شناسهٔ خبر: 71281364 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

۲۱ بهمن ۵۷ در گرگان و گنبد چه گذشت؟

عصر روز بیست و یکم بهمن ماه سال ۱۳۵۷ مردم شهرهای گرگان و گنبدکاووس به خیابان‌ها آمدند تا به فرمان امام درخصوص ادامه مبارزات انقلابی عمل کنند اما ماموران شهربانی با کشتار مردم بی‌دفاع در این شهرها جوی خون راه انداختند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، فقط چند ساعت مانده بود تا انقلاب اسلامی مردم ایران بارهبری امام خمینی (ره) به پیروزی برسد. طلیعه فجر کم کم نمایان شده و دل‌های مردم به فردای پیروزی انقلاب گرم بود.

در این میان اما عمال رژیم پهلوی که آخرین نفس‌هایشان را می‌کشیدند حاضر نبودند دست از ظلم و کشتار علیه مردم بردارند.

اتفاقاتی از آبان تا 22 بهمن سال 1357 در گرگان و دیگر شهرهای این منطقه به وقوع پیوست هنوز هم به عنوان سند انقلابی‌گری این مردم به شمار می‌رود. مردمی که در 5 آذر به عنوان اولین مدافعان حرم و در واکنش به هتک حرمت حرم مطهر رضوی قیام کرده و به خاک و خون کشیده شده بودند تا آتش زدن بازار این شهر در بهمن همان سال و کشتاری دیگر علیه مردم بی‌دفاع این شهر، مردم گرگان را جزو پیشگامان انقلاب اسلامی قرار داده است.

براساس اسناد تاریخی چند ساعت مانده به پیروزی انقلاب اسلامی جنایات افراطی ماموران شهربانی در گرگان و گنبدکاووس رقم خورد و انقلابیون این شهر را به خاک و خون کشید و کام اهالی این شهرها را در آستانه رقم خوردن اتفاقی بزرگ در تاریخ ایران اسلامی تلخ کرد.

با انتشار اعلامیه امام خمینی (ره) در عصر روز 21 بهمن مبنی براینکه مردم به خیابان‌ها بریزند و حکومت نظامی را بشکنند و به انقلاب و مبارزات خود ادامه دهند مردم گرگان و گنبد به تدریج عصر آنروز به خیابان آمدند و به سمت شهربازی به راه افتادند و آنجا تجمع کردند.

اندک اندک جمعیت رسیدند و موجی از انسان‌های داغدار و متنفر از حکومت پهلوی به راه افتاد. ماموران رژیم حتی تا آخرین ساعت مانده پیروزی ملت ایران دست از شرارت برنداشته و به خانه‌های مردم بی‌دفاع هجوم می‌بردند و حتی به زنان و کودکان حمله و تیراندازی می‌کردند و تا آخرین ساعات عمر خود به ظلم علیه این مردم مشغول بودند.

خبر شهادت مظلومانه مردم گرگان و گنبد به اطلاع امام خمینی (ره) رسانده و موجب اعتراض ایشان شده بود. چنانکه امام طی یک پیام کتبی فرمودند: " ملت شجاع ایران... به طوری که می‌دانید اینجانب بنا دارم که مسائل ایران به طور مسالمت‌آمیز حل شود لکن دستگاه ظلم و ستم چون خود را حسب قانون محکوم می‌بیند دست به جنایت زده و در شهرهای گرگان و گنبدکاووس به مردم شجاع مسلمان حمله کرده و کشتار نموده است".

در این میان مردم که با وجود شور و شعف جانانه دل‌هایشان از جنایات ماموران شهربانی گرگان پر از کینه و نفرت بود، فرصت را مغتنم شمرده پس از تخسیر شهربانی با ماموران درگیر شدند و تعدادی از آنها را دستگیر کردند و برخی از ماموران هم فرار کردند و تعدادی هم توسط روحانیت انقلابی دستگیر و روانه بازداشت شدند. 

انقلاب اسلامی ایران در گرگان در روز بیست و یکم بهمن ماه و یک روز جلوتر از کل کشور به پیروزی رسید. همانطور که مردم گرگان این پیشگامی خود را در انقلاب اسلامی هنوز حفظ کرده‌اند چنانکه در فتنه 88 نیز در دفاع از ولایت فقیه و انقلاب اسلامی یک روز زودتر از دیگر شهرهای کشور در تاریخ 8 دی آن سال به خیابان‌ها آمده بودند.

انتهای پیام/