به گزارش خبرنگار دفاعپرس از گلستان، در آن روزهای سرنوشتساز، رژیم پهلوی که سالها بر ملت ایران ستم رانده بود، در آستانه سقوط کامل قرار داشت. مردم به رهبری امام خمینی (ره) با یکدلی و یکصدایی، شمارش معکوس نابودی رژیم ستمشاهی را آغاز کرده بودند. شعارهای کوبندهای، چون «مرگ بر شاه»، «توپ، تانک، مسلسل دیگر اثر ندارد» و «حتی اگر شب و روز بر ما گلوله بارد» نشان میداد که دیگر هیچ قدرتی نمیتواند مانع اراده آهنین ملت ایران شود.
![حماسه ای فراتر از زمان، گرگان پیش آهنگ پیروزی انقلاب اسلامی حماسه ای فراتر از زمان، گرگان پیش آهنگ پیروزی انقلاب اسلامی](https://defapress.ir/files/fa/news/1403/11/21/2811322_163.jpg)
اما در گرگان، داستان انقلاب رنگ دیگری به خود گرفت. یک روز قبل از این واقعه، عوامل رژیم پهلوی به اوج جنایت و وحشیگری خود رسیده بودند. آنان با چوب و چماق و سلاح گرم، به خانههای مردم یورش بردند، حمام زنانه را مورد حمله قرار دادند و حرمتشکنی کردند. حتی در اقدامی هولناک، شکم یک زن باردار بیگناه را دریدند و جنایتهای خود را به حدی رساندند که خشم مردم را بیش از پیش برانگیختند.
مردم گرگان، با الهام از فرهنگ عاشورا و قیام حسینی، در روز ۲۱ بهمن به پا خاستند و با تسخیر شهربانی، ۱۶ تن از مزدوران رژیم را به سزای اعمالشان رساندند. این اقدام شجاعانه نه تنها انتقام خون شهدا بود، بلکه پیامی روشن به رژیم پهلوی فرستاد: «زمان سقوط شما فرارسیده است.»
این پیروزی زودهنگام، گرگان را به یکی از پیشتازان انقلاب اسلامی تبدیل کرد. مردم این شهر با سر دادن شعارهای انقلابی و نوای «الله اکبر، خمینی رهبر»، پیروزی انقلاب را جشن گرفتند و الگویی از مقاومت و ایستادگی را برای دیگر شهرها به نمایش گذاشتند.
قیام مردم گرگان در ۲۱ بهمن ۵۷، نه تنها یک رویداد تاریخی، بلکه نمادی از همبستگی، شجاعت و ایمان ملت ایران به آرمانهای انقلاب اسلامی بود. این واقعه نشان داد که حتی در تاریکترین لحظات، نور امید و اراده مردم میتواند ظلمت را از بین ببرد و راه را برای پیروزی حق بر باطل هموار کند
![حماسه ای فراتر از زمان، گرگان پیش آهنگ پیروزی انقلاب اسلامی حماسه ای فراتر از زمان، گرگان پیش آهنگ پیروزی انقلاب اسلامی](https://defapress.ir/files/fa/news/1403/11/21/2811321_634.jpg)
غلامرضا خارکوهی، تاریخنگار انقلاب اسلامی حوادث این روز را اینگونه روایت میکند:مردم گرگان سالها شاهد جنایات و ستمهای بیحد و حصر رژیم پهلوی بودند و همواره در انتظار فرصتی بودند تا انتقام خون فرزندان بیگناه خود را از دژخیمان خونآشام این رژیم بگیرند. شهربانی گرگان، در مقایسه با دیگر شهرها، در اعمال روشهای ظالمانه و سرکوب نهضت اسلامی پیشگام بود و خاطره تلخ جنایاتش برای همیشه در ذهن مردم این منطقه باقی ماند.
از کشتار فجیع پنجم آذر تا خشونتهای بیرحمانه در ماه محرم، از ضرب و شتمهای بیدلیل مردم تا تخریب مغازهها و خودروهایشان، از ایجاد رعب و وحشت در میان شهروندان تا بازداشتها و شکنجههای گسترده، از اهانتهای ماموران با بلندگو تا حمله به مساجد و روحانیت، و از کشتار مردم در روز ۱۹ بهمن تا آتشزدن دهها مغازه، همه و همه بخشی از جنایاتی بود که مردم گرگان هرگز فراموش نکردند.
