به گزارش ایرنا، طبق ماده ۲۷ قانون هوای پاک وزارتخانههای جهادکشاورزی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری)، راه و شهرسازی و کشور از محل اعتبارات مندرج در ردیفهای بودجهای و شهرداریها و
دهیاریها از محل منابع مالی از جمله عوارض و درآمد عمومی مکلفند حریم سبز با عنوان کمربند سبز را در اطراف شهرها و روستاهای تحت تاثیر رخدادهای گرد و غبار ایجاد کنند.
کمربند سبز باید با روش آبیاری مدرن و با اولویت استفاده از پسابهای شهری و روستایی ایجاد شود و در صورت کسری منابع آبی میتوان آب مورد نیاز آبیاری را از محل پساب تولیدی یا منابع دیگر تامین کرد.
همچنین طبق این ماده قانونی وزارت نیرو مکلف است منابع آب مورد نیاز را از آب مازاد حاصل از تغییر روش آبیاری سنتی به روش آبیاری نوین برای ایجاد کمربند سبز تامین کند.
وزارت کشور (سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) مکلف است حداقل بیست درصد از منابع در اختیار خود را به توسعه کمربند سبز اختصاص دهد و به شهرداریها و دهیاریها پرداخت نماید.
کلانشهر اهواز شاید بیش از هر کلانشهر دیگری در کشور به دلیل درگیر بودن بیشتر ایام سال با آلودگی هوا به دلیل داشتن صنایع متعدد به ویژه شرکتهای نفتی ، فولادی و ریزگردها نیاز به ایجاد حلقه سبزی در اطراف شهر است.
این تعهد که از سال ۹۱ برای کلانشهر اهواز الزامی و اجرایی شده اما با گذشت بیش از ۱۰ سال حدود یک هفتم آن اجرایی شده است.
بیشترین تعهد ایجاد کمربند سبز اهواز به صنایع و شرکتهای تولیدی اهواز واگذار شده که بیشترین سهم را در آلوده کردن هوا دارند اما این صنایع به درستی به وظایف خود عمل نکردند و به همین دلیل این حلقه هنوز کامل نشده است.
از هر پنج مرگ در اهواز یک مورد مرتبط با آلودگی هوا است
آلودگی هوا در سالهای اخیر به اندازه ای افزایش یافته که باعث به خطر افتادن سلامت مردم این شهرستان شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در مصاحبه اخیر خود اعلام کرده است که از هر پنج مرگ در کلانشهر اهواز یک مورد منتسب به آلودگی هوا است.
پژمان بختیارینیا اظهار کرد: در خصوص مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی مطالعاتی را به صورت سالانه انجام میدهد که این شامل همه کلانشهرها است.
وی افزود: اهواز در سه تا چهار سال اخیر به طور متوسط یکهزار مورد مرگ منتسب به آلودگی هوا داشته است که اگر متوسط مرگ و میر را در این کلانشهر پنج هزار نفر در نظر بگیریم از هر پنج مرگ یک مورد مربوط به آلودگی هوا بوده است.
بختیاری نیا ادامه داد: ۲۰ درصد مرگ و میرهای شهر اهواز مربوط به آلودگی هوا با جزء PM۲.۵ است.
وی با اشاره به اینکه سرطان دومین عامل مرگ و میر در کشور و خوزستان به شمار می رود اظهار کرد: سرطان یک بیماری چند عاملی است که هنوز بسیاری از عوامل موثر در بروز آن مشخص نشده است.
شهرستان اهواز به دلیل نزدیکی با مرز کشور عراق به عنوان یکی از منشاء های وقوع گرد و غبار در استان و افزایش آلایندگی هوا در اغلب روزهای سال نیاز جدی به توسعه فضای سبز و کمربند سبز در اطراف شهر دارد.
کمربند سبز در اطراف شهر حکم محافظ را دارد که در پاکیزگی هوا و کنترل ریزگردها به درون شهر بسیار اثر گذار است.
