شناسهٔ خبر: 71276951 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

ضرورت ایجاد کمربند سبز در اهواز؛ حائلی برای حفظ طبیعت و کاهش آلودگی

اهواز - در دنیای امروز که آلودگی و تغییرات اقلیمی به چالش‌های جدی تبدیل شده‌اند، کمربند سبز اهواز به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای حفظ تعادل میان فضای شهری و طبیعت، در حال توسعه است.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - معصومه مجدم: در دنیای امروز که فضاهای طبیعی به سرعت به واسطه رشد بی‌رویه شهرنشینی و توسعه‌ی صنعتی کاهش می‌یابند، کمربند سبز به‌عنوان یک حائل حیاتی میان فضای شهری و طبیعت اطراف آن، تبدیل به ضرورتی انکارناپذیر شده است. این کمربند نه تنها نقش حفاظتی در برابر آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی ایفا می‌کند، بلکه به‌عنوان یک پناهگاه زیست‌محیطی برای گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری عمل کرده و تعادلی میان انسان و طبیعت برقرار می‌سازد.

کمربند سبز شهری به‌عنوان یک فضای زیستی، نقش کلیدی در جلوگیری از نابودی اکوسیستم‌های طبیعی و فرسایش خاک دارد. با ایجاد این مناطق، پوشش گیاهی به‌عنوان فیلتر طبیعی، آلودگی‌ها را جذب کرده و از نفوذ آن‌ها به داخل شهر جلوگیری می‌کند. به عبارت دیگر کمربند سبز می‌تواند به‌عنوان یک دژِ طبیعی در برابر گرد و غبار، گازهای آلاینده و گرمای محیط عمل کند، به‌ویژه در مناطق شهری که با مشکل آلودگی هوا روبه‌رو هستند.

با توجه به اهمیت مقوله کمربند سبز برای شورای اسلامی کلانشهر اهواز، تور رسانه‌ای برگزار شد تا اصحاب رسانه از نزدیک شاهد روند اجرای پروژه قرار گیرند.

ضرورت ایجاد کمربند سبز در اهواز؛ حائلی برای حفظ طبیعت و کاهش آلودگی

محمدمهدی مطیعی رئیس شورای شهر اهواز در خصوص کمربند سبز اهواز بیان کرد: سال ۹۱ با قانون هوای پاک در این زمینه تعهداتی به شرکت‌ها و سازمان‌ها واگذار شد که تاکنون تنها شهرداری اهواز به تعهدات خود عمل کرده است.

رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز گفت: طبق اعلام قانون گذار، تکلیف شهرداری‌ها یک هزار و ۲۰۰ هکتار، راه و شهرسازی یک هزار هکتار، گروه ملی ۲۲۰ هکتار، نورد لوله ۱۲۰ هکتار، فولاد کاویان ۸۰ هکتار، مناطق نفتخیز یک هزار هکتار، فولاد خوزستان ۷۵۰ هکتار و فولاد اکسین ۴۵۰ هکتار در نظر گرفته شده است.

وی اضافه کرد: همچنین ملی حفاری ۴۰۰ هکتار، لوله سازی ۲۰۰ هکتار، شهرک صنعتی ۲۰۰ هکتار، توسعه نیشکر دهخدا ۵۰۰ هکتار و جهاد کشاورزی یک هزار هکتار مکلف به ایجاد کمربند سبز شده‌اند که مساحت مجموع آنها هفت هزار و ۲۰۰ هکتار است.

رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز عنوان کرد: محدوده کمربند سبز از غرب به جاده سوسنگرد و دشت آزادگان، از شرق به کوت عبدالله، صنایع فولاد و شیبان، از شمال به جاده اهواز و اندیمشک و از جنوب به جاده آبادان منتهی می‌شود.

مطیعی با بیان اینکه از میزان تعهد در نظر گرفته شده برای شهرداری، یک هزار هکتار در گذشته انجام شده بود، تصریح کرد: حدود ۲۵۰ هکتار در اثر سیل از بین رفت و از ۷۵۰ هکتار باقیمانده، سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز ۵۰ هکتار را توسط پیمانکار واکاری کرد.

به گفته وی، تا سال گذشته ۹۵۰ هکتار از کمربند سبز توسط شهرداری اهواز واکاری و در حال حفاظت و نگهداری بوده است.

رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز گفت: با اهتمام سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز، مدیریت شهری و حساسیت شورای ششم، اقدامات ۲۵۰ هکتار باقی مانده انجام و تعیین پیمانکار صورت گرفته، عملیات غرس نهال و کاشت در حال انجام است.