این جنایات افراطی و بیعدالتیها، خشم مردم را برانگیخت و آنها را بیش از پیش مصمم به مبارزه کرد. مردم گرگان، با یادآوری این خاطرات تلخ، دیگر نمیتوانستند سکوت کنند و به سادگی از کنار این ظلمها بگذرند. آنها آماده بودند تا در اولین فرصت، پاسخ این جنایات را بدهند و حق خود را از رژیم ستمشاهی بگیرند.
این خشم و انزجار عمومی، سرانجام در روزهای پایانی حکومت پهلوی به اوج خود رسید و مردم گرگان با قیامی تاریخی، انتقام خون عزیزان خود را گرفتند و نشان دادند که هیچ ظلمی بیپاسخ نخواهد ماند.
ماموران رژیم پهلوی حتی تا آخرین ساعات مانده به پیروزی، دست از شرارت برنداشته و به خانههای مردم بیدفاع هجوم برده و تیراندازی میکردند و حتی به زنان و کودکانی که نقشی در تظاهرات نداشتند هم حمله میکردند و تا آخرین ساعات عمر خود به مردم آزاری مشغول بودند.
مردم گرگان روز ۲۱ بهمن با شنیدن اخبار حمله مردم تهران به کلانتریها و مراکز حساس رژیم و نیز اطلاع از پیوستن پرسنل انقلابی نیروی هوایی به نهضت امام (ره) از یک سو و شنیدن فرمان امام (ره) مبنی بر آمدن به خیابانها و خنثی کردن برنامه حکومت نظامی رژیم و لغو اطلاعیه فرماندار نظامی تهران از سویی دیگر، عصر آن روز به تدریج به خیابانها آمدند و به سوی شهربانی گرگان واقع در خیابان فلسطین فعلی (کاخ سابق) به راه افتادند و در آنجا تجمع کردند.
اندکاندک جمعیت در گرگان گرد هم آمدند و موجی از انسانهای داغدیده و خشمگین از جنایات رژیم پهلوی به راه افتاد. خبر این تجمع به سرعت دهانبهدهان به گوش همه رسید و مردم از محلهها و حتی روستاهای اطراف به سمت شهربانی گرگان سرازیر شدند. دلهای مردم، با وجود شور و شوق انقلابی، پر از کینه و نفرت از جنایات بیشمار مأموران شهربانی بود. آنان فرصت را غنیمت شمردند و پس از تسلط بر ساختمان شهربانی و امکانات آن، به مأموران حمله کردند. یکی پس از دیگری، مأموران را دستگیر کرده و به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند و در نهایت، به انتقام خون شهدا و مجروحان بیگناه، آنها را به سزای اعمالشان رساندند.
در آن روز تاریخی، مردم قهرمان گرگان ۱۶ مامور شهربانی را به هلاکت رساندند که سه نفر از آنان افسر و بقیه پاسبان بودند.
در این میان، برخی از ماموران موفق به فرار شدند، اما تعدادی نیز با تلاش روحانیت انقلابی دستگیر شده و جان سالم به در بردند.
در مجموع، ۲۳ تن از عوامل رژیم پهلوی در استان گلستان، قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به سزای جنایات خود رسیدند. برخی زندانی شدند و تعدادی نیز از عفو عمومی برخوردار گردیدند. اما در این میان، نیروهای سازمان منافقین (مجاهدین خلق) با سوءاستفاده از شلوغی و اوضاع بحرانی، شبانه به اسلحهخانه شهربانی حمله کرده و مقدار زیادی سلاح به سرقت بردند. این سلاحها بعدها علیه نظام جمهوری اسلامی مورد استفاده قرار گرفت.
در آستانه چهل و ششمین بهار انقلاب اسلامی، خورشید فجر بار دیگر در ایران درخشید. بهمنماه و دهه فجر، یادآور حماسهها و رشادتهای جوانان این مرز و بوم است. خبرگزاری دفاع پرس در گلستان، با بازخوانی حوادث بهمنماه ۱۳۵۷، خروش مردم دلیر این دیار علیه رژیم پهلوی را مرور میکند. قیام مردم گرگان نه تنها نمادی از مقاومت و ایستادگی، بلکه گواهی بر پیروزی حق بر باطل و طلوع آزادی در ایران بود.
انتهای پیام /
∎