اما آیا ایجاد کمربند سبز در اطراف اهواز که در قانون هوای پاک نیز برای کلانشهرهای آلوده الزامی اعلام شده در اهواز به درستی انجام شده است؟
از بین شرکتها و دستگاههای مختلفی که موظف به اجرای این طرح بسیار مهم برای اهواز هستند تنها شهردار توانسته به تعهد خود عمل کنند.
شهرستان اهواز که خود از کمبود توسعه فضای سبز و درخت رنج می برد و افزایش آلایندگی و ریزگردها باعث رشد روز افزون مهاجرت از این شهر صنعتی شده است نیاز مبرم به این دایره سبز و افزایش درختکاری دارد.
یکی از مسئولیتهای اجتماعی محوله به شرکتها و صنایع توسعه فضای سبز به ویژه در اطراف اهواز و بیابان زدایی است.
شهرداری اهواز متعهد به اجرای یکهزار و ۲۰۰ هکتار کمربند سبز
دستگاههای مختلف برای تکمیل کمربند سبز شهرستان اهواز مکلف هستند که یکی از این ارگان ها شهرداری است.
تنها دستگاهی که بین سایر دستگاهها به تعهد خود در اجرای این طرح به خوبی عمل کرد شهرداری اهواز است.
کمربند سبز حلقه اکسیژن سازی در اطراف شهرستان اهواز ایجاد میکند و به عنوان یک بادشکن و حفاظی در مقابل ورود ریزگرد و یا حتی سیلاب به درون شهر نیز عمل می کند.
مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز در این باره اظهار کرد: عملیات درختکاری و کاشت گیاه در ۲۵۰ هکتار از مساحت کمربند سبز اهواز(در انتهای کمربند) تا پایان امسال انجام خواهد شد.
علی اصغر اسداللهی ادامه داد: کمربند سبز اهواز با مساحت ۸۴ کیلومتر، ۷۲ کیلومتر آن قابلیت کشت دارد و از این میزان ۱۲ کیلومتر باید توسط شهرداری فضای سبز ایجاد شود.
انجام تعهد ایجاد کمربند سبز از سوی شهرداری اهواز
رییس شورای اسلامی کلانشهر اهواز بیان کرد: قانون گذار ایجاد یکهزار و ۲۰۰ هکتار کمربند سبز را به شهرداری اهواز واگذار کرده است.
محمد مهدی مطیعی گفت: هر چند سیل سال ۹۸ آسیب جدی به کمربند سبز وارد کرد اما با اقدامات انجام شده تا کنون ۹۵۰ هکتار از کمربند سبز از سوی شهرداری ایجاد شده است.
وی ضمن اشاره به اینکه کل مساحت کمربند سبز اهواز هفت هزار و ۲۰۰ هکتار است گفت: ۲۵۰ هکتار باقی مانده از تعهد شهرداری نیز در حال انجام است و تا پایان سال کار کاشت نهال در این اراضی به اتمام خواهد رسید.
رییس شورای اسلامی کلانشهر اهواز با بیان اینکه در هر ۱۰ متر ۲۲۰ نهال کاشته میشود افزود: محدوده کمربند سبز اهواز از غرب به جاده سوسنگرد از شرق به کوت عبدالله ( مرکز شهرستان کارون) از شمال به اهواز و اندیمشک و از جنوب به آبادان منتهی شده است.
مطیعی با ابراز گله مندی از عدم تامین آب خام از سوی سازمان آب و برق برای آبیاری این درختان اظهار کرد: متاسفانه سازمان آب و برق خوزستان به تکلیف قانونی خود مبنی بر تامین آب خام برای آبیاری درختان کمربند سبز عمل نکرده است و شهرداری با تانکر به درختان ابرسانی می کند.
