به گزارش دفاعپرس از خراسان شمالی، «امیرمحمد عباسنژاد» استاد تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نویسنده و پژوهشگر تاریخ شفاهی دفاع مقدس در کارگاه تاریخ شفاهی دفاع مقدس که با حضور نویسندگان و پژوهشگران تاریخ شفاهی دفاع مقدس به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان شمالی برگزار شد، به ایراد مباحثی در خصوص نحوه مصاحبه و تدوین تاریخ شفاهی دفاع مقدس و تکنیکها و روشهای مصاحبه پرداخت و اظهار داشت: داشتن علاقه و انگیزه قوی برای مصاحبهگر، اولویتبندی مباحث تاریخی مصاحبه، ثبت دقیق مشخصات شناسنامهای راوی و زمان، مکان، شرایط و نوع مصاحبه، رعایت فاصله جلسات، خوب گوش کردن، ثبت جزئیات دوران کودکی راوی، پژوهش پیرامون شخصیت وی، جمع آوری اسناد، از جمله نکات مطرح شده در این کارگاه بود.
وی ضمن ایراد سخن در مورد شیوه مصاحبه تاریخ شفاهی، افزود: داشتن سطح مناسبی از دانش و آگاهی، معلومات عمومی و تخصصی، تکنیکهای مناسب ارتباطی و برخورداری از فن بیان مناسب و جلب اعتماد راوی، رازداری و صداقت و صبوری برخی از ویژگیهای مصاحبه گر برای مصاحبه هستند.
عباس نژاد در سخنانی اهم نکات پیرامون ثبت تاریخ شفاهی رزمندگان اسلام را مورد تأکید قرار داد و با انتقاد از برخی کتابهای حوزه دفاع مقدس، عنوان کرد: برخی کتابها، گاهی پیوستگی و شفافیت لازم را ندارد. باید شخصیت داستان و خاطرات راویان گویاسازی و درست روایت شود.
وی با تأکید بر اینکه کتاب دفاع مقدس و خاطرات باید ارزش افزوده داشته باشند، تصریح کرد: در ثبت تاریخ شفاهی ایثارگران و رزمندگان و یادگاران دوران دفاع مقدس به فرهنگ اسلامی ایرانی و خرده فرهنگها، باید توجه داشت.
استاد تاریخ شفاهی دفاع مقدس، آغاز و پایان خوب، حذف مطالب غیرضروری، تصویرسازی و شخصیت پردازی و جزئی نگری در تاریخ شفاهی و خاطره شفاهی را حائز اهمیت دانست و عنوان کرد: امید را در کتابهای خود قربانی نکنید. امید آفرینی و تزریق امید در جامعه را مد نظر داشته باشید.
در این کارگاه «مژده بهرامی» مدیر اسناد دفاع مقدس اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان شمالی، با اشاره به هدف از برگزاری کارگاه آموزشی، گفت: در این کارگاه دو روزه نحوه تدوین تاریخ شفاهی و خاطرات شفاهی و همچنین مصاحبه و جمعآوری خاطرات ایثارگران و شهداء دفاع مقدس به نویسندگان و پژوهشگران آموزش داده میشود. این کارگاه به جهت افزایش سطح کمی و کیفی نگارش نویسندگان برگزار و نویسندگانی که تازه در این حوزه قدم گذاشتهاند در این کارگاه حضور داشتند که از تجربیات استاد عباس نژاد بهره کافی را خواهند برد.
گفتنی است؛ کارگاه تاریخ شفاهی و خاطرهنویسی حوزه دفاع مقدس با حضور بیش از ۲۰ نفر از نویسندگان و پژوهشگران دفاع مقدس استان به همت اداره کل حفظ آثار و نشرارزشهای دفاع مقدس خراسان شمالی و با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و قرارگاه شهید آوینی استان با تدریس استاد «امیرمحمد عباس نژاد» استاد تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نویسنده و پژوهشگر تاریخ شفاهی دفاع مقدس برگزار شد.