف و اودسا به طور مرتب تحت حملات پهپادی و موشکی قرار می گیرند. از سوی دیگر، اگر نیروهای امنیتی و یا نظامی اوکراین به شما شک کنند، احتمال بازداشت خودسرانه نیز در اوکراین وجود دارد. بدلیل جنگ، سرقت و جیب بری در چند سال گذشته نیز در اوکراین شدت گرفته است.
روسیه (خطر زیاد)
روسیه بویژه در شهرهای غربی آن بدلیل نزدیکی به جبهه جنگ اوکراین، خطر بازداشت خودسرانه توسط نیروهای غیردولتی بسیار زیاد است. برخی نیروهای وابسته به اوکراین با نفوذ در روسیه به بازداشتهای خودسرانه و آدم ربایی دست میزنند. همچنین از زمان جنگ اوکراین، نرخ سرقت در روسیه نیز افزایش داشته است.
منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا
منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در چند دهه گذشته ، کانون اصلی اکثر درگیریهای خشونتآمیز جهان بوده است:
سودان (به شدت خطرناک)
جنگ داخلی در سودان میان «محمد حمدان دقلو» از نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) و عبدالفتاح البرهان از نیروهای مسلح سودان (SAF) باعث شده تا سودان با بزرگترین بحران گرسنگی در جهان روبرو شود. علاوه بر ناامنی غذایی، سودان از زمان جنگ داخلی طی دو ساله گذشته با 15 هزار کشته، بیش از 8.2 میلیون آواره، و بیش از 25 میلیون نفر نیازمند کمک های بشردوستانه روبرو شد ه است.
یمن (به شدت خطرناک)
یمن یکی از کمتر توسعهیافتهترین کشورهای جهان است که ۸۰ درصد جمعیت آن (۲۱.۶ میلیون نفر) از نظر غذایی با شرایط خطرناک و ناامنی روبرو هستند. تحریمهای شدید آمریکا و جنگ داخلی با جدایی طلبان جنوب باعث تشدید وضعیت یمن شده است و دولت مرکزی در صنعا هنوز همه مناطق این کشور را در اختیار ندارد.
لیبی (به شدت خطرناک)
کشور لیبی در شمال آفریقا نیز بدلیل جنگ داخلی و فقدان دولت مرکزی قدرتمند از جمله کشورهای خطرناک در شمال آفریقا به شمار میرود.
مالی (به شدت خطرناک)
حملات گروههای مسلح و فعالیتهای تروریستی در مناطق مختلف این کشور، بهویژه در شمال و مرکز، امنیت را تهدید کرده و منجر به بیثباتی شده است.
سودان جنوبی (به شدت خطرناک)
سودان جنوبی، کشوری در شرق آفریقا، از زمان استقلال خود در سال ۲۰۱۱ با چالشهای امنیتی و انسانی متعددی مواجه بوده است. درگیریهای قومی و تاریخی، بهویژه میان گروههای مختلف، به بیثباتی و خشونتهای گستردهای منجر شده است. سازمان ملل متحد هشدار داده است که این کشور با «بحران موجودیتی» روبهروست و برای جلوگیری از تشدید بحران، نیاز به اقدامات فوری و قاطع دارد. ر اساس گزارشهای سازمان ملل، بیش از ۹ میلیون نفر، معادل ۷۶ درصد از جمعیت سودان جنوبی، به حمایتها و کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. از این تعداد، ۵۴ درصد کودکان و ۲۷ درصد زنان هستند. همچنین، ۷.۱ میلیون نفر در این کشور با ناامنی غذایی حاد مواجهاند که نسبت به سال گذشته حدود ۱.۵ میلیون نفر افزایش یافته است. پیشبینی میشود تا دسامبر ۲۰۲۵، تعداد کودکان و زنانی که در معرض سوءتغذیه حاد قرار دارند، به ۲.۷ میلیون نفر برسد.
سومالی (به شدت خطرناک)
سومالی در سالهای اخیر با چالشهای امنیتی متعددی مواجه بوده است. گروه تروریستی الشباب، وابسته به القاعده، بیش از دو دهه است که ثبات و امنیت سومالی را مختل کرده و کشورهای شاخ آفریقا را تحت تأثیر عملیاتهای تروریستی خود قرار داده است.