وی با اشاره به تعهدات دستگاه های مختلف در ایجاد کمربند سبز اهواز خاطر نشان کرد: شهرداری اهواز یکهزار و ۲۰۰ هکتار، اداره کل راه و شهرسازی یک هزار هکتار، شرکت گروه ملی ایران ۲۲۰ هکتار، شرکت نورد لوله اهواز ۱۲۰ هکتار، شرکت فولاد کاویان ۸۰ هکتار، شرکت مناطق نفتخیز جنوب یکهزار هکتار، شرکت فولاد خوزستان ۷۵۰ هکتار و شرکت فولاد اکسین ۴۵۰هکتار از کمربند سبز اهواز را باید انجام دهند.
مطیعی افزود: همچنین شرکت ملی حفاری ایران ۴۰۰ هکتار، شرکت لوله سازی اهواز ۲۰۰ هکتار، شرکت شهرکهای صنعتی استان ۲۰۰ هکتار، شرکت توسعه نیشکر استان ۵۰۰ هکتار، سازمان جهاد کشاورزی یکهزار هکتار متعهد به ایجاد کمربند سبز هستند.
رییس شورای اسلامی کلانشهر اهواز با بیان اینکه استانداری خوزستان ناظر اجرای این طرح در اهواز است ادامه داد: تا پایان اسفند ماه امسال کاشت درخت در تعهد شهرداری اهواز به اتمام میرسد.
مطیعی بیشترین گونه های درختی کشت شده در کمربند سبز را از خانواده کهور و اوکالیپتوس عنوان کرد.
وی گفت: درختانی در کمربند سبز کاشته میشوند که مقاومت بهتری دارند، درختان کاشته شده در اختیار پیمانکاران قرار میگیرد.
رییس شورای اسلامی کلانشهر اهواز بیان کرد: درختان بعد از پنج سال از عمر کاشت برای نگهداری به پیمانکار واگذار میشوند.
وی با بیان اینکه اجرای کمربند سبز اهواز از سال ۹۱ شروع به کار کرده است افزود: عملیات واکاری ( کاشت نهال جایگزین درختان از بین رفته) در ۲۵۰ هکتار از کمربند سبز اهواز در محدوده شهرداری در حال انجام است.
عدم انجام تعهد ایجاد کمربند سبز از سوی سایر دستگاهها
شرکتها و کارخانجات به واسطه تولید آلودگی در اهواز بیشترین وظیفه را در ایجاد کمربند سبز دارند که متاسفانه به تعهد خود در این راستا عمل نکردند.
تنها دستگاهی که موفق شده است به تعهد خود در این بخش عمل کند شهرداری اهواز بوده که می طلبد استانداری خوزستان با جدیت و حساسیت بیشتری برای نظارت و علت یابی عدم انجام تعهد از سوی سایر دستگاه ها برای ایجاد کمربند سبز ورود کند.
رییس شورای اسلامی کلانشهر اهواز افزود: متاسفانه سایر دستگاههای متعهد به ایجاد کمربند سبز به وظایف خود عمل نکردند و این حلقه برای حفاظت از هوا و خاک استان تا کنون کامل نشده است.
مطیعی با بیان اینکه در محدوده کمربند سبز تعهد شهرداری اهواز تا کنون بیش از ۲۱۰ نهال کاشته شده است.
به گزارش ایرنا، طرح کمربند سبز در سال ۷۳ به منظور مقابله و کاهش اثرات آلودگیهای زیست محیطی طراحی و برای هفت شهرآلوده کشور از جمله اهواز مصوب شد که مهمترین هدف اجرای آن افزایش تحمل محیط زیست شهری برای مقابله با آلایندههای جوی است.
کمربند سبز اهواز در مساحت هفت هزار و ۲۰۰ هکتار در اطراف این کلانشهر دیده شده که تنها حدود یک هزار هکتار از آن که در تعهد شهرداری اهواز است انجام شد.
با توجه به وضعیت نامطلوب هوای اهواز و آلوده بودن هوای این شهر در اغلب روزهای سال می طلبد برای افزایش کیفیت هوا و توسعه فضای سبز این شهرستان توجه ویژهای از سوی دستگاههای ناظر برای تکمیل کمربند سبز انجام شود.