ضرورت ایجاد کمربند سبز در اهواز؛ حائلی برای حفظ طبیعت و کاهش آلودگی

مطیعی با اعلام اینکه به جهت چشم انداز فواصل برخی درختان پنج متر در نظر گرفته شده، عنوان کرد: به لحاظ فنی فاصله هر نهال هفت متر مشخص شده و در هر هکتار قریب ۲۱۰ تا ۲۲۰ نهال غرس می‌شود که در بازه زمانی مناسب می‌توانند به رسالتی که بر عهده دارند عمل کنند.

اتمام ۱۲۰۰ هکتار کمربند سبز تا پایان سال

وی، یک مرحله از ایجاد کمربند سبز را کاشت خواند و افزود: تا پایان سال جاری یک هزار و ۲۰۰ به اتمام خواهد رسید و سپس وارد مرحله داشت می‌شود.

به گفته رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز، عمده نهال کاشت شده در کمربند سبز کهور است اما نهال‌های دیگری از جمله کنار، گز و آکالیپتوس نیز کاشت شده است که سن‌های متفاوت از یک روزه تا ۲ سال و بیشتر دارند.

مطیعی بیان کرد: اگر نهال غرس شده در مرحله نهال کاری از بین رود، پس از نظارت سازمان پارک‌ها واکاری توسط پیمانکار انجام می‌شود و هزینه‌ای دیگر برای شهرداری مترتب نمی‌شود.

وی به شرایط رشد درختان کهور اشاره کرد و ادامه داد: تعداد شاخ و برگ‌های ریز و پرحجم نهال، سبزینگی بیشتر و فتوسنتز بالاتر دارد که سبب می‌شود در شرایط شوری و خشکی، رشد و نمو بهتری داشته باشد.

رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز رشد مناسب گیاه را به دلیل تشتک مناسب اعلام کرد و گفت: تشتک گذاری می‌تواند علاوه بر حفظ، باعث اقدامات و تربیت‌هایی در آینده شود، همچنین در بهره وری کود و آب نیز کمک کند. سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز باید در این خصوص انقلاب ایجاد کند تا علاوه بر حفظ، باعث تربیت‌هایی در آینده شود.

وی اظهار کرد: رفع معارض زمین‌های کمربند سبز توسط سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز انجام شده است.

رئیس شورای اسلامی کلانشهر اهواز تصریح کرد: سازمان آب و برق خوزستان تکلیف داشت ایستگاه پمپاژ بر روی کانال چمران احداث و خطوط انتقال آب را انجام دهد اما تا امروز کاری صورت نگرفته و آبیاری درختان توسط سازمان مدیریت پارک‌ها و به واسطه تانکر انجام می‌شود.

مطیعی گفت: در خصوص عمل نکردن سازمان‌ها به مساله کمربند سبز و پاسخگو نبودن آنها، وظایف قانونی در اختیار شورا نیست و متولی کار مجموعه استانداری و معاونت عمرانی هستند. از ابتدای دوره ششم شورای شهر، بیش از هفت جلسه با معاون عمرانی استاندار و مدیران دستگاه‌های نام برده، محیط زیست و منابع طبیعی برگزار شده که هر کدام راهکارهایی ارائه می‌کردند.

وی در خصوص طرح زراعت چوب، تصریح کرد: مجموعه‌هایی که در این مورد رسالتی بر عهده دارند می‌توانند کمربند سبز را در قالب طرح زراعت چوب، به صورت اصولی و فنی انجام دهند و این ظرفیت وجود دارد.

پایداری کمربند سبز پس از ۵ سال

علی اصغر اسداللهی مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز در مورد تأمین آب خام برای آبیاری بیان کرد: در طرح کمربند سبز گیاهانی کاشته شده که از مقاومت خوبی برخوردار هستند و مانند درختان شهر نیاز به آبیاری زیاد ندارند اما اگر کمبود آب وجود داشته باشد همه از آن متأثر می‌شوند.

ضرورت ایجاد کمربند سبز در اهواز؛ حائلی برای حفظ طبیعت و کاهش آلودگی

اسداللهی ادامه داد: طبق پیش بینی‌های صورت گرفته اسفند ماه بارندگی بالاتر از حد نرمال و فروردین ماه نیز بارش‌های خوبی خواهیم داشت.

وی اظهار کرد: درختان در اختیار پیمانکار هستند که باید به مدت یکسال از آنها نگهداری و سپس برای نگهداری تا به پایداری و تثبیت رسیدن، به پیمانکار دوم تحویل داده می‌شود. به گفته مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اهواز، درختان کمربند سبز پس از پنج سال به پایداری می رسند که خودشان چرخه و شبکه زندگی را دارند.