شناسهٔ خبر: 71284735 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: اعتماد آنلاین | لینک خبر

علت سفیدی زودهنگام مو چیست؟

به گفته متخصصان، غیر از عامل ژنتیک، کمبود بعضی ویتامین‌ها، استرس‌های روزانه، خستگی‌های دائمی و حتی کم‌خوابی‌های مکرر هم می‌توانند منجر به سفیدی موها ‌شوند اما افراد چون آگاهی اندکی دارند، زود تسلیم می‌شوند و دنبال درمان آن نمی‌روند.

صاحب‌خبر -
علت سفیدی زودهنگام مو چیست؟
کد خبر: 698880
|
۱۴۰۳/۱۱/۲۱ ۲۰:۳۵:۳۰

هیچ کدام از ما دوست نداریم موهایمان در جوانی و حتی سنین میانسالی سفید شوند. و وقتی تارهای سفید را لابلای موهایمان می‌بینیم، استرس می‌گیریم و غصه می‌خوریم و تصور می‌کنیم دیگر پیر شده‌ایم.

به گزارش همشهری آنلاین؛ متاسفانه خیلی از افراد، این موضوع مهم را نمی‌دانند که سفیدی موها در خیلی از موارد برگشت‌پذیر است و به دلیل همین ناآگاهی، زود تسلیم می‌شوند و با موقعیت خود کنار می‌آیند، یا برای پوشاندن سفیدی موها به رنگ کردن آنها و کارهایی از این دست متوسل می‌شوند. اما متخصصان پوست و مو می‌گویند غیر از سفید شدنی که تحت عوامل ژنتیکی رخ می‌دهد، باقی موارد درمان دارند. فقط باید آگاهی خود را در این زمینه بیشتر کنیم یا لااقل از پزشک مشورت بگیریم.

فقط این یک مورد درمان ندارد

به گفته متخصصان، غیر از عامل ژنتیک، کمبود بعضی ویتامین‌ها، استرس‌های روزانه، خستگی‌های دائمی و حتی کم‌خوابی‌های مکرر هم می‌توانند منجر به سفیدی موها ‌شوند اما افراد چون آگاهی اندکی دارند، زود تسلیم می‌شوند و دنبال درمان آن نمی‌روند.

دکتر کیانا فرهی، متخصص پوست، مو و زیبایی می‌گوید: فقط سفیدشدنی که تحت تاثیر الگوی ژنتیکی اتفاق می‌افتد، درمان صددرصدی ندارد. ولی سایر موارد درمان دارند و می‌توان تا حد زیادی سفیدی موها را کم کرد و به حالت اولیه برگرداند. البته الگوی ژنتیکی را هم با خودمراقبتی و سبک زندگی سالم می‌توان عقب انداخت.

دکتر فرهی با اشاره به این که دلیل اصلی سفید شدن موها ارث و الگوی ژنتیکی است، توضیح می‌دهد: منظور از الگوی ژنتیکی، یک الگوی مستقیم نیست که مثلا بگوییم پدر یا مادرمان در فلان سن موهایش سفید شده است. بلکه منظور، یک الگوی کلی و مجموعه ژن است. به عبارت بهتر، ممکن است در یک خانواده، موهای بیشتر افراد از ۳۵ سالگی به بعد سفید شود. بنابراین احتمال این که موهای ما هم از ۳۵ سالگی به بعد سفید شوند، خیلی بالا است. گاهی این الگوی ژنتیکی ممکن است از سنین خیلی کم - مثلا از ۱۵ سالگی - خود را نشان دهد.

این متخصص پوست، مو و زیبایی می‌گوید: متاسفانه الگوی ژن آن‌قدر قدرتمند است که کار خاصی نمی‌توان برای آن انجام داد و فقط می‌توان آن را به تعویق انداخت. مثلا می‌توانیم با تغذیه سالم، عدم مصرف دخانیات و پیروی از سبک زندگی سالم، الگوی ژن را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهیم و اگر قرار است موهایمان مثلا در ۲۰ سالگی سفید شوند، در ۲۵ سالگی سفید شوند. الگوی ژن آن قدر قوی است که نباید انتظار داشته باشیم که با رعایت این موارد، موهایمان در ۵۰ سالگی سفید شوند. محیط می‌تواند ژن را تحت تاثیر قرار دهد اما فقط می‌تواند چند سال آن را به تعویق بیندازد.

دکتر فرهی به یک نکته بسیار مهم درباره افرادی که تحت تاثیر ژنتیک موهایشان سفید می‌شود، اشاره می‌کند و می‌گوید: مویی که بر اثر توارث یا الگوی ژن سفید شده و چند سال هم از آن گذشته، دیگر با هیچ دارو و درمانی قابل بازگشت نیست. چون رنگدانه‌ها دیگر مُرده‌اند و قابل برگشت نیستند. البته الان درمانی هست که از پلاکت خون فرد گرفته می‌شود و فاکتور رشد در خود دارد و با سوزن به کف سر تزریق می‌شود و تحریک‌کننده تولید رنگدانه‌ است، ولی فعلا در حد تحقیقات است.

این متخصص مو می‌گوید: امیدواریم که این درمان به اثبات برسد و بتوانیم تا حد زیادی بتوانیم رنگ موها را در افراد تحت الگوی ژن هم برگردانیم. اما در حال حاضر برای موهایی که تحت الگوی ژن یا توارث سفید شده و چند سال هم از آن گذشته، دیگر کاری نمی‌شود کرد. ولی اگر توارث عامل آن نباشد، نباشد، قابل رفع است. چون بیماری باعث بروز آن شده و رنگدانه‌ها هنوز نمُرده‌اند. فقط غیر فعال شده‌اند و می‌توان با علت‌یابی و درمان، رنگدانه‌ها را دوباره فعال کرد.

به گفته این پزشک متخصص پوست و مو، حتی در بیماری‌های وخیمی که سلول‌های بدن به شدت افت کرده و به این دلیل موها سفید شده‌اند، تحقیقات نشان داده که رنگدانه‌های مو دوباره قابلیت فعال شدن دارند. فقط توارث است که راهی ندارد و همان طور که گفتم، تنها می‌توان چند سال آن را عقب انداخت.

او ادامه می‌دهد: البته توارث را باید در نیمه پر لیوان هم ببینیم؛ یعنی کسانی که موهایشان خیلی دیر سفید می‌شود. این افراد جزو خوش‌شانس‌های ژنتیکی هستند. مثلا می‌بینیم بعضی‌ها حتی تا ۷۰ سالگی و در مواردی حتی تا ۸۰ سالگی کلی موهای سیاه دارند. رنگدانه‌های این افراد عمر طولانی‌تری دارند و علتش هم ژن متفاوت است.