روزنامه جوان: رئیسجمهور امریکا، فرمان تحریم دیوان کیفری بینالمللی را صادر کرد؛ دادگاهی که دستور بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و وزیر جنگ اسرائیل را صادر کرده است و همین حکم باعث شد که او در سفر اخیر به امریکا، از آسمان برخی کشورهای اروپایی عبور نکند. دادگاه کیفری گفته که به ارائه عدالت و امید به قربانیان ادامه خواهد داد.
به گزارش «جوان»، موتور صدور فرمانهای اجرای دونالد ترامپ پنجشنبه شب هم از کار نیفتاد. او فرمان اجرایی را امضا کرد که مجوز تحریمهای اقتصادی علیه دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) را صادر میکند، دادگاهی که از سال ۲۰۰۲ برای تعقیب جرایم جدی که «افراد» و نه دولتها مرتکب میشوند، تاسیس شده، ولی امریکا و رژیم صهیونیستی به دلیل نگرانی از صدور احکام آن علیه مقامها و سربازانشان، اساسنامه آن را نپذیرفتهاند. حالا، ترامپ به فاصله سه ماه از صدور دستور بازداشت دادگاه کیفری علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به دلیل نسلکشی در غزه، پا از این هم فراتر گذاشته، آن را به «اقدامات نامشروع و بیاساس» علیه امریکا و اسرائیل متهم و آن را تحریم کرده است. این فرمان، به رئیسجمهور ایالات متحده اختیارات گستردهای برای مسدود کردن داراییها و ممنوعیت سفر کارکنان دیوان بینالمللی کیفری و اعضای خانوادهشان را میدهد، در صورتی که ایالات متحده تشخیص دهد که آنها در تلاش برای تحقیق یا محاکمه شهروندان ایالات متحده و متحدان خاص شرکت دارند. در دستور اجرایی ترامپ که در https://www. whitehouse. gov آمده است: «من، دونالد جی. ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده امریکا، دریافتهام که دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) که با اساسنامه رم تأسیس شده، دست به اقدامات غیرقانونی و بیپایهای زده که امریکا و متحد نزدیک ما اسرائیل را هدف قرار داده است.» در دستور ترامپ آمده که «دیوان کیفری بینالمللی بدون مبنای قانونی، صلاحیت قضایی خود را در مورد پرسنل ایالات متحده و برخی از متحدانش از جمله اسرائیل آغاز کرده و تحقیقات مقدماتی را آغاز کرده است و با صدور احکام بازداشت بیاساس علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق، از قدرت خود بیشتر سوءاستفاده کرده است.» ترامپ گفته که «اقدامات اخیر دیوان بینالمللی کیفری علیه اسرائیل و ایالات متحده، سابقه خطرناکی را ایجاد کرد که مستقیماً پرسنل فعلی و سابق ایالات متحده، از جمله اعضای فعال نیروهای مسلح، را با قرار دادن آنها در معرض آزار، سوءاستفاده و دستگیری احتمالی به خطر انداخت. این رفتار بدخواهانه به نوبه خود تهدیدی برای تجاوز به حاکمیت ایالات متحده و تضعیف امنیت ملی و سیاست خارجی حیاتی دولت ایالات متحده و متحدان ما از جمله اسرائیل است.» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از این اقدام ترامپ تحسین و در پستی نوشت: «از شما رئیسجمهور ترامپ به خاطر دستور اجرایی جسورانه دیوان بینالمللی کیفری متشکرم. از امریکا و اسرائیل در برابر دادگاه فاسد ضدامریکایی و یهودیستیز که هیچ صلاحیت یا مبنایی برای اعمال قانون علیه ما ندارد، دفاع خواهد کرد.» گیدئون ساعر، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هم در ایکس نوشت: «دیوان کیفری بینالمللی سران منتخب اسرائیل را به عنوان تنها دموکراسی در خاورمیانه، تعقیب میکند. اقدامات این دادگاه غیراخلاقی است و هیچ مبنای قانونی ندارد.»