سوریه (به شدت خطرناک)
سوریه از سال ۲۰۱۱ درگیر جنگ داخلی بوده است . در دسامبر ۲۰۲۴، دولت بشار اسد سقوط کرد و گروه تندرو تحریرالشام در حال حاضر در سوریه قدرت را در دست دارد. با این حال، بیثباتی و درگیریها همچنان ادامه دارد و آینده کشور و منطقه را تهدید میکند.
جنوب صحرای آفریقا
فقدان نهادهای ملی قدرتمند همراه با نارضایتی های قومی در بیشتر کشورهای جنوب صحرای آفریقا به شورش های طولانی مدت منجر شده است. همچنین قاچاق منابع طبیعی مانند الماس یا نفت در این منطقه به ناامنی دامن زده است.
بورکینافاسو (به شدت خطرناک)
بورکینافاسو یک مقصد بسیار خطرناک است که در آن نیروهای امنیتی کنترل کامل کشور را ندارند. شورش گروههای تندرو در سال های اخیر این کشور را ناامن تر کرده است. حملات مکرر ستیزه جویان و سیستم پزشکی ابتدایی به بیثباتی مزمن ناشی از کودتاهای مکرر و عدم اطمینان به آینده سیاسی بورکینافاسو منجر شده است.
جمهوری آفریقای مرکزی (به شدت خطرناک)
جمهوری آفریقای مرکزی (CAR) کشوری توسعه نیافته و بی ثبات است که در آن درگیری مسلحانه مداوم بین دولت و نیروهای شورشی به سطوح بالای جنایات خشونت آمیز منجر شده است. خشونت بین گروه های شورشی و دولت از سال 2020 افزایش یافته است.
اتیوپی (خطر زیاد)
اتیوپی از نظر سیاسی کشوری بی ثبات با شکاف های قومی عمیق است که در حال حاضر میزبان درگیری های مسلحانه قومی متعدد است. سازمانهای مسلح قومی مختلف اتیوپی (EAO) کنترل قابلتوجهی بر دولتهای منطقهای دارند و دولت مرکزی در حال حاضر با شبهنظامیان فانو میجنگد. جنگ در این کشور تا سال 2022 در منطقه تیگری منجر به کشته شدن بیش از 600 هزار نفر شد.
منطقه آسیا-اقیانوسیه
منطقه آسیا و اقیانوسیه (APAC) میزبان انواع اختلافات بزرگ قومی است. کشورهای این منطقه تمایل به داشتن خطوط گسل قومی و زبانی دارند و اغلب در غیاب نهادهای دولتی قوی دچار دودستگی می شوند.
میانمار (به شدت خطرناک)
کودتای نظامی سال 2021 در میانمار باعث آغاز یک جنگ داخلی شد که همچنان در حال تشدید است. دولت مرکزی تحت کنترل ارتش با ائتلافی از گروههای مسلح قومی (EAG) در برابر نیروهای مخالف خود میجنگد. بخش مسلماننشین میانمار با شدیدترین آوارگی و ناپدیدسازی قهری توسط نیروهای ارتش روبرو بوده است و این جنگ داخلی همچنان ادامه دارد.
پاکستان (خطر زیاد)
پاکستان در حال حاضر در بحبوحه وقوع فجایع زیستمحیطی اخیر دستخوش بحرانهای سیاسی و مالی شده است. در چند ماه گذشته چندین بار خشونت بین نیروهای امنیتی و حامیان عمران خان، به عنوان نخست وزیر پیشین این کشور رخ داده است. اقتصاد پاکستان نیز در معرض تهدید ورشکستگی است و با وام های لحظه آخری از امارات، چین و صندوق بین المللی پول تا اندازهای خود را سرپا نگه داشته است.
پاپوآ گینه نو (خطر زیاد)
پاپوآ گینه نو (PNG) دارای نرخ جرم و جنایت بسیار بالایی است. این جنایات ناشی از در دسترس بودن سلاح های سبک، بی قانونی فراگیر، فساد بومی و نرخ بالای بیکاری است. فقدان نهادهای دولتی کارآمد منجر به ضعف شدید زیرساختهای حملونقل، لجستیک و مراقبتهای بهداشتی و همچنین تکثیر باندهای مسلح و راهزنان شده است.