شناسهٔ خبر: 71234664 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

نتانیاهو از ایده ترامپ برای غزه تمجید کرد؛ فرمان اجرایی ترامپ درباره دیوان لاهه

صاحب‌خبر -

نخست وزیر اسرائیل که به واشینگتن سفر کرده با اشاره به دیدارهای خود با مقام‌های ارشد ایالات متحده، بر اهمیت پیشنهاد رئیس جمهور آمریکا درباره غزه تاکید کرد؛ او همچنین گفت که رهبران کنگره اتفاق نظر دارند که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.

بنیامین نتانیاهو در پیامی ویدئویی که شامگاه پنجشنبه ۱۸ بهمن منتشر شد گفت پیشنهاد دونالد ترامپ درباره نوار غزه شایسته است که دقیق شنیده شود.

او گفت که دونالد ترامپ ایده خود «درباره غزه، درباره فردای پس از حماس» را مطرح کرد و «فکر می‌کنم ارزش دارد که به این ایده، که نخستین ایده ابتکاری پس از سال‌هاست به دقت گوش داد».

دونالد ترامپ در چندین اظهار نظر در روزهای اخیر پیشنهاد کرده است که فلسطینی‌های غزه به کشورهای منطقه انتقال یابند و غزه به یکی از «جذاب‌ترین مکان‌های روی زمین» تبدیل شود.

این اظهارات واکنش‌های منفی کشورهای مختلف و همچنین سازمان ملل را به دنبال داشته است.

بنیامین نتانیاهو در پیام ویدئویی خود همچنین با اشاره به دیدارهایش با مقام‌های ارشد ایالات متحده گفت با رهبران کنگره از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات نیز گفت‌وگوی خوبی داشته است.

او گفت که رهبران کنگره «همگی بر روی دو چیز اتفاق نظر داشتند؛ ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و حماس باید از بین برود، نمی‌تواند در غزه باشد».


دفاع روبیو از پیشنهاد ترامپ

در همین حال مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، بار دیگر از پیشنهاد دونالد ترامپ درباره غزه دفاع کرد و در عین حال گفت که آقای ترامپ در تلاش است تا جنبشی در کشورهای منطقه برای مشارکت در بازسازی نوار غزه ایجاد کند.

مارکو روبیو که در نشست خبری مشترک با رئیس جمهور دومینیکن سخن می‌گفت، افزود کشورهای زیادی هستند که دوست دارند نسبت به غزه و فلسطینی‌ها ابراز نگرانی کنند اما «تعداد بسیار کمی بوده‌اند که در گذشته تمایل به انجام کاری مشخص در این مورد داشته‌اند».

به نوشته وبسایت وزارت خارجه آمریکا، آقای روبیو افزود: «من فکر می‌کنم پرزیدنت ترامپ در تلاش است تا حرکتی به آن بدهد و امیدوارم برخی کشورها که هر دو ظرفیت اقتصادی و فناوری را برای کمک به منطقه پس از جنگ دارند [به پیشنهاد دونالد ترامپ] واکنش نشان دهند.»

او با اشاره به پیشنهاد دونالد ترامپ افزود: «اگر برخی کشورهای دیگر بخواهند قدمی بردارند و خودشان این کار را انجام دهند عالی خواهد بود. اما به نظر نمی‌رسد کسی عجله‌ای برای این کار داشته باشد. و این کار باید رخ بدهد.»

آقای روبیو در پاسخ به این سوال که آیا ساکنان غزه می‌توانند بار دیگر به این باریکه برگردند یا خیر تنها به وضعیت فعلی نوار غزه و مهمات منفجر نشده در آنجا اشاره کرد.


اعمال محدودیت علیه دادگاه لاهه

روز پنجشنبه همچنین دونالد ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی دستور وضع محدودیت‌هایی علیه برخی اعضای دیوان کیفری بین‌المللی را صادر کرد.

آقای ترامپ از این دیوان به عنوان نهادی که دست به «اقدامات غیرقانونی و بی‌پایه در هدف قرار دادن آمریکا و متحد نزدیک ما اسرائیل» زده است یاد کرده است.

کاخ سفید هنوز متن این فرمان اجرایی و فهرست افرادی را که مشمول محدودیت‌ها می‌شوند منتشر نکرده است.

بر اساس این فرمان اجرایی، محدودیت‌های مالی و ویزایی بر شماری از اعضای دیوان کیفری بین‌المللی که در تحقیقات علیه شهروندان آمریکا و متحدان این کشور دست دارند و همچنین خانواده‌های آنها وضع می‌شود.

این دیوان آبان امسال حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، نخست وزیر و وزیر وقت دفاع اسرائیل، و همچنین یک فرمانده گروه افراطی حماس را صادر کرد.

در پی این اقدام، مجلس نمایندگان آمریکا به وضع تحریم‌هایی علیه این نهاد وابسته به سازمان ملل رای داد اما این لایحه در سنا به تصویب نرسید.

ایالات متحده عضو دیوان بین المللی کیفری نیست و همواره صلاحیت این نهاد را در موضوعات مرتبط با مقامات یا شهروندان این کشور رد کرده است.

دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود نیز بارها از دیوان کیفری بین‌المللی انتقاد کرده و اقداماتی را برای تحریم این نهاد انجام داد.

دیوان کیفری بین‌المللی هنوز واکنشی به فرمان اجرایی آقای ترامپ نشان نداده است اما خبرگزاری رویترز چندی پیش به نقل از منابع خود گزارش داد که این دیوان برای مقابله با تحریم‌های احتمالی ایالات متحده، «حقوق‌ها را سه ماه قبل پرداخت می‌کند».