حمایت متحدان اروپایی
دیوان بینالمللی کیفری روز جمعه ضمن محکوم کردن دستور ترامپ از ۱۲۵ کشور عضو خود خواست در برابر تحریمها بایستند و این اقدام واشینگتن را تلاشی برای «آسیب رساندن به کار مستقل و بیطرفانه قضایی» خود توصیف کرد. در بیانیه دادگاه آمده است: «دادگاه قاطعانه در کنار پرسنل خود میایستد و متعهد میشود که به ارائه عدالت و امید به میلیونها قربانی بیگناه جنایات در سراسر جهان ادامه دهد»، بیانیهای که با حمایت متحدان امریکا مواجه شده است. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، از دستور اجرای ترامپ انتقاد کرد، دستوری که به گفته او «نهادهایی را به خطر میاندازد که قرار است تضمین کند که دیکتاتورهای این جهان نمیتوانند به سادگی مردم را مورد آزار و اذیت قرار دهند و جنگ را آغاز کنند.» اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز گفت که دیوان بینالمللی کیفری «صدایی به قربانیان در سراسر جهان داد» و «باید بتواند آزادانه مبارزه با معافیت از مجازات جهانی را دنبال کند». در لندن، کایر استارمر، سخنگوی نخستوزیر بریتانیا گفت که بریتانیا از استقلال دیوان کیفری بینالمللی حمایت میکند و هیچ برنامهای برای اعمال تحریمها علیه مقامات این کشور ندارد و در ژنو، یک نهاد حقوق بشری سازمان ملل گفت که تصمیم ترامپ باید لغو شود. راوینا شمداسانی، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل گفت: «ما عمیقاً از تحریمهای فردی که دیروز علیه کارکنان دادگاه اعلام شد متأسفیم و خواستار لغو این اقدام هستیم». اگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل نیز گفت که فرمان ترامپ «این پیام را میفرستد که اسرائیل فراتر از قانون و اصول جهانی عدالت بینالمللی است». او روز پنجشنبه گفت که «دستور اجرایی امروز انتقامجویانه است، تهاجمی است» و فرمان تحریم دادگاه از طرف رئیسجمهور امریکا را «اقدامی وحشیانه» خواند که «به دنبال تضعیف و نابود کردن آن چیزی است که جامعه بینالملل به سختی طی دههها، اگر نگوییم قرنها ساخته است: قوانین جهانی که برای همه قابل اجرا هستند و هدفشان برقراری عدالت برای همه است.» همچنین فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل در پاسخ به سؤالی درباره فرمان ترامپ، ضمن حمایت از دیوان کیفری تصریح کرد: «بدیهی است که دیوان کیفری بینالمللی از دبیرکل و از دبیرخانه سازمان ملل مستقل است، اما دیوان یک رکن حیاتی از سیستم قضایی بینالمللی است.» ترامپ در سال ۲۰۲۰ هم یک فرمان اجرایی جداگانه، اما مشابه صادر کرده بود که ممنوعیت سفر و مسدود کردن داراییهای فاتو بنسودا، دادستان وقت دیوان بینالمللی کیفری و یکی از مقامات ارشد او اعمال کرد. قاضی توموکو آکامه، رئیس دادگاه، پیش از این هشدار داده که تحریمهای جدید میتواند «موجودیت دادگاه را به خطر بیندازد» و به همین دلیل اقدامات احتیاطی از قبلاً اتخاذ شده است. کارشناسان حقوقی معتقدند تحریمی که ترامپ علیه دادگاه اعمال کرده، اگرچه در عمل بسیار دردناک است، اما آنقدر که میتوانستند ویرانگر نیستند. آیریش تایمز نوشته است: «به نظر میرسد که آنها (تحریمها) بیشتر به عنوان یک تیر اخطار به سمت دادگاه طراحی شدهاند تا اینکه به طور کلی آن را تعطیل کنند.»
۶۰ هزار کارمند امریکایی داوطلبانه استعفا دادند
حدود ۶۰ هزار نفر از کارمندان دولت امریکا با پیشنهاد کاخ سفید برای کنارهگیری از مناصب خود موافقت کرده و بسته غرامت دولت را پذیرفتند. به گزارش ایسنا به نقل از ریانووستی، تعداد کارکنان فدرال ایالات متحده که پیشنهاد دولت «دونالد ترامپ» برای استعفا در ازای دریافت غرامت را پذیرفتهاند، به ۶۰ هزار نفر رسیده است. روز پنجشنبه «کارولین لویت»، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که ۴۰ هزار کارمند فدرال قبلاً موافقت خود را با استعفا و دریافت حقوق هشتماهه در قالب برنامه دولت ترامپ اعلام کرده بودند. این برنامه با هدف افزایش بهرهوری دولت از طریق کاهش نیروی کار طراحی شده است. این برنامه قرار بود در روز پنجشنبه به پایان برسد، اما یک دادگاه فدرال دستور اجرایی آن را تا روز دوشنبه مسدود کرد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که اتحادیههای کارگری با این ابتکار دولت ترامپ مخالفت کردهاند. قاضی پرونده اعلام کرده است که این وقفه به هر دو طرف فرصت خواهد داد تا استدلالهای خود را ارائه دهند. در اواخر ژانویه، شبکه خبری انبیسینیوز گزارش داده بود دولت ترامپ به کارمندانی که داوطلبانه استعفا دهند، یک بسته غرامتی معادل حقوق هشتماهه پیشنهاد کرده است.